Met een luidsprekerrendement van 90 dB/1 Watt/8 Ohm is vrijwel altijd een versterker van 50 tot 100 Watt voldoende voor de huiskamer. De keuze zou dus makkelijk zijn, koop een speaker met een belastbaarheid van 75 Watt en een versterker van 75 Watt en het gaat altijd goed.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Een voorbeeld:een luidspreker van 100 Watt gaat twee keer zo hard als een luidspreker van 10 Watt;een luidspreker van 1000 Watt, twee keer zo luid als een van 100 Watt.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Dus, wanneer de rest van de specificaties gelijk is en een speaker heeft een gevoeligheid van 98db (Decibel) en kan 500 Watt aan, zal deze speaker precies hetzelfde volume genereren als een speaker van 95db en 1000 Watt.
Een toestel met een hogere wattage is dus niet automatisch een beter elektrisch apparaat. Sommige fabrikanten pakken uit met hoge wattages voor hun toestellen, zonder dat het apparaat beter gaat presteren. Het enige wat je zeker weet, is dat je energieverbruik sowieso heel wat hoger ligt bij een hoog vermogen.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
De impedantie van je speaker, ook wel de weerstand van je speaker, bepaalt hoeveel stroom er uit de versterker weggetrokken wordt. De meeste versterkers kunnen een weerstand van 8 Ohm gemakkelijk aansturen. Voor een weerstand van 4 Ohm heb je al een veel krachtigere versterker nodig om goed te kunnen presteren.
60 Watt = 700 tot 900 Lumen.
10 watt kan al genoeg zijn voor een huiskamer. Wattage moet je niet naar kijken.
Een persoon in rust, produceert iets minder dan 100 watt. Bij sportprestatie kan dat oplopen tot meer dan 500 watt. Korte pieken tot 1000 watt kunnen voorkomen.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
De meeste autoradio's hebben een vermogen van 4 x 25 watt. Dat wil eigenlijk zeggen dat er vier speakers aanwezig zijn in de auto die elk een vermogen hebben van 25 watt. Het aantal watt wat weergeven staat is het uiterst haalbare vermogen en in de praktijk wordt dat eigenlijk nooit behaald.
In het algemeen moet u voor een goede verlichting in de woonkamer op zo'n 500 à 700 lumen per vierkante meter rekenen.
Het aantal Watt geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Hoe hoger het aantal watt; hoe hoger het energieverbruik. Maar dat betekent niet dat een lamp met een hoog wattage ook altijd meer licht geeft dan een lamp met een laag wattage.
Eenvoudig het geluid van je tv verbeteren, dat doe je met een soundbar. Het is zeker een goed geluid, maar het platte ontwerp van een soundbar zorgt voor een mindere geluidskwaliteit dan (meerdere) hifi of wifi speakers. Als je nog meer kracht wilt toevoegen aan je soundbar, schaf je een subwoofer aan.
Maar wat ook nog eens een prijsverschil teweegbrengt is de mate van kwaliteitscontrole en R&D. Bij 'goedkopere' merken heb je minder kwaliteitscontrole en minder of geen R&D. Dit zijn allemaal kosten die je moet doorberekenen in je product, waardoor het vanzelfsprekend duurder wordt.
Het is belangrijk dat je speakers en het vermogen van je versterker op elkaar afgestemd zijn. Let dus goed op het frequentiebereik, de gevoeligheid en de impedantie. Om er zeker van te zijn dat je de juiste match maakt: laat je adviseren door de shop waar je je speakers wilt kopen.
Bij een versterker wordt het vermogen gespecificeerd bij een bepaalde belasting (luidspreker met een bepaalde impedantie): 1, 2 of 4 ohm. Hoe lager de aangesloten impedantie, des te hoger is de belasting voor de versterker. En hoe hoger de belasting, hoe meer vermogen een versterker gaat leveren.
Als op een apparaat 1000 watt staat, verbruikt het dus 1 kWh als je hem een uur op dat vermogen laat draaien. Als een apparaat een vermogen verbruikt van 400 Watt, is het energieverbruik na twee uur 0,8 kWh. Om je een idee te geven: met 1 kWh kun je wel tien keer 1 liter water koken in de waterkoker.