Hoe lang in isolatie na stamceltransplantatie?

Partiële antibiotische decontaminatie (PAD) en isolatie
In de periode waarin het eigen beenmerg is uitgeschakeld en de donor stamcellen nog moeten uitgroeien (de 2 weken na de transplantatie) is de afweer tegen infecties met bacteriën sterk verminderd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Hoe lang duurt het herstel na een stamceltransplantatie?

Als je weer naar huis mag, zijn je afweersysteem en conditie nog niet volledig hersteld. Gemiddeld duurt dit na een allogene transplantatie een jaar. Tijdens dit jaar kun je beperkt worden in je dagelijks leven. Vooral de eerste 3 tot 6 maanden zijn lichamelijk gezien zwaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe lang duurt de dip na stamceltransplantatie?

De gekregen stamcellen groeien niet direct uit tot bloedcellen. Het duurt zo'n 2 tot 3 weken voor dat zover is. Deze periode heet 'de dip'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe verder na stamceltransplantatie?

Het herstel van uw conditie kan maanden in beslag nemen. Wij adviseren u om uw energie zo goed mogelijk te verdelen over de dag en zo nodig rust te nemen. Een vast dagritme kan u hierbij helpen. Door in beweging te blijven in en rond huis, werkt u aan het herstel van uw conditie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Hoe lang ziek na stamceltransplantatie?

Na een stamceltransplantatie zijn de eerste 3 tot 6 maanden lichamelijk erg zwaar. Vooral na een allogene stamceltransplantatie is langdurig intensieve controle vereist. De eerste drie maanden onderzoekt uw arts u wekelijks op infecties, de graft-versus-host ziekte (transplantaat tegen gastheer) en andere complicaties.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Het principe van stamceltransplantatie bij sikkelcelziekte, risico’s, tijdspad en resultaten

35 gerelateerde vragen gevonden

Is stamceltransplantatie pijnlijk?

Nee, echt pijnlijk is de afname van stamcellen niet. Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen bij een donor: uit het bloed en uit het beenmerg. Een afname uit het beenmerg gebeurt onder algemene verdoving, wat op zich vrij ingrijpend is om als gezond persoon te ondergaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op allesoverkanker.be

Wat mag je niet eten na een stamceltransplantatie?

Vanaf een jaar na een allogene stamceltransplantatie is de hoeveelheid medicatie vaak fors verminderd.
...
Hierop zijn echter wel uitzonderingen, de volgende producten kunt u NIET veilig gebruiken:
  • rauwe schaal- en schelpdieren;
  • onvoldoende verhit varkensvlees, wild zwijn en hert;
  • paté en leverworst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hematologiegroningen.nl

Hoe duur is een stamceltransplantatie?

Een stamceltransplantatie kost rond de 35.000 tot 40.000 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Wat gebeurt er na een stamceltransplantatie?

Na de stamceltransplantatie moet een afweerreactie door donor afweercellen optreden om overgebleven kwaadaardige cellen te doden. De donor afweercellen die dit doen heten T-lymfocyten, ook wel T-cellen genoemd. Soms komt deze reactie spontaan op gang.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Wat is het verschil tussen stamceltransplantatie en beenmergtransplantatie?

Met beenmerg transplantatie wordt bedoeld het transplanteren van afgenomen beenmerg. Met stamceltransplantatie wordt bedoeld het transplanteren van stamcellen die door een speciale voorbehandeling vanuit het beenmerg naar het bloed verplaatst zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcg.nl

Wat als leukemie terugkomt na stamceltransplantatie?

Stamceltransplantatie. Aan het eind van de behandeling met chemotherapie blijft er nog steeds een grote kans bestaan dat de leukemie 1 tot 2 jaar na de behandeling weer terugkomt. Bij sommige patiënten is er daarom nog een behandeling met chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Waarom moet iemand de eerste weken na een stamceltransplantatie geïsoleerd worden verpleegd?

Vervolgens worden de nieuwe stamcellen via een infuus aan de patiënt gegeven. Dan volgt het wachten … een lange periode waarbij je in isolatie verpleegd moet worden vanwege het risico op infecties. Er zijn ook bijwerkingen op organen als de lever, nieren, longen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cyberpoli.nl

Wat als een stamceltransplantatie niet aanslaat?

Als een stamceltransplantatie mislukt, kunt u overlijden. Dit kan komen doordat de donorstamcellen niet aanslaan. Maar vaker komt het door ernstige complicaties zoals de graft-versus-host-ziekte of infecties. De kans op overlijden na een allogene stamceltransplantaties ligt tussen 15 en 20%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radboudumc.nl

Waarom chemotherapie bij stamceltransplantatie?

