Wel of geen neusspray gebruiken? Je kan een neusspray prima gebruiken bij een neusverkoudheid, maar gebruik een neusspray met de stof xylometazoline of oxymetazolinenooit langer dan zeven dagen achter elkaar en ook niet vaker dan één à twee keer per dag. Lees daarnaast altijd goed de gebruiksaanwijzing of bijsluiter.
Houd tussen 2 doses minstens 8 tot 10 uur. Gebruik het niet vaker dan 3 keer per dag. Gebruik het niet langer dan 7 dagen achtereen. Anders raakt uw neusslijmvlies beschadigd.
Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.
Door de zoutoplossing wordt het slijm dunner en kan samen met korsten en vuil beter afgevoerd worden. Hoe vaak mag u spoelen? Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u 2 keer per dag spoelen. Bij veel slijm en korsten mag u ook vaker spoelen, maar niet vaker dan 6 keer per dag.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Klachten zoals een verstopte neus, een loopneus, prikkende ogen, een kriebel in de oren en keel en een verminderende reuk en smaak onaangenaam lang aanhouden ondanks zelfzorg. Je last krijgt van bijkomende symptomen zoals hevige hoofdpijn, hoestbuien of ademhalingsproblemen.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Neusspray moet niet verboden worden, maar mensen moeten wel weten dat het niet onschuldig is. Je moet echt stoppen na zeven dagen, ook als je nog steeds verkouden bent.
Er bestaan verschillende alternatieven die je zonder probleem langdurig kunt gebruiken, zoals neussprays met een zoutoplossing of zelfs neusspoelingen. Sterimar en Physiomer zijn twee voorbeelden van merken die bijzonder goede oplossingen aanbieden.
"Door de spray knijpen de vaatjes in je neusslijmvlies samen, waardoor je neus wijder wordt. Hierdoor kun je eigenlijk direct na het sprayen weer goed door je neus ademhalen. Wie flink verkouden is, kan trouwens gerust een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline gebruiken.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
Stomen maar
Door je gezicht boven een kom heet water te houden wordt het snot beter vloeibaar. Doe dit drie tot vier keer per dag voor ongeveer een kwartier per keer. Houd ook zeker een zakdoek bij de hand om het overtollig slijm uit te neus te verwijderen.
Bij gebruik langer dan 1 week
Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken. Als u een loopneus heeft, kunt u gebruikmaken van een neusspray met xylometazoline.
Kan neuspeuteren kwaad? Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid.