Wat kost gemiddeld een glas wijn op het terras? Hier in Nederland doen ze maar wat in sommige horecagelegenheden en o.a. terrasjes en we accepteren het ook allemaal maar. Gemiddeld rond de 4 Euro en meer is tegenwoordig normaal.
Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten. En goedkope wijn hoeft zeker geen slechte wijn te zijn, zeker niet met onze aanbiedingen.
Als de aankoopprijs van de wijn in het restaurant bijvoorbeeld ongeveer 5 € bedraagt , kan hij op het menu worden verkocht tussen 14 en 16 €, wat als een heel behoorlijke prijs wordt beschouwd.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
Logisch als prijzen omhooggaan
Een kopje koffie was 1,18 euro en ging naar 2,28 euro.
Wat kost een glas wijn in de horeca? Deze flessen worden verkocht aan brasseries en middenklasse restaurants waar ze via de formule 'aangepaste wijnen ' een gemiddelde verkoopprijs halen van 4 tot >7 €/ glas (of 24 € tot > 40 € per fles ).
Kostprijs per kopje koffie. Op z'n duurst kost een kopje koffie een horeca gelegenheid dus 45 cent. Met een gemiddelde prijs van 2 euro per kopje koffie is dat dus een winst van 1,50 per kopje koffie.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.
10 tot 15 procent duurder
Een prijsstijging van 10 tot 15 cent voor glas en van 30 procent voor karton tikt dan hard aan. De prijs van een goedkope fles wijn van circa 4 euro zal met zo'n 10 tot 15 procent stijgen, denkt Snelten. "Maar ook de prijzen voor dure wijnen moeten nog meer omhoog", denkt De Bruijn.
– Een glas wijn in de kroeg kost in Nederland gemiddeld €3,50. Koop je een fles en drink je die met je vrienden thuis, dan kan dat per glas slechts €0,83 kosten. En goedkope wijn hoeft zeker geen slechte wijn te zijn, zeker niet met onze aanbiedingen.
Hoeveel kost een glaasje wijn? Deze flessen worden verkocht aan brasseries en middenklasse restaurants waar ze via de formule 'aangepaste wijnen' een gemiddelde verkoopprijs halen van 4 tot >7 €/ glas (of 24 € tot > 40 € per fles ).
Want in een café of restaurant betaal je voor een fles wijn al snel 20 euro en dat kan hard oplopen tot nog een stuk meer. En dat terwijl je in de supermarkt ook prima wijn kopen, voor veel minder geld. ''Dat betekent dat een fles die bij inkoop 6,50 euro kost, al snel voor 18 euro wordt verkocht.
3 euro voor een biertje
"Na de eerste lockdown stegen de prijzen gemiddeld met 10 procent. Die stijging zal zich waarschijnlijk wel doorzetten." Gemiddeld betalen we nu 3 euro voor een biertje.
Buiten de deur betaal je niet alleen voor de koffie
Je betaalt hier tenslotte niet alleen voor de koffie, maar ook voor de ervaring en de service. Een ondernemer maakt aardig wat kosten om jou iedere dag in dat leuke tentje je koffie te laten serveren door een aardige medewerker.
Schukkink vertelt maandag tijdens een workshop op de Horecava dat de gemiddelde prijs voor een kopje thee in de horeca 2,20 euro is. De gemiddelde prijs voor een theezakje is 0,05 eurocent.
Ook voor cappuccino wordt 14 procent meer gevraagd in de stad. Voor een cappuccino betaal je daar gemiddeld 2.67 euro, tegenover 2,35 euro in ruraal gebied.
Uit de rondvraag onder de cafés blijkt verder dat er maar liefst dertien verschillende prijzen worden gehanteerd voor een fluitje. €2,20 komt het meest voor. De gemiddelde prijs ligt daar echter met €2,12 nog behoorlijk ruim onder.
"De verwachting is dat de prijs voor een vaasje, een biertje van vijfentwintig centiliter, gemiddeld rond de 3 euro gaat kosten. In Amsterdam zal dat rond de 3,50 euro worden", zegt horeca-expert Maarten Wessels in Blok&Toine.
Het economisch bureau van ING ging voor dit jaar eerst nog uit van een prijsstijging van 2,5 tot 3 procent in de horeca vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de hogere energieprijzen. "Maar dat gaat flink hoger uitvallen, aangezien horecaondernemers ook te maken hebben met stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen.