Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
Spruiten bevatten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter.Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten. Je kunt de courgette bakken (in de koekenpan of wok), grillen of in de oven bereiden. De bereidingstijden zijn hieronder weergegeven. Ook kun je een courgette in blokjes snijden en net als een augurk inleggen in azijn met kruiden.
Je kunt spinazie koken, in een stamppot gebruiken, een smoothie van maken en als sla gebruiken zoals we voor dit recept gedaan hebben. Spinazie is bovendien erg gezond en rijk aan veel belangrijke voedingsstoffen. Als je spinazie rauw eet benut je de meeste voedingsstoffen die het bevat.
Door ze te koken verwijder je schadelijke gifstoffen, verhoog je het gehalte aan voedingsstoffen en worden ze smakelijker. Rauwe groenten kunnen veel voedingsstoffen bevatten, maar soms ook een hoge concentratie schadelijke stoffen die je spijsvertering kunnen verstoren en gezondheidsproblemen veroorzaken.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Mag je rauwe aardappelen eten? Rauwe aardappelen eten is af te raden omwille van het feit dat er te veel onverteerd zetmeel of resistent zetmeel in de dikke darm terecht kan komen. De darmbacteriën fermenteren het zetmeel, wat aanleiding kan geven tot flatulentie en darmkrampen, eventueel zelfs tot diarree.
Bloemkool kan in principe rauw worden gegeten. Bloemkool gezond rauw eten doe je door een kleine hoeveelheid te eten. Het kost je lichaam namelijk meer moeite om rauwe groenten te verteren. Bij sommige mensen leidt het eten van (een te grote hoeveelheid) rauwe groente tot maag- en darmklachten.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Net als andijvie, rode bietjes en venkel bevat spinazie nitraat. Bij verhitting wordt nitraat gedeeltelijk omgezet in nitriet, dat schadelijk kan zijn voor je lichaam. Om deze reden wordt geadviseerd om niet meer dan 2 keer per week veggies met veel nitraat te eten.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten.Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
Het is niet nodig om aubergines te schillen. Sterker nog, de spaarzame smaak en voedingswaarde is geconcentreerd in de schil en het direct onderliggende vruchtvlees, dus het is zonde om deze te verwijderen.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem. Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, paksoi en venkel.
- De meeste groenten en kruiden kunnen van tevoren worden schoongemaakt, gewassen, gesneden of gehakt. - Harde groenten zoals spruitjes, bleekselderij, boontjes en paprika kunnen al worden geblancheerd : 2-3 minuten in ruim kokend water met wat zout.
Smaak. Spruiten hebben een mild-bittere koolsmaak. Ze worden vooral als hoofdgerecht gegeten, bijvoorbeeld op de oer-Hollandse manier met aardappelen, vlees en jus erbij. Je kunt ze ook verwerken in een stamppot of wokken.