In 2022 telt de bevolking van Suriname 597.000 inwoners. In 1960 woonden er in Suriname nog 287.870 personen.
Bovenstaande grafiek toont het aantal inwoners in Nederland dat in Suriname is geboren per jaar. 177.945 inwoners die in 2022 in Nederland woonden zijn in Suriname geboren.
Net na de Tweede Wereldoorlog waren er enkele duizenden Surinamers in Nederland. In 1970 waren dat er 40.000; in 1980 145.700, in 1990 219.000; in 2000 302.500, in 2010 342.000 en in 2017 350.000. Door de koloniale geschiedenis is Suriname een smeltkroes geworden van creolen, marrons, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.
Vrijwel iedereen beheerst het Nederlands. In de steden spreekt een groot deel van de bevolking Sranan Tongo (Surinaams). Daarnaast heb je ook het Sarnami (hindoestaans), Javaans, Chinees. In de binnenlanden is Nederlands minder gangbaar daar hoor je verschillende Marron-talen.
Ongeveer een vijfde van de Surinaamse bevolking (410 000 inwoners) is islamiet.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
In de jaren 70 was de heroïnehandel in Amsterdam in opkomst. Deze handel was in handen van Chinezen, Creoolse Surinamers deden vaak dienst als dealer, ook waren er onder hen een groot aantal verslaafden, zij waren vooral te vinden rond de Wallen in Amsterdam.
De meeste Surinamers van oorspronkelijk Indiase (en Javaanse) komaf, kozen voor Den Haag. Terwijl de creolen - van Afrikaanse afkomst - vooral kozen voor Amsterdam en Rotterdam. In 1975 emigreerden 38.000 Surinamers naar Nederland.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Binnen de groep Surinamers kan onder- scheid worden gemaakt naar etnische achtergrond. In Nederland zijn de volgende groepen te onderscheiden: Hindostanen, Creolen, Javanen, Chinezen en Marrons. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere bevolkingsgroepen, zoals Inheemsen (Indianen), Boeroes en Libanezen.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Suriname is een prachtig en veelzijdig land en er zijn heel veel redenen om dit mooie land in Zuid-Amerika te bezoeken. Onze Travel Specialist Roos en wij noemen er alvast, in willekeurige volgorde vijf op, de rest mag je zelf gaan ervaren!
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.
Ongeveer 27 procent van de Surinaamse bevolking is Hindoestaan. Een kwart van de Surinamers is protestants en 23 procent is rooms-katholiek. Twintig procent is moslim. De overige vijf procent van de bevolking gelooft in traditionele religies of hangt geen religie aan.
Verder leven er in Suriname, Nederlanders, Amerikanen, Chinezen, Libanezen, Joden en Boeroes(blanke afstammelingen van Nederlandse boeren die in de negentiende eeuw naar Suriname vertrokken). Er wonen ook veel Nederlandse Surinamers die zijn teruggekeerd naar hun moederland.
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.