Voorafgaand aan de infusie van de stamcellen krijgt de patiënt chemotherapie en immuunremmers om plaats te maken voor de donorcellen in het beenmerg en tevens de zieke cellen zoveel mogelijk op te ruimen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Hoe lang in ziekenhuis na beenmergtransplantatie?

Wanneer er verder geen complicaties zijn, kun je na drie tot vijf weken naar huis. Je moet nog wel regelmatig naar het ziekenhuis voor controles. Het herstel duurt bij een autogene stamceltransplantatie ongeveer een half jaar en bij een allogene transplantatie een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ziekenhuis.nl

Wat is graft-versus-host?

Graft-versus-host-ziekte (oftewel 'graft versus host disease'; GvHD) wordt ook wel omgekeerde afstotingsziekte genoemd. Graft-versus-host-ziekte ontstaat als de afweercellen van de donor de weefsels van de patiënt als vreemd herkennen. Daardoor vallen de afweercellen van de donor, het weefsel van de patiënt aan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op umcutrecht.nl

Wat zijn de risico's van Stamceldonatie?

Aan het afnemen van het beenmerg zelf zijn geen risico's verbonden, behalve het geringe risico van de algehele narcose. Er kan een lichte bloedarmoede ontstaan na de beenmerg-afname, wat vermoeidheid kan veroorzaken. Vaak krijgt u voor een maand ijzertabletten mee om dit tekort weer aan te vullen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lumc.nl

Welke ziekenhuizen doen stamceltransplantatie?

Isala heeft een samenwerkingsverband met het Amsterdam UMC (locatie VUmc) op het gebied van allogene stamceltransplantaties. De eventuele voorbehandeling met chemotherapie gebeurt in Isala, net als voorbereidende onderzoeken voorafgaande aan een allogene stamceltransplantatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op isala.nl

Hoe worden stamcellen uit je lichaam gehaald?

Er zijn twee manieren om stamcellen af te nemen. Het kan via het bloed (PBSC: perifere stamcelbloeddonatie) of via het beenmerg. In tweederde van de gevallen wordt gekozen voor stamceldonatie via het bloed. Het is de arts die bepaalt welke vorm wordt gekozen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op pfizer.nl

Wat is het verschil tussen leukemie en acute leukemie?

Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen in het beenmerg niet uit. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit, maar werken ze niet helemaal normaal. Het soort bloedcellen dat ongecontroleerd gaat delen, bepaalt of het om lymfatische of myeloïde leukemie gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hematon.nl

Wie komt in aanmerking voor stamceltransplantatie?

Bij leukemie, lymfeklierkanker of andere kanker in de beenmergcellen komt stamceltransplantatie vaak in beeld. Maar ook bij andere soorten kanker kan een stamceltransplantatie een optie zijn. Bij de volgende vormen van kanker kan een stamceltransplantatie mogelijk zijn: acute lymfatische leukemie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoe kom je aan acute leukemie?

Waarom iemand acute leukemie krijgt, is vaak niet te zeggen. De oorzaak zijn meerdere fouten (mutaties) in het DNA van de stamcellen in het beenmerg. Deze mutaties ontstaan spontaan. Wel neemt de kans op deze mutaties toe door bestraling of blootstelling aan bepaalde chemische stoffen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Hoeveel soorten stamcellen zijn er?

Stamcellen kunnen zich nog tot elke cel met een functie differentiëren, oftewel veranderen. Stamcellen zijn in te delen in vier verschillende categorieën: totipotente stamcellen, pluripotente stamcellen, multipotente stamcellen en unipotente stamcellen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mrchadd.nl

Waarom stamceltransplantatie bij leukemie?

Om het risico op terugkeer van de leukemie te verkleinen. Die nabehandeling kan bestaan uit intensieve chemotherapie met of zonder aanvullende bestraling in combinatie met een stamceltransplantatie. Stamceltransplantatie is een behandeling waarbij je stamcellen krijgt toegediend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kanker.nl

Wat mag je niet eten als je leukemie hebt?

Eet geen:
  • (deels) rauw vlees zoals tartaar, carpaccio, biefstuk, rosbief, fricandeau, rollade. ...
  • (deels) rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren zoals filet americain, tartaar, theeworst, ossenworst, boerenmetworst, parmaham, rauwe ham, rosbief, chorizo, salami, cervelaat, droge worst, fuet, fricandeau.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingenkankerinfo.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Wat lost slijm op?