De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Hoeveel water moet je zonnebloemen geven? Zonnebloemen houden van zandgrond en kunnen beter tegen droogte dan tegen te veel vochtigheid. Wanneer de plantjes eenmaal ontkiemd zijn, moet je ze dus niet te veel water geven. Dan ontwikkelen de wortels zich niet goed genoeg en breken de stengels eerder af.
Zorg er voor dat je de vaas met een klein laagje water vult. Wanneer zonnebloemen te diep in het water staan kan de steel gaan schimmelen, waardoor de bloemen uiteindelijk korter mooi blijven. Ook is het belangrijk dat de bladeren het water niet raken, omdat ook dan de stelen kunnen rotten.
Hoewel zonnebloemen goed tegen droogte kunnen bescherm je ze beter wel tegen extreme en langdurige droogte in de zomer. Geef zonnebloemen niet te veel water, dan krijg je slappe planten met stelen die vol water zitten. Ze vallen sneller om en breken af bij harde wind.
Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u langer van uw zonnebloemen genieten.
Dit kan komen doordat de bloem te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de bloem niet genoeg kracht heeft zich te ontwikkelen tot bloem. Hierbij moet deze dan een handje geholpen worden. De slap hangende bloemen kunt u strak oprollen in een krant en opnieuw schuin afsnijden.
De zonnebloem heeft veel direct zonlicht nodig, zo'n 6-8 uur per dag. Zet de zonnebloem plant daarom op een plek in de volle zon, maar wel beschut uit de wind.
Als de zonnebloemen goed gedroogd zijn, blijven ze 6 tot 8 weken goed. Drogen voor het gebruik van de zaden - Wacht met het oogsten van de zonnebloemen tot de bloem is uitgebloeid.
Bloemen beginnen binnen een uur te verwelken en kunnen slechts 2-5 dagen zonder water. Maar er zijn een aantal dingen die van invloed kunnen zijn op de houdbaarheid van bloemen. Zoals hoe lang bloemen blijven staan, de temperatuur en hoe vaak het water is gegeven voordat het te drogen stond.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Heb je een zonnebloem als boeket? Vul de vaas dan niet met veel water, want de bloem moet niet diep in het water staan. Ook is het belangrijk dat het blad niet in het water komt, want zo kunnen bacteriën de ruimte krijgen.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Er zijn een hoop zaken die invloed hebben op de hoeveelheid water die je plant nodig heeft. Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven.
Hoeveel water geef je een plant? De meeste planten krijgen liever in één keer wat meer water dan elke keer een klein beetje. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, dit merk je als de aarde altijd vochtig blijft. Je maakt dan kans op wortelrot en dan is het al snel gedaan met de plant.
Daarnaast hebben zonnebloemen de neiging om enigszins windgevoelig te zijn, dus zoek een plek die enigszins beschut is tegen de wind. Als je in een gebied woont met veel regen, zorg dan dat de grond goed gedraineerd is, zodat de zonnebloemen niet te nat worden en verdrinken.
Mensen met een lichamelijke beperking van het leven laten genieten. Het is een misverstand dat De Zonnebloem er vooral is voor oudere mensen met een fysieke beperking. Juist ook jongere mensen met een fysieke beperking zijn van harte welkom !
De gewone zonnebloemen worden tussen de 1,20 en 2,50 meter hoog en kunnen gewoon buiten gezaaid worden. Binnen opkweken en later buiten uitplanten kan ook.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Je kunt binnen het hele jaar door zonnebloemen zaaien.
Zaai zonnebloempitten direct buiten. Tijdens het verplanten van zonnebloemen kan er wortelschade ontstaan. Direct buiten zaaien vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op vorst, geeft de grootste kans op grote, gezonde zonnebloemen.
De bloem staat ook wel symbool voor liefde en vrolijkheid. Ze kunnen tot wel drie meter hoog worden. De zonnebloem is een eenjarige plant en behoort tot de composietenfamilie.