Mensen die behoren tot een risicogroep door hoge leeftijd of onderliggende aandoening, vooral als ze niet gevaccineerd zijn. Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn.
Volwassenen (ouder dan 18 jaar) met onderliggende ziekten
Mensen met chronische luchtweg- of longproblemen die onder behandeling van een longarts zijn. Chronische hartpatiënten die daardoor in aanmerking komen voor een griepprik. Mensen met diabetes die slecht ingesteld zijn en/of met complicaties.
Er wordt aangenomen dat iemand vanaf 1-3 dagen voor de start van symptomen besmettelijk kan zijn (Wei 2020).
een persoon die minder dan 15 minuten contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt binnen een afstand van 1,5 m (“face to face”); een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19 patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m was.
Heeft u de CoronaCheck-app gebruikt? Dan blijven uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023. Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl? Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken.
Na een boostervaccinatie is het vaccinatiebewijs weer geldig. De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast. De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app.
Als u uw gele boekje kwijt bent, kunt u bij de GGD of ANWB een nieuw vaccinatieboekje kopen.
10 dagen quarantaine. Mag vanaf dag 7 beëindigd worden indien dagelijkse negatieve zelftest vanaf dag 7 tot en met dag 10. Blijf ondertussen extra voorzichtig gedurende 10 dagen na het hoogrisicocontact.
Er kunnen verscheidene dagen zitten tussen de infectie en het ontwikkelen van klachten. Omdat u het virus ook zonder symptomen kunt overdragen, moet u tot ten minste 7 dagen nadat de persoon met COVID-19 symptomen begon te vertonen (of positief testte als hij geen symptomen heeft), voorzichtig blijven.
Van direct betrokken kan ook een zelfstandig naamwoord worden gemaakt: een directbetrokkene. Het is een aanduiding voor de persoon die ergens nauw bij betrokken is of voor de persoon die direct de gevolgen van iets ondervindt.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Een zelftest is een coronatest die u thuis gebruikt. Doe bij klachten de test zo snel mogelijk na het ontstaan ervan, ook als u gevaccineerd bent of corona heeft gehad. Een zelftest is ook geschikt voor kinderen.
Het virus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Een coronatest kan laten zien dat u corona.
Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid lopen meer risico om ernstig ziek te worden als zij corona krijgen. De kans op besmetting is groter na de versoepelingen. Door de herhaalprik kunnen zij zich beter beschermen. Onderstaande tips en adviezen maken de kans op besmetting kleiner.
De kans dat je opnieuw ziek wordt door corona binnen zes tot acht maanden nadat je covid-19 had, is eerder klein. Mogelijk ben je nog langer beschermd, maar dat hangt af van factoren zoals leeftijd en het opduiken van coronavarianten. Na de infectie bouw je een uitstekende immuniteit op.
Blijf thuis als u ziek bent. Overleg bij lichte klachten met uw werkgever of u thuis kunt werken. Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is, draag dan een mondkapje.
Wie symptomen heeft blijft thuis. Als het resultaat van de test positief is, moet dit niet meer worden bevestigd door een PCR- of RAT-test. Als je symptomen verergeren, raadpleeg dan je arts. Deze kan dan bekijken of een test nodig is, en welke test.
We benadrukken ook de zelftest direct te herhalen zodra enige Covid-19 klachten gaan optreden. We hebben namelijk eerder aangetoond in een groot onderzoek dat de zelftesten wél nauwkeurig zijn wanneer ze worden gebruikt zodra men Covid-19 klachten heeft”.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.
maximum 2,5 euro, als vergoeding voor de aankoopprijs van de zelftest. maximum 0,5 euro, ter compensatie van de marge voor groothandelaars en groothandelaars-verdelers. maximum 1 euro voor uw honorarium voor de aflevering.
Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Mocht je iemand besmet hebben dan duurt het 1 tot 14 dagen voordat diegene mogelijk klachten krijgt. Dit noemen we de incubatietijd.
Indien u achteraf alsnog een vermelding wilt, dient u wel de registratiebrief mee te nemen. Dit in verband met de controle van het vaccin en het batchnummer. Let op! U kunt alleen terecht voor een aantekening in het gele boekje indien u uw vaccinatie ook bij één van de GGD'en heeft verkregen.
Wacht niet tot het laatste moment. Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.
Je kunt het boekje bestellen bij de uitgever. De GGD heeft géén gele boekjes.