tarwebloem, rozijnen 29,7%, plantaardige olie (zonnebloem), suiker, krenten 6,0%, maltodextrine, havervezels 1,3%, rijstebloem, lactose en melkeiwitten, glucosestroop, magere melkpoeder, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, natuurlijk aroma.
tarwebloem, suiker, plantaardig olie (zonnebloem), maltodextrine, kaneel 1,3% dextrose, lactose en melkeiwitten, dextrose, glucosestroop, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, magere melkpoeder, natuurlijk aroma.
De trossen worden van de struiken afgeknipt en in de zon te drogen gelegd. Het vochtgehalte daalt, de druif krimpt en laat los van de steel. Tijdens het drogen worden de druiven donkerder van kleur. Door de druiven voor het drogen te drenken in potas, blijven ze licht van kleur.
Extra informatie. Bewaar Sultana FruitBiscuit Appel op een koele en droge plaats. Geschikt voor vegetariërs.
Portiegrootte: 1 Biscuit ≈ 14,5g.
Sultana is een Arabische meisjesnaam en betekent "kracht, heerschappij".
tarwebloem, rozijnen 29,7%, plantaardige olie (zonnebloem), suiker, krenten 6,0%, maltodextrine, havervezels 1,3%, rijstebloem, lactose en melkeiwitten, glucosestroop, magere melkpoeder, rijsmiddelen (natrium- en ammoniumcarbonaten, difosfaten), zout, natuurlijk aroma.
Sultana's worden geproduceerd van een bepaalde soort witte druif. In tegenstelling tot rozijnen hebben ze een lichte, bijna gouden kleur. In plaats van de vruchten te drogen in de zon, worden deze vaak mechanisch gedroogd zodat de vochtigheid en temperatuur kunnen worden gecontroleerd.
Suiker en vet
In de meeste koekjes zitten veel calorieën en weinig vitamines en mineralen. Koeken worden namelijk gemaakt van meel, suiker en vet. Om ze nóg lekkerder te maken worden ze ook nog eens aangevuld met chocolade, noten, kokos of rozijnen. Vaak is er ook zout aan toegevoegd voor een lekkere bite.
Voorverpakte koek levert in het algemeen veel vet en/ of suiker en weinig voedingsstoffen en past daarom niet in een gezond voedingspatroon. Wel is koek superlekker. Als je net zoveel geniet van een volkorenbiscuitje als van een stroopwafel, kies dan liever het biscuitje.
Sultana-koekjes zijn oorspronkelijk langwerpige koekjes met krenten ertussen geperst. De naam is afgeleid van de gelijknamige rozijnensoort. De koekjes werden in eerste instantie veel naar Nederlands-Indië geëxporteerd, waar er al begin jaren 1930 mee werd geadverteerd.
Veel suiker
Zoete tussendoortjes als de repen van Sultana Yofruit en Zonnatura kwamen minder goed uit de test. Ze bevatten veel suiker. De hartige hapjes bevatten vaak juist meer zout dan gezond is. Vooral Sultana Hartig en Sultana XL vielen op dit punt negatief op.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Verder zijn veel soorten biscuitjes helemaal plantaardig, bijvoorbeeld Disgestive biscuitjes of simpele Maria koekjes. Ook Verkade Café Noir koekjes, Punselie stroopkoeken en AH oat cookies met cranberry en rozijn kun je als veganist gewoon nog eten.
Nee. De ingrediënten van Bastognekoeken zijn: tarwebloem 45%, kandijsuiker 20%, plantaardig vet, suiker, kandijstroop, eieren, rijsmiddel: natriumwaterstofcarbonaat, glucose-fructosestroop, gekarameliseerde suiker, kaneel 0,2%, zout, aroma: vanille. Plantaardig vet zit erin, dus niet dierlijk.