De ananas is een tweejarige plant, wat betekent dat de plant normaalgesproken 2 jaar leeft en pas in het 2e jaar zal de plant fruit produceren. Del Monte is de grootste producent van ananassen die groeien op plantages in Costa Rica.
Hij smaakt ook naar ananas, maar hij is niet bedoeld om te eten. De ananasplant is een echte sierplant. De vrucht moet je vooral laten zitten: De vrucht van de ananas comosus Corona verspreidt het ontstekingsremmende enzym bromelaïne door de lucht, wat de luchtwegen verwijdt.
In de vrucht zitten kleine, harde zaden. Hoe lang het duurt voordat de vrucht rijp is, hangt af van de omgeving. Bij ananassen die in Australië gekweekt worden, duurt het minstens vijf maanden.
Helaas bloeien Ananasplanten maar één keer en daarna verwelken ze. Een meevallertje is dan weer dat je 'm ook niet hoeft te verpotten na een aantal jaar. Je kunt de Ananasplant natuurlijk wel in een nieuwe sierpot zetten bij aanschaf. De ananas is net als alle andere ananassen een vrucht.
Ananas is een tropische vrucht afkomstig uit Paraguay, Brazilië en Bolivia, maar je kunt ananas ook binnenshuis in Nederland of België kweken. Het kweekproces is vergelijkbaar met het kweken van avocado, super leuk en makkelijk!
De bladeren van de Ananasplant zijn giftig en kun je niet eten. Pas dus op met huisdieren en kinderen.
Verwijder restjes vruchtvlees en een aantal van de onderste bladeren, zodat de kern goed zichtbaar is. Plaats dit in een glas water en zorg dat het groene gedeelte boven water blijft. Vervang het water om de twee à drie dagen. Wanneer de wortels zijn gegroeid, kun je de ananas overzetten in een pot met aarde.
Het is wel belangrijk om te weten dat de Ananasplant na aankoop een levensduur heeft van gemiddeld 3 tot 6 maanden. Nadat de vrucht "rijp" is zal de plant afsterven en is het gedaan met de sierwaarde. Je kunt hem eventueel nog wel zelf stekken, zodat je weer nieuwe Ananasplanten krijgt.
Hoe groot wordt een ananasplant? In huis worden kweekvormen van de ananasplant gebruikt. Deze worden niet zo groot als de echte, waarvan de bladeren tot wel 1 m lang worden. Bij de kamerplant worden de bladeren zo'n 30 cm lang.
Geef eens per week een beetje water via het hart van de plant. Dit mag ook met de plantenspuit gebeuren, de ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Houd hierbij rekening dat de kluit wel licht vochtig mag worden, maar niet doorweekt raakt. De plant heeft geen extra plantenvoeding nodig.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Nanas, ananas, piña of pineapple
Zoals je misschien al op de foto hebt gezien, groeit de ananas aan een plant. Het is dus niet zoals met het zelf kweken van een avocado dat je uiteindelijk een hele boom in de tuin hebt staan. De plant waaraan de ananas groeit is de Ananas comosus.
De vrucht lijkt op een grote dennenappel. Dat komt, omdat hij bestaat uit een heleboel bessen die zijn samengegroeid. Verse ananas komt uit landen als Ivoorkust, Brazilië en Midden-Amerikaanse landen. Tegenwoordige worden de meeste ananassen gekweekt in Zuidoost-Azië, voornamelijk in de Filipijnen en Thailand.
Heb je dus een nog groenige ananas gekocht, dan kun je hem het beste een paar dagen (ongeveer drie) ondersteboven zetten. Als hij goudbruin kleurt is hij goed. Een ietwat onrijpe ananas kan al na 24 uur rijp zijn.
verzorging van de ananasplant
Ongeveer één keer per week water geven, is voldoende. Let er wel op dat de grond licht vochtig blijft, maar zorg dat je ananasplant geen echt natte voeten krijgt. Het bestuiven van de bladeren met de plantenspuit is ook een aanrader, daar de ananasplant ook water opslaat in de vrucht.
De ananasplant zal het extra goed doen als hij in de juiste, voedingrijke bodem staat. Kamerplanten potgrond is geschikt voor de ananasplant en zorgt voor een mooie, gezonde plant. Je hoeft de ananasplant tussendoor niet te verpotten, aangezien deze plant maar één keer bloeit en daarna (helaas) verwelkt.
De ananas is een tropische vrucht die niet van lage temperaturen houdt. Bewaar 'm dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats of op de fruitschaal. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je ananasstukjes tot wel 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18°C) bewaren.
Je vermeerdert een Bromelia door de plant in delen te scheuren. Pak de stek en de moederplant stevig vast, en trek ze voorzichtig van elkaar af. Als het niet gemakkelijk is om de stek te verwijderen, kan je het mes gebruiken. Met het mes kan je de stek van de moederplant afsnijden.
De Ananasplant houdt van veel licht, zet hem dus dicht bij een raam neer, bijvoorbeeld in de vensterbank. Een raam op het oosten of westen zou een perfect plekje zijn. Zo voorkom je dat hij (te veel) direct zonlicht krijgt.
De Bromelia is geen dorstige plant en hoeft in principe maar eens in de week wat water te hebben. Laat de grond altijd licht vochtig, zolang er onderin de pot maar geen water blijft staan. Een Bromelia houdt van zonlicht, zolang het niet direct op zijn vrolijke koppie schijnt.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.