Als u snacks meeneemt die niet vloeibaar of op gelbasis zijn, zoals chips, crackers of gedroogd fruit, gelden er geen beperkingen voor de hoeveelheid of het soort snacks dat u mag meenemen. Zoals gezegd kunnen sommige luchtvaartmaatschappijen ook beperkingen hebben voor onverpakt fruit en groenten.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta.
Grote verpakkingen mogen wel mee in de ruimbagage. Blikjes en flesjes drinken in de handbagage, worden zonder pardon vernietigd bij de security. Ook half-vloeibare producten kun je niet zomaar meenemen, maar kun je beter in kleinverpakking meenemen en in het vloeistoffenzakje doen.
Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten. Ook je laptop, tablet en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn, want dan kunnen de reverse vending machines (RVM's) het blikje niet herkennen. Je kan ze inleveren bij een van de vele duizenden innamepunten zoals supermarkten, tankstations of sportclubs.
Denk aan een reisapotheek met onder meer paracetamol, diarreeremmers, EHBO-artikelen en een insectenwerend middel. Stop alle medicijnen in de handbagage in plaats van in de ruimbagage. "In het ruim vriest het, waardoor de werkzaamheid verloren kan gaan.
U mag per persoon maximaal 1 plastic 1-literzakje meenemen.
Handbagage. Op een groot deel van Schiphol worden 3D CT-scans gebruikt om jouw handbagage te controleren. Via deze CT-scans kunnen securitymedewerkers de inhoud van je handbagage in 360 graden bekijken en op een scherm draaien voor een nauwkeurige inspectie.
Chocola en snoep mogen gewoon. Van honing mag u maximaal 2 kilo meenemen. Vis of visproducten mogen ook, maar maximaal 20 kilo.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis. Op lange intercontinentale vluchten krijg je ook in economy class een driegangen menu en drankjes.
Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mag je tussen de 5 en 14 kilo handbagage meenemen. Wil je geen risico nemen? Dan zit je bij 8 tot 10 kilo handbagage in de meeste gevallen veilig. De standaard maximale afmetingen van handbagage zijn 55x25x35 cm of 55x20x40 cm (lengte x breedte x hoogte).
Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
Na douane weer flesje vullen
De scanners kunnen namelijk niet door metaal kijken. Eenmaal door de beveiliging en de paspoortcontrole, kun je je flesje weer vullen met water bij een van de vele tappunten en deze meenemen met je handbagage het vliegtuig in.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml.
Onder make-up die als vloeibaar wordt beschouwd vallen crèmes, lotions, oliën, parfums, mascara, vloeibare foundation en lipgloss.
Een spuitbus deodorant mag mee in de handbagage tot maximaal 100 millimeter per verpakking. Totaal mag er 1 liter aan vloeistoffen mee. Houd er rekening mee dat de douane altijd het laatste woord heeft. In de ruimbagage is het ook toegestaan om deodorant mee te nemen.
Volgens de EU-voorschriften mag je vloeistoffen alleen meenemen in je handbagage als ze in een hersluitbare, doorzichtige plastic zak zitten met een inhoud van maximaal één liter. Het hersluitbare Toppits® Zipper®zakje van 1 liter is daar dus ideaal voor.
Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak. Grotere verpakkingen mogen op Schiphol alleen mee als ze bij de controle goedgekeurd worden door de scan en de securitymedewerker.
Handbagage: Je handbagage mag alleen bestaan uit een kleine handtas, laptoptas of rugzak met maximale afmetingen van 40 x 20 x 25cm met een maximum gewicht van 8kg en moet onder de stoel voor je geplaatst worden. Handbagage kan niet mee in de bagagebakken boven je stoel. Trolleys worden niet toegestaan in de cabine.
Inleveren kan bijna overal. Je kunt drankblikjes - net als plastic drankflessen – inleveren bij grote supermarkten, bemande benzinestations en treinstations. Op deze circa 5.000 locaties krijg je altijd je statiegeld terug.
Volgens Walter Noppers van TOMRA Systems is dat goed nieuws voor de consument: "Als je een petfles bij de Aldi koopt, kan je hem bij de Albert Heijn inleveren.Of koop ik hem bij de Lidl, dan kan ik hem bij de COOP of de PLUS inleveren. Je hoeft dus niet meer naar een speciale winkel, maar je kan het overal inleveren."