Met een heupwijdte tot 120 cm heb je ongeveer 1,5 tot 2 keer de lengte van de broek nodig. Voorbeeld: Heeft de broek een lengte van 80 cm (inclusief zoom), en heeft de paspersoon een heupwijdte van 100 cm? Dan heb je 80 x 1,5 tot 2 = 120 tot 160 cm stof nodig.
Geliefde stoffen voor broeken zijn spijkerstoffen en katoenkeper. Deze stoffen zijn vrij stevig en slijtvast, waardoor ze veel kunnen hebben. Romaniet jersey, ook wel Punta di Roma, is een geschikte stof voor het naaien van elastische stoffen.
1,5 of 2 x de lengte van de broek + 10 cm.
ongeveer een halve meter stof: dit is wel afhankelijk van hoe je de boord gaat maken. In het patroon wordt gesproken over een boord van dezelfde stof, maar ik koos voor boordelastiek. Dan heb je uiteraard minder stof nodig. Als je het patroon uit het papier hebt gehaald, kun je precies zien hoeveel je nodig hebt.
Leg de voor- en achterkant van de broek goed op elkaar, zodat je ziet hoe de linker en rechter broekspijp eruit gaan zien. Speld de binnen-been naden op elkaar. Zorg dat de kruisnaden precies op elkaar liggen, net als de streepjes die je op je stof hebt overgenomen van het patroon. Stik de naad vast op 1 cm.
Zo doe je het: Neem een lap stof met een stofbreedte van 150 cm en ook die lengte. Vouw de stof diagonaal dubbel, met de goede kant aan de binnenkant. Is je lap stof groter, knip hem dan op maat, zodat het precies past als je hem diagonaal vouwt.
Gratis 100en patronen: honderden gratis patronen en handleidingen op het fantastische blog van Eloleo. Naaipatronen.nl geeft een overzicht van leuke patronen die te downloaden zijn bij diverse patronenwebsites. Bij elk patroon staat een link waar u op kunt klikken naar de betreffende website.
Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen bermuda's, shorts en korte broeken, maar in de praktijk worden de termen eigenlijk gewoon door elkaar gebruikt. Uiteindelijk kun je een bermuda ook gewoon een korte broek of short noemen, alleen is officieel niet elke soort shorts ook een bermuda.
Hoe het werkt: je knipt eerst de patroondelen grof uit (ruim rondom elk patroondeel). Je legt je stof op tafel, en daar leg je carbonpapier met de krijtkant naar beneden bovenop. Vervolgens leg je het patroondeel erbovenop. Let hierbij wel goed op dat je rekening houdt met de draadrichting!
De lengte van de rok is afhankelijk van je eigen lengte. Gemiddeld is 1 meter stof voldoende. Meet vanaf je taille tot ongeveer je enkels voor jouw geschikte lengte.
De hoeveelheid stof die je nodig hebt is afhankelijk van je stofbreedte en van je maat. Bij maat Small en Medium lukt het vaak om de patroondelen uit 85 cm stof van 1.40 meter breed te krijgen, omdat je het voor-en achterpand naast elkaar kunt leggen.
Lichte stoffen als chiffon, crêpe en linnen zijn zeer geschikt voor kledingstukken. En zware stoffen als meubelstoffen en dik katoen kun je gebruiken in home deco projecten. In de meeste stoffenzaken liggen de modestoffen apart van de meubelstoffen.
Een ander verschil tussen gebreide stoffen, ook wel een knit fabrics in het Engels, en geweven stoffen is het rafelen. Een stof die gebreid is rafelt niet. Dat is heel fijn, want dan hoef je de randen niet altijd af te werken. Vanwege de breistructuur zit er van nature rek in gebreide stof.
Voering wordt vaak gemaakt van dunne, gladde, synthetische stoffen zoals satijn, taft of viscose. Ook polyester wordt wel gebruikt, maar dat is minder prettig omdat het geen vocht opneemt. Een warmere voering is van dik katoen. Nog warmere voering wordt gemaakt van een gewatteerde stof, dons, of zelfs van bont.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
Hoewel katoen ook vaak in de winter wordt gebruikt, is linnen een echte zomerstof. Dat komt omdat dit van alle materialen misschien wel de meest koele is. Linnen laat lucht door en neemt heel goed vocht op. En dat is precies waar we behoefte aan hebben op dagen dat zweten onvermijdelijk is.
Capribroek / driekwartsbroek. Chino. Culottes (damesbroek) / pallazzobroek.
Bermuda's bestaan in heel wat verschillende stoffen: van katoen tot linnen. Elke stof heeft ook zijn eigen eigenschappen. Zo kan de ene stof al wat beter tegen zweet dan de andere. Jeans is bijvoorbeeld een dikke stof, dus zweet je hier gemakkelijker dan in een linnen bermuda.
Naaipatronen online kopen doet u bij de Stoffenkraam. Bestel snel en eenvoudig de patronen in onze webshop. Vaak heeft u de door u gewenste naaipatroon al de volgende dag in huis. Deze snelle levering kunnen wij u garanderen omdat veel naaipatronen op voorraad zijn bij ons.
De grootste website met gratis patronen is DROPS Design. Deze website is van een Noorse webwinkel in garens. Binnen de Nederlandse omgeving van deze website, vindt u ruim 1600 gratis haakpatronen en meer dan 8200 gratis breipatronen. Een groot voordeel van de website is dat u er goed op kunt zoeken.