Een strafschop wordt genomen vanaf de penaltystip. Deze stip ligt op elf meter afstand van het doel. De speler die de strafschop neemt is samen met de keeper de enige twee spelers die zich op dat moment in het zestienmetergebied bevinden.
Op 11 meter van het midden van het doel is de penaltystip. Vanaf die stip worden de penalties genomen.
De strafschop
Een bal die met een snelheid van 90 km/h wordt ingeschoten, legt de elf meter tot de doellijn af in 0,45 seconde. Terwijl een keeper tussen de 0,5 en 0,7 seconde nodig heeft om vanuit het midden van zijn doel de hoek te bereiken.
Penalty telt pas als gemist als de bal stilligt
Om even terug te komen op de vraag over het tijdslimiet. Nee, er is geen tijdslimiet aan het nemen van een strafschop. Volgens de officiële regels is een penalty pas 'klaar' als de bal helemaal stil ligt. Dat was in het geval van de pingel tegen de lat niet het geval.
Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.
Regels die van toepassing zijn tijdens een strafschop: Het moet voor de scheidsrechter en voor de Keeper duidelijk zijn wie de strafschop gaat nemen. Als een strafschop over moet worden genomen mag ook een andere speler deze nemen.
De strafschop werd ingevoerd in 1891, 25 jaar na de invoering van de buitenspelregel. De strafschop is in 1890 bedacht door de Ierse doelman William McCrum.
De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen.
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.
Een speler staat namelijk in buitenspelpositie wanneer de speler de bal ontvangt op het moment dat hij/zij tussen de keeper en de laatste verdediger staat. Ook staat een speler buitenspel als hij/zij de keeper voorbij is en de bal ontvangt die in een voorwaartse lijn is gespeeld.
De Braziliaanse middenvelder Ronny Heberson speelde in Europa onder andere voor Sporting Lissabon en Hertha BSC. In dienst van de Portugese club schoot hij ooit een waanzinnig harde vrije trap tegen de touwen. De bal zou maar liefst een topsnelheid van 211 kilometer per uur hebben bereikt.
De Braziliaan Ronny is in Portugal omgedoopt tot Homem-Bomba, wat vrij vertaald de man die bommen afschiet betekent.
Omdat de maatvoering ""oorspronkelijk"" zijn opgesteld in Engeland zijn alle afmetingen in Britse lengtematen, dus in yards. Yards zijn weer vertaald naar meter en incl. afronding naar cm. Dat verklaart in elk geval waarom de afstand van een muurtje geen rond getal is 10 yards = 9,15 m.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt.
Het Camp Nou van Barça, Santiago Bernabéu van Real en Vicente Calderón van Atlético Madrid houden zich allemaal aan de lengtematen die de FIFA aanbeveelt: 105 meter lang en 68 meter breed, aldus Marca. De grasmat van Elche is met 108 bij 70 meter de grootste, die van Rayo Vallecano is de kleinste: 100 bij 65 meter.
Hoeveel is de omtrek van een voetbalveld? Als we uitgaan van de minimale afmetingen, dan heeft het kleinste veld een omtrek van (64 m + 100 m) x2 = 328 meter. Het grootste veld heeft dan een omtrek van (69 m + 105 m) x2 = 348 meter. De omtrek van een voetbalveld is dus minimaal 328 en maximaal 348 meter.
Een keeper kan ook hands maken, hoewel hij nog in het strafschopgebied staat. Dit kan wanneer hij de hand met de bal buiten het strafschopgebied heeft (buiten de lijn) en met zijn voeten nog in het strafschopsgebied staat. Deze overtreding wordt maar zelden door de scheidsrechter gezien.
1. Jan Oblak. Jan Oblak is momenteel de beste keeper ter wereld!
De belangrijkste is eenafstandsbepaling bij een inworp. Tot op heden was geen minimumafstand in de regels opgenomen. In hetnieuwe seizoen moet een tegenstander ten minste twee meter van deinwerpende speler gaan staan. Spelers die zich daar niet aan houden,krijgen een gele kaart.
Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken. Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld.
Een centrale verdediger die een vrijere rol heeft noemt men een libero. Hij speelt meestal achter de rest van de verdediging. Eens hij de bal in zijn bezit heeft, moet hij het spel opbouwen. Dit kan hij doen door een lange pass te versturen of door mee in de aanval te trekken.
De panenka-strafschop of kortweg de panenka is een bijzondere strafschop uit het voetbal. Deze is genoemd naar zijn bedenker, de Tsjechoslowaakse speler Antonín Panenka. Panenka scoorde met deze techniek de winnende goal in de penaltyserie van de finale van het EK voetbal 1976 tegen West-Duitsland.
Bij een strafschop moet de keeper officieel op de doellijn staan, maar die regel werd nauwelijks gehandhaafd. Tot een recente aanscherping, die de strafschop flink zal veranderen – ten nadele van de doelman.