Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
De Cavendish is de belangrijkste soort voor onze eetbare bananen. De bananenplant op ons dressoir kan ook bananen geven. Zelfs eetbare. Het duurt vaak wel meer dan 3 jaar voor de eerste bloemen aan de plant komen, en deze zijn nodig voor de vruchten.
Om bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven. Eens per maand kamerplantenvoeding houdt bananenplant sterk en mooi.
Omdat er – als het goed is – elke week een nieuw blad aan de bovenkant uit het midden groeit is het heel normaal dat de onderste bladeren oud worden en uiteindelijk afsterven. Je kunt de bladeren dan het beste zo'n 5 centimeter van de steel afknippen.
De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
De Beste standplaats voor de Bananenplant is op een plek met veel zonlicht. Dit is de tropische kamerplant immers gewend in de natuur. Daarom een tip van onze kweker Aad: “de beste Bananenplant standplaats is 2 meter voor een raam op het zuiden. Laat hem maar lekker genieten van de zon!
Snoeien Musa/ bananenplant
Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Heeft jouw bananenplant last van gele bladeren? Dan kan het zo zijn dat de voeding uitgeput is en dat de plant voeding nodig heeft. Wanneer de bladeren aan de binnenkant van de bananenplant geel worden, krijgen ze te veel licht. Dit is op te lossen door de plant te een plek verder bij het raam vandaan te geven.
Een banaan groeit aan een bananenplant. De bladeren van een bananenplant staan in een spiraal. Deze plant kan wel meer dan drie meter hoog worden! Doordat de bananenplant een 'schijnstam' maakt, lijkt het op een stam, maar dat is het niet.
Een donkere hoek of een woonkamer waar te weinig licht binnen komt is niet geschikt voor een bananenplant en dan is een teleurstelling bijna onvermijdelijk. Een plek vlakbij het raam of buiten op het terras in de zomer is ideaal voor deze plant. Maar let op met te direct zonlicht.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
De meest voorkomende oorzaak van een Bananenplant die dood gaat is een overschot aan water. Dat klinkt gek, want de Bananenplant houdt toch juist van veel water? Dat klopt, maar de wortels mogen nooit te lang in drassige grond blijven staan. Veel water geven zonder afwateringsmogelijkheid zorgt voor problemen.
's Nachts sluiten kamerplanten hun poriën, maar blijven de wortels wel nieuw water opnemen. Hierdoor kan er te veel water in je plant terecht komen, waardoor er een soort overdruk ontstaat. Om dit op te lossen perst de kamerplant het water naar buiten in de vorm van druppels, waardoor een blad dus 'huilt' of druppelt.
Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
De Bananenplant, bananenboom, dwergbanaan of Musa is een mooie kamerplant met grote bladeren. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Ook verbruikt de plant, door de zonnige plek en de soort bladeren die veel water verdampen, veel water. Zorg dat de grond altijd lichtvochtig blijft, en vooral niet opdroogt.
De bananenplant houdt van een warme en zonnige plek. Maar plaats de plant niet direct na aankoop in de volle zon, dan kan het blad namelijk verbranden. Het beste kunt u de plant even laten wennen aan zijn nieuwe plek door 'm op een lichte plek neer te zetten uit de buurt van direct zonlicht.
Musa's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon. Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je bananenplant op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
Universele plantenvoeding is voldoende voor een bananenplant. In de winter heeft je kamerplant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft in de winter.
In tegenstelling tot de in de tropen groeiende bananenplanten is de winterharde bananenplant groen absoluut winterhard tot ca -10° C! Daardoor kunt u deze rariteit in de winter in uw tuin laten – daar loopt de plant ieder jaar opnieuw uit tot een hoogte van 2-3,5 meter.
Deze kan wel naar buiten, maar enkel in de zomer. Als je jouw Bananenplant permanent buiten wilt laten staan moet dat dus de juiste soort zijn. De meest gekozen zijn de Musa Basjoo en de Musa Sikkimensis. Deze kunnen temperaturen tot onder de -15°C verdragen.
Bananenplant binnen brengt sfeer
Met zijn grote, groene bladeren is de bananenplant (Musa acuminata) echt een aanwinst in huis. Reserveer er een ruime plek voor, want deze junglekanjer groeit snel en kan zo'n 2 m hoog worden. Zorg er ook voor dat de bladeren de ruimte hebben.
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Dus als je thuis een onrijpe banaan hebt of een onrijpe mango, dan stop je hem met een rijpe banaan in een afgesloten plastic zak. Een paar dagen later heb je lekker rijp fruit.