Als u uw lening vervroegd terugbetaalt: u kan uw schuldsaldoverzekering afkopen of behouden als 'vrije' schuldsaldoverzekering. Dit betekent dat in geval van overlijden het verzekerde kapitaal wordt uitgekeerd aan de begunstigde en niet aan de kredietinstelling.
Wanneer kan ik een schuldsaldoverzekering opzeggen? Net zoals bij andere verzekeringen kan je jouw schuldsaldoverzekering jaarlijks opzeggen. Je dient dan drie maanden voor de vervaldag jouw verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen. In sommige gevallen wordt de schuldsaldoverzekering automatisch stopgezet.
Traditioneel werden de premies voor een schuldsaldoverzekering betaald gedurende 2/3 van de looptijd van de hypotheeklening. Een voorbeeld: als u een krediet afsloot voor een duur van 20 jaar, dan betaalde u de premies voor de schuldsaldoverzekering gedurende een termijn van 13 jaar.
Heb je een schuldsaldoverzekering bij je huidige bank en herfinancier je nu je lening bij een andere bank? 'In dat geval kan de nieuwe bank voorstellen dat je daar een nieuwe polis afsluit om een voordeligere interestvoet op de lening te genieten', zegt Wauthier Robyns.
de Schuldsaldoverzekering vergoedt geheel of gedeeltelijk het openstaande saldo van een krediet bij het overlijden van de verzekeringnemer voor het einde van het krediet; het kapitaal gedekt bij overlijden is degressief.
Vanaf 1 januari 2020 is er geen fiscaal voordeel meer voor de nieuw afgesloten schuldsaldoverzekeringen. Je moet de polis afgesloten hebben bij een instelling in de Europese Economische Ruimte (EER). Je moet de verzekering onderschreven hebben vóór de leeftijd van 65 jaar.
Zolang jullie beide eigenaar zijn van de woning, moeten jullie allebei bijdragen aan de schuldsaldoverzekering. Zodra de woning verkocht werd aan één van de twee ex-partners, zal hij of zij de schuldsaldoverzekering ook voor zijn of haar rekening nemen.
In geval van overlijden van de verzekerde, zal het verzekerde kapitaal door de verzekeraar worden overgemaakt aan de persoon die in de polis als begunstigde is aangeduid: in de meeste gevallen betreft dit de echtgeno(o)t(e), de kinderen of andere bloedverwanten van de verzekerde.
Het is niet zo dat een schuldsaldoverzekering verplicht is als je een woonkrediet wilt afsluiten. Veel bankiers geven evenwel die indruk. Er bestaat geen verplichting! Niettemin kan het wel zinvol zijn om een schuldsaldoverzekering te nemen, maar dat hoeft niet bij de bank waar jij jouw hypotheeklening afsluit.
Je kan een nieuwe schuldsaldoverzekering aangaan of jouw bestaande schuldsaldoverzekering overdragen bij een andere maatschappij zonder tussenkomst van de notaris. Het volstaat hiervoor om het akkoord te krijgen van de financiële instelling waar jouw huidig hypothecair krediet loopt.
Kijk naar de website van de verzekeraar! De verzekeraar publiceert op zijn website de criteria die hij gebruikt in het kader van de segmentatie op het vlak van acceptatie en tarifering (art. 45 wet 04.04.2014).
U mag uw krediet op elk moment volledig of gedeeltelijk vroeger terugbetalen dan op de data in het contract. De kredietgever mag daar wel een wederbeleggingsvergoeding voor vragen. Maar die vergoeding is wettelijk begrensd.
Het prijskaartje
De banken moedigen een vervroegde terugbetaling doorgaans niet aan. Ze verliezen immers een deel van hun intresten en dreigen je bovendien als klant kwijt te spelen. Daarom rekenen financiële instellingen een wederbeleggingsvergoeding aan.
SparenDe schuldsaldoverzekering die u afsluit bij een woonlening beschermt niet enkel uw partner, maar ook andere erfgenamen. Alleen al daarom is ze dus ook wel nuttig voor alleenstaanden. Wettelijk bent u dus niet verplicht om bij het aangaan van een woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
is de erfgenaam een kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering vanaf nu beschouwd als een voorschot op de erfenis. is de begunstigde geen kind of een kleinkind, dan wordt de schenking via een levensverzekering nog steeds beschouwd als een schenking buiten erfdeel.
Als je een levensverzekering sluit die een kapitaal uitkeert bij overlijden, moet je een begunstigde aanduiden. Dat is degene die dit kapitaal zal krijgen. Je kan ook een tweede of zelfs een derde begunstigde aanduiden voor het geval de eerste begunstigde al overleden is wanneer jij zelf overlijdt.
De verzekering keert uit op de einddatum als de verzekerde dan nog leeft of juist overleden is. Als de verzekerde overlijdt vóór de einddatum, is er vanaf dat moment geen premie meer verschuldigd. De verzekeraar spaart dan verder en keert de afgesproken uitkering uit op de einddatum.
Als jullie beslissen om samen de woning te behouden, dan hoeft er in principe niets te gebeuren voor de hypothecaire lening. Alles loopt verder zoals voorheen. Jullie betalen allebei de lening en blijven elk individueel verantwoordelijk voor de correcte terugbetaling ervan.
Wanneer een van de partners de woning en het bijhorende hypothecaire krediet overneemt, moet je een 'desolidarisatie' of 'ontslag hoofdelijkheid' aanvragen bij de bank. De naam die uit het woonkrediet wordt geschrapt, is niet langer aansprakelijk of verantwoordelijk.
Iedereen kan een hospitalisatieverzekering individueel voortzetten als hij bijvoorbeeld zijn bestaande individuele of collectieve hospitalisatieverzekering verliest door te veranderen van werk, ontslag, pensioen, echtscheiding, of vertrek uit de ouderlijke woonst.
Uw schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen onder de woonbonus of de wooncheque. Dit is zeker een optie wanneer u een woonkrediet afsluit op het einde van het jaar. Bij de meeste woonkredieten is deze korf al volledig gevuld met de kapitaalaflossingen en interesten van uw lening.
De schuldsaldoverzekering zorgt ervoor dat een deel van of jouw volledig openstaand krediet wordt afgelost bij overlijden. Er bestaan drie soorten regelingen binnen de schuldsaldoverzekering: 50% + 50% dekking. Bij deze regeling wordt 50% van het geleende bedrag gedekt door jezelf en de andere 50% door je partner.
Uw hypothecaire lening en uw individuele levensverzekering geven u, onder bepaalde voorwaarden, recht op een fiscaal voordeel. Om uw aangifte in te vullen, raden wij u aan om gebruik te maken van MyMinfin (Tax-on-web).