Een wormenbak is vooral gericht op het verwerken van keukenafval. Het kan worden gezien als een mini versie van een professionele GFT installatie. Wormen eten ons vuilnis. Ze houden van watermeloen, appels, sla en zelfs papier.
Wat mag je in een wormenhotel doen
In principe kun je al het gft afval aan je tijgerwormen geven. Bijvoorbeeld: Schillen van fruit en groenterestjes, theeblaadjes en koffiedik + ongebleekte filter, maar ook eierschalen. Eierdozen, karton en het papier van de keukenrol.
Wormen voeren
De wormen voer je ongekookte groente- en fruitresten. Elke laag voedsel sluit je af met een laagje gescheurd karton.
Regenwormen leven van dat wat ze op en in de grond vinden: dode en rottende plantenresten, bladeren en soms uitwerpselen van andere dieren. Ze trekken het voedsel hun gangen in waar ze het verder verteren.
Het proces gaat hetzelfde als in een natuurlijke bodem. Alleen de manier waarop jij aan je zwarte goud komt is makkelijker, namelijk van onderuit de bak! Bij een gestapelde wormenbak doe je dit door de onderste bak weg te halen, leeg te maken en weer bovenop te zetten, om vervolgens weer te vullen met je groenafval.
Giftig, moeilijk te verteren en droog voedsel, evenals botten, chemicaliën, zuivelproducten, citrusvruchten en schillen, vlees, brood en graanproducten, glanzend papier, gekookt, gemarineerd en gezouten voedsel horen niet in de wormenbak thuis.
Start een Tiger wormenbak wormenbak liefst buiten op, omdat er in de opstartfase een aantal wormen op hun verkenningstocht zullen ontsnappen. Waar je hem ook zet, hou de wormenbak wel vorstvrij. Een buitenhuisje, garage of schuur is ideaal voor een koude winter.
Een wormenbak kan je zowel buiten als binnen plaatsen. Buiten zoek je een goed beschutte plaats zodat de bak beschermd is tegen vorst, wind en zon. Binnen geniet een plaats met een gelijke temperatuur van ongeveer 19°C de voorkeur.
Wormen voeden
Als je je wormenhotel eenmaal hebt, dan kost het je 2 tot 4 keer per week een minuut of 5 om ze te voeden. Dit is afhankelijk van hoe snel ze je eten op eten en hoe vaak jij genoeg voeding hebt om te geven.
Veel dieren vinden regenwormen een heerlijk hapje. De duizendpoot, een roofdiertje onder de gronddiertjes, lust best een regenworm. Ook vogels zoals merels en grutto's eten graag wormen.
Een wormenbak opstarten
Maak deze laag licht vochtig. Hierop plaats je de compostwormen met wat half verteerde compost. Ook kun je al een beetje keukenafval in niet te grote stukken (liever niet groter dan 5 cm) toevoegen. Na ongeveer twee tot drie weken zul je zien dat er al jonge wormpjes in de bak zitten.
Wormen zijn gevoelig voor luchtdrukverandering, hun instinct zorgt ervoor dat ze dan niet verdrinken en dus kruipen ze uit de grond omhoog. Daarna gaan ze weer rustig terug naar hun voedsel. betekent dit meestal dat de bak te zuur of anaerobe is. Omdat ze deze condities niet fijn vinden proberen ze te ontsnappen.
In de gemiddelde wormenbak leeft 0,5kg tot 1kg wormen. In de Hungry Bin leven 2kg wormen. Wanneer je start kun je het beste beginnen met de helft van de maximale hoeveelheid aan wormen. Later kan je eventueel extra wormen toevoegen.
De Compost: Het wormenhotel bestaat uit meerdere lagen. De 3-4 stapelbakken rouleren. Je begint in de onderste bak met bedding en wormen en de bak erop met het eerste GFT. Wanneer deze 2e bak vol is dan vul je bak 3 en daarna 4.
Wat we weten is dat de wormen onder de 10 graden bijna niets meer eten.Onder de 4 graden gaan ze zelfs in een soort winterslaap. Dat betekent dus dat je gedurende die echte koude vorstperiodes je wormen minder tot niets mag voeren.
Na 3 tot 6 maanden is je wormencompost klaar voor gebruik. Voor je de compost oogst, moet je de wormen de tijd geven zich te verplaatsen van de bak die u gaat laten rijpen naar de nieuwe bak. Enkele weken zouden moeten volstaan om alle afval goed te laten ontbinden.
Onder de 4 graden gaan de wormen in een soort winterslaap. Ze zullen niet direct dood gaan. Bij langdurig strenge vorst kunnen ze sterven. De cocons overleven -18C en zullen in het voorjaar weer uitkomen.
Wormen houden van een vochtige, donkere omgeving. Het vocht dat vrijkomt uit het afval is voldoende, maar als je de wormen ontvangt is de aarde vrij droog dus voeg in het begin wat extra vocht toe. Voeg regelmatig (na iedere laag afval) gescheurd karton toe voor een goede vochtbalans en zuurtegraad.
Bewaar je compostwormen op een koele plek
IN viswinkels bewaren ze wormen wel 2 maanden in de koelkast.
Meerdere eitjes, één wormpje
Na enkele weken tot maanden komen hieruit de nieuwe wormpjes, die nog enkele weken nodig hebben om volgroeid te raken. Hoewel de cocon meerdere levensvatbare eieren bevat, kruipt uit de meeste cocons slechts één jonge worm.
Uit onderzoek is gebleken dat de mestpier of tijger worm (Eisenia Fetida) samen met de Dendrobaena de compostwormen zijn die het snelst eten en dus meest geschikt zijn als compostworm voor in uw wormenbak.
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...) inerte materialen zoals aarde, (hout)as, grond, klei, zand, leem, metaal, steen, kalk ...