Voor een effectieve neusdouche adviseren artsen 300 ml kraanwater op lichaamstemperatuur te combineren met 2,7 gram zout. Dit is eenvoudig af te meten met de bijgeleverde Rhino Horn doseerlepel.
Je kunt de Rhino Horn Neusdouche gewoon elke dag gebruiken. Wanneer er veel pollen in de lucht zijn, je echt verkouden bent of je een akute voorhoofdsholteontsteking hebt, kun je je neus 2-4 maal per dag spoelen. Maar normaal, voor welzijn, hygiëne en preventie is één maal spoelen per dag voldoende.
U kunt niet te veel spoelen. Het spoelen kan, ook als u dit jarenlang doet, geen kwaad. Probeer het spoelen in te passen in uw dagelijkse hygiëne, zoals tandenpoetsen. Als u medicijnen in de neus gebruikt, bijvoorbeeld neusspray of druppels, is het goed voor het gebruik van de medicijnen de neus te spoelen.
Je neus heeft een belangrijke filterfunctie en het is daarom belangrijk deze schoon en vrij te houden. Een neusdouche met de Rhino Horn spoelt verstoppingen, allergenen en pollen weg. Met de zoutoplossing bereik je ook de bijholten en breng je het neusslijmvlies tot rust. Je kunt direct weer vrij en opgelucht ademen.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
De meeste systemen voor zoutelektrolyse vereisen een minimum zoutconcentratie van 3 g/l in het zwemwater: 3 g/l zout komt overeen met 3 kg zout per kubieke meter water (3 kg/m3). Hou er rekening mee dat in leidingwater reeds ongeveer 0,3 g/l zout aanwezig is.
Voor een effectieve neusdouche adviseren artsen 300 ml kraanwater op lichaamstemperatuur te combineren met 2,7 gram zout. Dit is eenvoudig af te meten met de bijgeleverde Rhino Horn doseerlepel.
Meestal is dit 2-3 keer per dag. Als er veel snot of korsten in de neus zijn, mag u ook vaker spoelen. U kunt nooit te veel spoelen. Het spoelen is - ook bij jarenlang gebruik - volstrekt ongevaarlijk.
Het zoute spoelwater kunt u zelf goed bereiden door een eetlepel keukenzout op te lossen in één liter water (9 gram zout op 1 liter water). Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon. Tegen het koken van water is echter geen bezwaar.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Eventueel aanwezige allergenen in de lucht, zoals bijvoorbeeld pollen bij hooikoorts en bacteriën komen via de neus binnen. Het is daarom belangrijk de neus gezond te houden en regelmatig te reinigen. Door je neus te spoelen met zout, maak je de bovenste luchtwegen vrij en komt het neusslijmvlies tot rust.
Plaats de neusdouche in een van uw neusgaten en knijp rustig in de fles. Laat na het knijpen het nasale spoelzout uit uw andere neusgat stromen. Het spoelwater kan zowel via hetzelfde neusgat (bij ernstig verstopte neus) als via het andere neusgat naar buiten stromen. Beide is goed.
Als een bijholteontsteking langer dan een week duurt, wordt deze waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie. In dat geval kan uw arts antibiotica voorschrijven. De meeste acute bijholteontstekingen gaan over na een antibioticakuur. Chronische bijholteontstekingen kunnen ook met medicatie behandeld worden.
Groen: de infectie is flink gevorderd en je voelt je waarschijnlijk aardig beroerd. De afvalstoffen maken je snot groen. Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter.
Door je neus te spoelen met zout water kun je de ontsteking namelijk sneller verhelpen! Met een neusspoeling week je namelijk het vastzittende slijm in de holtes los, dat je lichaam vervolgens via je neusgaten verlaat.
Nasaal spoelzout maak je dus eenvoudig zelf door 300 ml kraanwater te mengen met 2.7 gram keukenzout zonder jodium. Deze zoutoplossing heeft dezelfde zoutwaarde als je neusslijmvlies en zorgt voor comfortabel en verantwoord neus spoelen.
De NeilMed Sinus Rinse neusdouche wordt wereldwijd het meeste verkocht en door artsen aangeraden. Ook Nederlandse KNO-artsen raden dit product aan. Bobeldijk: “Mijn man is geopereerd aan zijn neus en aan voorhoofdsholteontsteking. Zijn arts in UMC Utrecht vertelde dat de NeilMed-producten het beste zijn.
Je kunt schade aan je neus door snuiven voorkomen. Spoel na afloop je neus met bijvoorbeeld lauw zout water of een neusspray om ontstekingen te voorkomen.
Oudere kinderen en volwassenen kunnen zoutoplossing gebruiken bij langdurige klachten. Zij kunnen middelen die het neusslijmvlies laten slinken, zoals xylometazoline, niet langer dan een week achtereen gebruiken. Bij langer gebruik kunnen namelijk bijwerkingen ontstaan.
Breng het pipetje met fysiologisch water in het bovenste neusgat in. Spuit het voor de helft leeg (één keer flink drukken is meestal wel prima). Draai je kindje weer naar het midden, en hou z'n hoofdje wat rechtop. Zo kan hij even bekomen.
1 m³ is 1.000 liter. Daarnaast betaalt u vaste kosten, belasting op leidingwater en btw.
De hoeveelheid benodigd zout is geheel afhankelijk van uw zoutelektrolyse-installatie. De meest gebruikelijke modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte tussen de 5 en 6 gram per liter. De uitgebreidere modellen hebben een aanbevolen zoutgehalte van 3 gram per liter.
Neem 2 theelepels (8-10 gram) per liter kookvocht. Let wel op dat je het kookvocht niet laat inkoken of zelfs droogkoken. Dan zal al het zout zich op het eten afzetten en dat is beslist onsmakelijk.