Aanbeveling. Geef aan patiënten opgenomen voor een COPD-longaanval systemische corticosteroïden, bij voorkeur in een dosering van 40 mg prednisolon per dag en in eerste instantie gedurende vijf dagen. Een afbouwschema daarna kan overwogen worden.
Afhankelijk van de ernst van de behandeling is de dosering gebruikelijk 0,5 tot 1 mg per kg lichaamsgewicht verdeeld over twee tot vier afgiften. Soms is de dosering hoger. Bij voldoende resultaat verlaagt de arts dit geleidelijk tot één dosis per dag of één keer per twee dagen.
Prednison kan uw longaandoening niet genezen, maar wel rustiger maken. Het werkt al binnen 24 uur, maar het duurt vaak langer voordat u hier iets van merkt. Afhankelijk van uw aandoening en klachten krijgt u het middel kortdurend (een tot enkele weken als stootkuur) of voor een langere periode voorgeschreven.
Bel direct uw huisarts als u klachten heeft die bij een longaanval passen. Bel direct 112 als u zo benauwd bent dat u uitgeput raakt of bijna geen adem kunt halen.
Verloop van het herstel
Herstellen na een ziekenhuisopname duurt vaak wel acht tot tien weken. Zeker de eerste twee weken zult u merken dat uw conditie minder is, dat u mogelijk meer hoest en/of eerder benauwd bent. Door het hoesten kunt u spierpijn hebben. Als het hoesten minder wordt, zal ook de spierpijn afnemen.
Een longaanval kan komen door een virus of bacterie. Bijvoorbeeld als je verkouden bent. Ook roken kan een longaanval veroorzaken. Een longaanval kan eng zijn en je angstig maken.
Als mensen met COPD zo'n virus krijgen, zijn ze erg vatbaar voor een longaanval. Daarom moeten we erachter komen hoe het afweersysteem van mensen met astma of COPD precies werkt. Want alleen dan kunnen we een behandeling ontwikkelen die longaanvallen voorkomt.
Een longaanval is een plotselinge verslechtering van COPD die langer dan 2 dagen duurt. De klachten zijn bij iedereen anders, maar veel hoesten, taai slijm en benauwdheid komen het meest voor. Hoe erger uw COPD heeft, hoe meer last u van longaanvallen krijgt.
Vaak ademen ze meer dan 30 keer per minuut om toch nog maar wat lucht binnen te krijgen. Deze plotselinge verslechtering heet een longaanval. Zo'n aanval is een enorm ingrijpende en angstige ervaring waarbij mensen gemakkelijk in paniek kunnen raken en in sommige gevallen kan het ook leiden tot de dood.
Een longaanval (exacerbatie) is een heftige en vaak nare ervaring die mensen met COPD meestal wel kennen. Bij een longaanval worden je klachten plotseling erger. De klachten zijn bij iedereen anders. Het is belangrijk dat je de signalen herkent én hier op reageert.
De voorgeschreven hoeveelheid prednison is afhankelijk van het soort aandoening die u heeft. Er is sprake van een lage dosis bij maximaal 15 mg prednison per dag. Er zijn ook aandoeningen waarbij u een hoge dosis prednison moet gebruiken, oplopend tot 60 à 80 mg per dag, soms via een infuus toegediend.
Verhoging van de bloeddruk: uw behandelend arts zal de bloeddruk bij langdurig gebruik van prednison regelmatig meten. Wanneer u al een hoge bloeddruk heeft of andere hart- en/of vaatproblemen heeft (gehad) is het belangrijk dit aan uw voorschrijvend arts te melden.
Prednison remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties (corticosteroïd). Bij ziektes met ernstige ontstekingen (zoals reuma, ontstekingen van de darmen, huid, luchtwegen en ogen).
Een behandeling van enkele maanden of langer bestaat vaak uit een hoeveelheid tot 20 mg prednisolon per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grotere hoeveelheid prednisolon per dag. Daarna bouwt u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken af tot de onderhoudsdosering.
Prednison komt in 5 mg, 20 mg en 30 mg in tabletvorm. Aanbevolen dosering is op basis van een volwassen persoon. Startdosering is minimaal 1 tablet en maximaal 12 tabletten per 24 uur. Overschrijding is in bepaalde gevallen toegestaan, wat afhankelijk is van type aandoening.
Longontsteking of pneumonie ontstaat bij een ernstige infectie van het longweefsel. De oorzaak van deze ontsteking kan zowel een bepaalde bacterie, een virus of een schimmel zijn. Meestal gaat het om de bacteriële variant die goed behandeld kan worden met antibiotica.
Voor mensen met COPD kan het BIPAP-apparaat letterlijk een verademing zijn. 'Waar de CPAP helpt met inademen, ondersteunt de BIPAP bij in- en uitademen. In ons ziekenhuis stellen we het in voor mensen met ernstig COPD om 's nachts thuis te gebruiken. Sommigen gebruiken het ook als ze tussen de middag rusten.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Als je COPD hebt, heb je lichamelijke klachten. Maar je kunt ook andere klachten hebben, zoals: bang zijn om te stikken. Of heel erg somber zijn over jouw ziekte en nergens meer zin in hebben.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen. Dat kan dus dankzij telemonitoring en daarbij hebben wij een longaanval-actieplan ontwikkeld.
Een gezonde manier van leven en de juiste behandeling kunnen invloed hebben op het verloop van de ziekte en hoe ernstig je klachten zijn. Hoe oud je kunt worden met COPD is daarom moeilijk te zeggen. COPD krijg je meestal na je veertigste jaar en vaak zelfs nog later.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Dat ons longweefsel zich in de loop der jaren steeds minder goed herstelt, is op zich normaal. Met het ouder worden, neemt de longfunctie langzaam af. Daar merk je meestal weinig van. Reinoud Gosens: 'Maar bij mensen met COPD gaat dat proces wel twee of drie keer zo snel.
De meeste mensen die COPD krijgen, zijn ouder dan 40 jaar. U kunt 1 of meer van deze klachten hebben: U moet vaak hoesten en u hoest slijm op.