Rauwdouwers: probeer maar eens een klein hapje, dan weet je het meteen. Als je mierikswortel rauw eet, rasp je hem eerst. Je kunt een stukje van de wortel raspen en door de aardappelpuree mengen. Niet te veel, anders is de smaak te overheersend.
Mierikswortel mag je niet koken: verwerk hem uitsluitend vers. Gebruik het kruid met mate, want het smaakt zeer scherp. De geraspte wortel kun je gebruiken in sauzen bij vlees- of visgerechten. Ook bij eieren, aardappelen en rode bieten smaakt mierikswortel lekker.
Mierikswortel als geneeskrachtige plant
De plant werd vroeger voornamelijk gebruikt als geneeskrachtige plant. Doordat de plant de gifstoffen sneller afvoert uit het lichaam werd het gebruikt bij urinewegproblemen. Maar ook ter verbetering van de spijsvertering en spierpijn bij jicht en artritis.
Gebruik inname. Voor stimulering van de spijsvertering en bij griep en verkoudheid kun je 2 theelepels vers geraspte mierikswortel dagelijks innemen. Om het immuunsysteem aan te sterken (bijvoorbeeld na een flinke griep), wordt vaak een kuur van 2 weken dagelijks 2x per dag een theelepel innemen.
Overigens is het blad ook eetbaar: het jonge blad kan in een salade gedaan worden en ouder blad kan gewokt worden. In de tuin groeit de Mierikswortel heel makkelijk.
Mierikswortel schoonmaken
Schil de wortel en rasp het witte gedeelte. Doe dit maximaal een half uur van tevoren, want de aroma's in mierikswortel zijn vluchtig en de lekker pittige smaak neemt snel af.
Mierikswortel kun je inmaken of invriezen, maar dan verliest-ie aan smaak. Je kunt de wortel bewaren in een vershouddoosje in de koelkast, dan blijft-ie zo'n 3 weken vers. Ook kun je 'm bewaren in de vriezer, dan blijft-ie 6 maanden vers.
Mierikswortel thee
Kook 200 ml water en voeg hier, naar smaak, de gesneden mierikswortel aan toe. Laat het 15 tot 20 minuten trekken en geniet!
Echte wasabi word gemaakt van de wortels van de Wasabia japonica. De Wasabi japonica is een vaste plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie. De wortels lijken qua vorm enigszins op die van de mierikswortel.
Ook Japanse Mierikswortel (Horseradish) is hetzelfde als de Europese Mierikswortel. Men denkt dat echte Wasabi nog pittiger is van smaak, maar het tegendeel is waar. Dit komt omdat Mierikswortel 1.5x pittiger is dan echte Wasabi. Echte Wasabi smaakt veel subtieler, veel lekkerder ietwat zoet zelfs.
De witte wortel van deze plant is de mierikswortel. Bij de oude Grieken werd hij al gebruikt als smaakmaker en ook in de Joodse keuken, bijvoorbeeld bij het Paasdiner, werd de mierikswortel al gebruikt. Tegenwoordig wordt mierikswortel veel in Amerika verbouwd. De mierikswortel is een zogenoemde 'vergeten groente'.
Deze scherpe wortel smaakt een beetje naar mosterd en radijs. Hij wordt vaak als smaakmaker toegevoegd aan sauzen en salades; op deze manier krijgt een gerecht meer pit. Omdat hij zo'n scherpe smaak heeft, wordt hij geraspt gegeten, meestal als onderdeel van een saus.
Als voedingsgewas is het op dit moment ook het meest in trek in het koolminnende noordwest–Europa: Scandinavië, Engeland, Duitsland. Bij de Engelsen heet de rettich 'horseradish' (paarderadijs) en de Duitsers noemen de smaakverwante mierikswortel: 'Meerrettich' (zee-rettich).
De scherpe smaak wordt veroorzaakt door de aan mosterdolie verwante etherische oliën in mierikswortel. Vooral bij koude bereidingen komt deze pittigheid tot zijn recht. Mierikswortel is de penwortel van de mierik (Armoracia rusticana), een plant uit de kruisbloemenfamilie.
De mierikswortel heeft een harde witte binnenkant en grove schil; het is vergelijkbaar met een stuk gember. Mierikswortel heeft een pittige en scherpe smaak. Het is te vergelijken met radijs of mosterd. De wortel heeft ook een Japans zusje: Wasabi.
Hoe eet je met stokjes
Sashimi eet je weer wel met stokjes en Maki Sushi (waarbij zeewier aan de buitenkant zit opgerold) moeten ook met stokjes gegeten worden. Sushi zijn gemaakt in kleine stukjes. Het is op die manier gemaakt om in één hap in een keer in je mond te kunnen stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes!
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is.
Eén mespuntje is meestal voldoende voor een snelle reactie: een branderig gevoel in de mond en keel, tranende ogen en een loopneus. Grotere hoeveelheden, zo werd tot nu toe algemeen aangenomen, zouden weliswaar kunnen leiden tot extreme reacties zoals bewusteloosheid en shock.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Mierikswortel is een meerjarige en winterharde plant die vanwege zijn scherpe smaak geschikt is als smaakmaker.
Mierikswortel smaak
De smaak lijkt op die van mosterd of radijs: lekker pittig! Mierikswortel werd bij de oude Grieken al gebruikt als smaakmaker. Ook in de Joodse keuken wordt het veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het Paasdiner. Het Japanse 'zusje' van mierikswortel is wasabi, een variant die nog veel pittiger smaakt.
Waar komt de mierikswortel vandaan? De mierikswortel, ook wel de Rusticana genoemd is de witte wortel van de mierik: een plant met witte bloemen die in het wild groeit maar ook als tuinplant wordt gebruikt. De Rusticana komt oorspronkelijk uit het gebied van Zuidoost-Europa tot West-Azië.
Antwoord van Jeroen Meus. Je kan de pittige wortel schillen, raspen en dan vermengen met zure room, zout en citroensap en dan bewaren in een goed afgesloten potje met een deksel. In principe kan je deze pasta toch enkele dagen bewaren en gebruiken om gerechten op smaak te brengen.
Geen zorgen. Niet zoveel. Als ze 'over datum' zijn verliezen ze alleen geur, kleur en smaak.Ziek zul je er niet snel van worden.
Azijn heeft geen houdbaarheidsdatum, omdat het bijna onbeperkt houdbaar is.