Doetinchem is de centrumgemeente van de regio Achterhoek met 57.000 inwoners. Deze bestaat uit de stad Doetinchem en haar 9 wijken en de dorpen Wehl en Gaanderen.
De gemeente is genoemd naar de hoofdplaats Doetinchem, telt 59.265 inwoners (31 januari 2023, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 79,07 km² (waarvan 0,57 km² water).
Bijna 59.000 inwoners telt de gemeente Doetinchem nu nog. Sinds 2014 laat het inwonersaantal een lichte stijging zien. De gemeente telt nu bijna 26.000 woningen, waarvan een kleine dertig procent sociale huurwoningen.
De gemeente Doetinchem bestaat uit de stad Doetinchem, de dorpen Gaanderen en Wehl en een aantal buurtschappen.
Al van oudsher heeft Doetinchem een centrumfunctie in de regio. Vroeger als belangrijke markt- en handelsplaats, tegenwoordig vanwege het complete aanbod aan winkels, cultuur, evenementen en horeca. De gastvrije binnenstad is goed bereikbaar en heeft een aantrekkelijke ligging tussen groen en water.
De stad Doetinchem heeft al stadsrechten sinds 1236. Al in de negende eeuw moet er bebouwing zijn geweest.
Andere naamvarianten die in de loop van de tijd gebruikt werden, waren Duttichem, Duichingen, Dotekom en Deutekom. Rond 1100 begon Doetinchem te groeien. Doetinchem kreeg een stadsmuur tegen plunderaars. Graaf Otto II van Gelre verleende Doetinchem stadsrechten in 1236.
Doetinchem ligt lekker centraal in de Achterhoek, ideaal als uitvalsbasis. Niet alleen leuk voor een bezoek aan de stad, ook interessant voor een mooie wandeling over een van de omringende landgoederen of een fietstocht langs de (Oude) IJssel.
Er zijn in Doetinchem veel jongeren van 15 tot 25 jaar (12%), 25 tot 45-jarigen (23%) en 65-plussers (22%).
Doetinchem hoort bij regio midden. Onze stad ligt in Gelderland, de enige provincie die volgens Rijksoverheid gemeenten heeft in alle drie de regio's.
Gelegen in het hart van de Achterhoek ligt de stad Doetinchem. De stad is eenvoudig te bereiken door de ligging aan de A18 en het treinstation midden in de stad. Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij de bekende Schouwburg Amphion, cultuurhuis de Gruitpoort en het stadsmuseum.
Het aantal straten in Doetinchem ligt op 611, wat hoger is dan het landelijke gemiddelde van woonplaatsen in Nederland. Er zijn vrij veel postcodes geregistreerd in Doetinchem: een aantal van 1261.
1236. In het jaar 1236 werden deze stadsrechten verleend aan Doetinchem. Dit stadsrecht werd verleend door Otto de Tweede, graaf van Gelre. Deze graaf leefde van 1229 tot 1271.
Doetinchem, mooi gelegen in het hart van de Achterhoek. Samen met Gaanderen en Wehl een uitgestrekte gemeente waar veel te zien, doen en beleven is. Als u de stad nog niet (zo goed) kent, is een bezoek aan de lokale VVV het ideale startpunt.
In deze Ongehinderd op Pad route nemen we je mee naar de grootste stad van de Achterhoek: Doetinchem! Ontdek het historische verleden in Stadsmuseum Doetinchem of dwaal lekker rond over Landgoed Slangenburg.
Waar de naam Doetinchem vandaan komt, is niet zeker. In een historisch document uit 838 wordt voor het eerst gesproken over 'villa Duetinghem', een nederzetting met een kerk. Doetinchem kreeg rond het jaar 1100 het recht om een stadsmuur met poorten te bouwen.
De G4 bestaat uit de vier grote steden Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.
Doetinchem geldt daarbij al decennia als de ongekroonde hoofdstad van die Achterhoek. De Achterhoek komt naar Doetinchem en via Doetinchem kom je de Achterhoek binnen.
Gelderland, of liever gezegd het oude hertogdom Gelre aan beide zijden van de huidige Duits-Nederlandse grens, telde niet minder dan achttien Hanzesteden: de vier Gelderse hoofdsteden Nijmegen, Arnhem, Roermond en Zutphen, en voorts Tiel, Zaltbommel, Wageningen, Harderwijk, Elburg, Hattem, Doesburg, Doetinchem, Lochem, ...
De naam Achterhoek werd oorspronkelijk gebruikt voor het gebied rond Neede, Eibergen, Groenlo en Winterswijk. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw gingen schrijvers als Postel en Klokman een groot deel van het gebied ten oosten van de IJssel Achterhoek noemen.
Over de gemeente Doetinchem
Gemeente Doetinchem heeft afgerond een totale oppervlakte van 7.966 hectare, waarvan 7.904 land en 61 water (100 hectare is 1 km2).
Medemblik is de oudste stad van West-Friesland: ze verkreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V van Holland, die toen net West-Friesland definitief had onderworpen aan zijn grafelijke gezag. Medemblik was tot 2007 een zelfstandige gemeente, waartoe geen andere woonplaatsen behoorden.
Winterswijk is ontstaan op een stuifzandrug langs de Whemerbeek. De oudste archeologische vondsten zijn meer dan 10.000 jaar oud. In de vroege Middeleeuwen werd een aan St. Jacobus gewijde kerk gesticht, een parochie van het bisdom Münster.