Tussen de bevruchting en de geboorte groeit je baby het meest explosief en is gemiddeld 50 centimeter lang bij de geboorte. Het eerste levensjaar daarna groeit je baby 25 tot 30 centimeter en verdubbelt al in vier tot vijf maanden zijn geboortegewicht.
Pasgeboren baby's wegen meestal tussen de 2500 en 4500 gram en komen meestal tussen de 100 en 250 gram per week aan (maand 1-4).
Wat is het gemiddelde gewicht en de gemiddelde lengte en hoeveel centimeter groeit een dreumes of peuter gemiddeld per jaar? Een dreumes groeit in het tweede levensjaar gemiddeld 12 centimeter en komt ongeveer 3 kilogram aan. Per jaar groeit een peuter gemiddeld 5 – 8 centimeter en komt 2 kilogram aan.
Het gemiddelde gewicht van baby's van ouders van Nederlandse afkomst is ongeveer 1200 gram bij 28 weken. Daarna stijgt het gemiddeld ongeveer 200 gram per week. Bij 40 weken weegt een baby ongeveer 3500 gram.
De baby groeit gemiddeld zo'n twee centimeter per week en heeft nu de grootte van een tandenborstel.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Zijn gewicht en grootte
Je baby groeit snel: gemiddeld wegen jongentjes na 3 maanden 5,8 kg en zijn ze 60 cm groot, meisjes wegen gemiddeld 5,3 kg en zijn gemiddeld 1 cm kleiner dan jongens van die leeftijd.
Je zorgt dat het hoofdje goed tegen een muur ligt. Je kunt ook een plankje of stevig boek gebruiken. Dan strek je de beentjes. Je meet met de centimeter of rolmaat de lengte tussen de muur (of plankje) en de hielen van je baby.
Uw kind kan zwaarder worden en beter groeien door meer te eten, vooral voeding waar veel energie en eiwit in zit. Daarom is het belangrijk dat uw kind genoeg eet en de juiste voedingsmiddelen eet of drinkt.
Groeispurt bij je baby (0-3 jaar) Broeken worden te kort, shirts zitten te strak en in een mum van tijd lijken ze centimeters te zijn gegroeid. In de eerste twee levensjaren krijgt een kind zijn eerste groeispurt. Voor je het weet is hij een stuk ouder, zelfstandiger en groter.
Als de baby onvoldoende gegroeid is, moet je vaker naar de gynaecoloog voor controle. Hoe langer de baby in je buik kan blijven, hoe beter. De baby krijgt dan de tijd om verder te rijpen. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld de longen, hersenen, darmen en het afweersysteem.
In de eerste maand komt je baby gemiddeld 30 gram per dag aan. In vergelijking met de ontwikkeling van de lengte volgt de gewichtstoename een minder regelmatige curve en is deze meer afhankelijk van externe factoren zoals ziekte, verandering van eetgewoonten, enz.
Voel regelmatig voor de voeding aan je borsten, zodat je weet hoe ze vol aanvoelen. Controleer je borsten na de voeding opnieuw. Als het goed is, voelt de borst die je hebt aangeboden, dan een stuk soepeler aan en zitten er geen 'bobbeltjes' meer. Die bobbeltjes zijn volle melkklieren.
De meeste baby's en jonge kinderen worden wakker tussen 6:00 en 7:00. Wordt een kindje wakker voor 6:00, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby's die af en toe om 5:30 wakker worden, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om iedere ochtend al om 4:30 de dag willen beginnen!
1 maand oud: 2 of 3 keer per dag een oefening van 1 tot 5 minuten per keer. 2 maanden oud: toewerken naar 20 tot 30 minuten per dag verspreid over verschillende sessies. 3 maanden oud: 45 tot 60 minuten per dag. 4 maanden oud: 80 tot 90 minuten per dag.
Maat 62 is een babymaat die tussen maat 56 en maat 68 zit. Deze maat past bij een gewicht van ongeveer 5 tot 6,5 kg en een hoofdomtrek van 40 cm. Ben je op zoek naar slofjes voor je kleine?
Babymaten zijn ongeveer gelijk aan de lengte van je kind. Je baby past hier dus in bij een lengte van zo'n 51 tot 56 cm. In de eerste maanden groeit je kleine ontzettend snel. Daarom bestaat de kans dat je baby er binnen een maand uitgroeit en naar maat 62 gaat.
De meeste baby's zijn na de geboorte tussen de 50-56 cm, daarom wordt deze maat vaak aangehouden voor de eerste 2 maanden.
Stille ondervoeding wil zeggen dat een kindje het niet goed doet, zonder dat er veel van wordt gemerkt. Het kindje is 'braaf' of 'lief' en huilt niet en slaapt veel, meldt zichzelf niet of maar af en toe voor een voeding.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Baby's met overgewicht die uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben – net als te dikke baby's die flesvoeding krijgen – een verhoogd risico op overgewicht op latere kinderleeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van VUmc en AMC, gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.