Als je nu het advies krijgt om tijdens de bevalling niet te eten, is dat vanwege het ongemak dat het kan veroorzaken. Je kunt namelijk wat misselijk worden door de hevigheid van weeën of pijnstillers. Is je maag dan vol, dan moet je misschien overgeven. Niet gevaarlijk, maar wel vervelend.
De spijsvertering stopt tijdens de weeën en de bevalling.Je bloedstroom wordt in plaats van naar je maag naar je baarmoeder geleid, waar al het werk gebeurt. Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten.
Eet en drink regelmatig iets wat veel energie levert en licht verteerbaar is, bijvoorbeeld een boterham met jam en een glas appelsap. Pas op met zware maaltijden, veel barende vrouwen worden gedurende de ontsluiting misselijk en een volle maag werkt dan niet bevorderlijk.
Ongezonde vetten mag je aan je voorbij laten gaan. Die zitten onder andere in koekjes, chips, taart en pizza. Ook in veel kant-en-klare producten vind je ongezonde vetten. Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.
Bevalling opwekken door bepaald eten of drinken
Het eten en drinken van bepaald voedsel om de bevalling op te wekken, is een typische 'grootmoeders tip'. Het eten van het hart van een ananas, pittig voedsel of het drinken van tonic zou een bevalling kunnen opwekken. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen.
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Soepen en bouillon zijn daarom ideaal om als één van de eerste dingen te eten na een bevalling. Het kost je lichaam niet al te veel energie om het te kunnen verteren, zodat jij genoeg energie over houdt om te genezen en te herstellen.
Wanneer je lichaam wat hersteld is, kan je actief beginnen letten op je calorieën: met een calorisch tekort van ongeveer 500 calorieën zal je de eerste weken redelijk eenvoudig vet verliezen. Voor de meesten betekent dit een halve kilo gewichtsverlies per week (afhankelijk van je oorspronkelijke gewicht).
Je gewicht na de zwangerschap
Na de bevalling ben je direct een paar kilo's lichter: het gewicht van je baby, het vruchtwater, de placenta en de vliezen. Dit is samen goed voor ongeveer vijf kilo. De overige zwangerschapskilo's verlies je binnen enkele maanden meestal vanzelf.
Je kunt je extra kilo's snel kwijt zijn, maar je lichaam moet ook aansterken." Haar advies: neem de eerste week na bevalling volledig rust.Daarna kun je rustig opstarten, bijvoorbeeld met wandelen.Na zes weken kun je, als alles goed gaat, beginnen met sporten.
Snacks of fruit
Een bevalling kan lang duren en het is een goed idee om iets bij de hand te hebben dat je snel wat extra energie geeft. Veel hangt af van het moment zelf en wat je verloskundige je aanraadt, maar pak wat druivensuiker, koekjes of (gedroogd) fruit mee.
Al jaren eten vrouwen ananas om de bevalling op te wekken. Het idee is dat de stof kinine in het hart van de ananassen een stimulerend effect heeft op de bevalling.
Het hart van een ananas bevat kinine, dat weer een stimulerende werking heeft op de bevalling. Je zal hier wel flink wat van moeten eten voordat het effect heeft.
De weeën beginnen en zijn regelmatig
Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.
Negen maanden op, negen maanden af. Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.
Neem je gewicht voor de zwangerschap als doel, met misschien nog 1 of 2 kilo extra als je echt wilt, maar een onrealistisch doel heeft geen enkele zin! Een termijn bepalen is echter best moeilijk. Sommige vrouwen zijn binnen een paar weken weer op hun oude gewicht, andere hebben hier meer dan een jaar voor nodig.
Het herstel van bekkenbodem, vagina en buikwand duurt vijf tot acht weken. Het herstel van de buikwandspieren kan enkele maanden duren. Het is verstandig om snel weer te gaan bewegen (zie kopje hieronder 'Voeding en bewegen'). Luister hierbij naar uw eigen lichaam.
Over het algemeen zeggen we dat je de eerste 10 dagen na je bevalling écht rust moet nemen.Wandel dan ook niet meer dan 5 minuten achter elkaar. Na een bevalling met een keizersnede kan het echt wel wat langer duren voordat jij weer achter een kinderwagen kan lopen. Schrik dus niet als dat pas na 2 weken is.
Omdat je bij een bevalling altijd bloed verliest, heeft je lichaam extra ijzer nodig. Dit vind je vooral in rood vlees, granen en groene groenten. Goede reden dus om in je kraamweek een biefstukje, spinaziesalade met ongebrande noten of een gezond belegde volkoren boterham te eten.
Je mag alles weer eten, maar met sommige dingen moet je misschien even voorzichtig zijn in het begin. Zeker als je borstvoeding geeft. Alles wat je in je zwangerschap gegeten hebt, heeft je kleintje in meer of mindere mate natuurlijk al via de placenta en navelstreng gehad.
Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.