De eerste stap die je moet nemen wanneer je vermoedt dat je een voedselintolerantie hebt, is een afspraak maken bij de huisarts.
Koorts, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Vermoeidheid, hoofdpijn en migraine. Voel je je vaker moe, dan is er een grote kans dat je last hebt van een intolerantie zoals bijvoorbeeld tarwe.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Wanneer lactose-intolerantie testen? Een Lactose Tolerantie Test wordt uitgevoerd als de huisarts vermoedt dat er sprake is van lactose-intolerantie, bijvoorbeeld als je last hebt van bovenstaande klachten zonder andere duidelijke oorzaak.
Wie online zoekt naar informatie over gezondheid komt al gauw sites tegen die claimen dat je klachten het gevolg zijn van een nog niet ontdekte voedselallergie of -intolerantie. Diezelfde sites verkopen zogenaamde testen om intoleranties op te sporen - maar hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.
In tegenstelling tot allergische reacties kunnen deze immuunreacties uitgesteld optreden tot wel 72 uur later, en variëren in sterkte, waardoor het verteringsstelsel, de huid, gewrichten, ademhaling, energieniveau en zelfs psychologische gezondheid beïnvloed kunnen worden.
De kosten voor een allergie-screening zijn vanaf € 85, echter kunnen oplopen tot honderden euro's bij het uitsplitsen van mengsels van allergenen. De kosten per allergeen variëren van € 12,29 tot € 26,20, afhankelijk van het type allergeen.
Hoe ontstaan voedselintoleranties of enzymtekorten? Een voedselintolerantie ontstaat wanneer je lichaam niet voldoende stoffen (=enzymen) aanmaakt om etenswaren correct te verteren of opgenomen voedingsstoffen af te breken. Daarom noemen we een intolerantie vaak ook een enzymtekort.
Histamine-intolerantie kan uiteenlopende klachten veroorzaken. Wanneer je onverklaarbare onrust, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid of darmkrampen hebt, is er mogelijk sprake van een intolerantie.
Lactose-intolerantie kan klachten veroorzaken zoals buikpijn, krampen, (ernstige) diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Deze klachten kunnen vaak verholpen worden met een dieet.
Vaak een streng dieet en zelfs dan moeten er soms toch nog medicijnen gebruikt worden om klachten te voorkomen. Een voedselallergie gaat ook niet zomaar over. Hoewel kleine kinderen vaak wel over een koemelkallergie heen groeien, zijn de meeste andere voedselallergieën blijvertjes.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
Waarom is een pinda-allergie zo dodelijk vergeleken met andere allergieën? Een allergie voor pinda's is zo'n beetje de dodelijkste voedselallergie die je kunt hebben.
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Omdat de afname van lactase activiteit genetisch bepaald is – en feitelijk een natuurlijk proces! – kan primaire lactose intolerantie tegenwoordig met een eenvoudige DNA-test in bloed worden aangetoond.
Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten. Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
Zowel bij een voedselallergie als bij een voedselintolerantie is de behandeling het vermijden van het verdachte voedingsmiddel door middel van een eliminatiedieet onder begeleiding van een allergie-diëtist.
Verschil allergie en intolerantie
Er komt meestal een reactie binnen het uur. Een voorbeeld is pinda-allergie. Bij een intolerantie is het lichaam niet in staat om een voedingsmiddel of bestanddeel daarvan goed te verteren. Er worden geen antistoffen gevormd.
Een prik-prik test: Bij deze test prikt de verpleegkundige eerst in een vers voedingsproduct waar stoffen in zitten waar u allergisch voor zou kunnen zijn. Vervolgens prikt hij/zij met dezelfde prikker in uw huid. Zoals bij de huidpriktest kan er na 15 tot 20 minuten op de huid gekeken worden naar eventuele reacties.