Fargesia Rufa water geven Fargesia Rufa wordt vaak in een pot of bloembak aangeplant. Als ze op deze manier aangeplant worden dan dien je het hele jaar door goed water te geven. Als ze bijvoorbeeld vol in de wind en zon staan dan droogt de pot snel uit en kan de plant geen water aantrekken van de aarde.
Bamboe houdt ontzettend van water, maar te veel gieten kan ervoor zorgen dat de haarwortels lang onder water staan waardoor deze geen zuurstof meer kunnen krijgen. Hierdoor kunnen de gevoelige wortels afsterven. Daarom is het belangrijk dat de bamboe met kluit en al uitgegraven wordt zodat de wortels kunnen drogen.
Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is, dat je jouw bamboe plant genoeg water geeft. Je kunt het trouwens zien wanneer deze plant dorst heeft. Het blad is geel en bij de fargesia-soort bijvoorbeeld, krult het blad op wanneer hij wel een slokje water kan gebruiken.
De eerste week na het planten kunt u het beste elke dag water geven.Vanaf de tweede week is twee tot drie keer per week genoeg. Houd wel in de gaten dat de grond goed gedraineerd moet zijn. Als er te veel water stil blijft staan in de grond, kunnen de wortels gaan rotten.
Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.
Nadelen van een bamboevloer
Geen hoge vochtbestendigheid: bamboe is minder goed bestand tegen vocht. Het is dus niet ideaal om ze in natte ruimtes te plaatsen. Niet kleurvast: bamboe is vrij gevoelig aan direct zonlicht waardoor het kan verkleuren.
Een veelgebruikt middel om bamboe te verdelgen is glyfosfaat, een zwaar chemisch middel, of zoutzuur of Roundup.
Slechts bij droogte, zowel in de zomer als ook in de winter, heeft bamboe regelmatig water nodig. Een gelijkmatige vochtigheid van de bodem garandeert groene bladeren zonder bruine uitgedroogde plekken. De wit of geel getekende bladeren van deze bamboesoort lijden sterker onder de droogte.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Bamboe staat graag in de zon, halfschaduw of schaduw met zijn voetjes in een goed doorlatende grond en het liefst op een plekje uit de wind.
Bamboe is een type hout wat veel beter tegen vocht kan dan bijvoorbeeld hout, maar bamboe is niet watervast. Vocht kan, net als bij hout, in de bamboe trekken waardoor vlekken kunnen ontstaan of vloerdelen kunnen vervormen.
Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Water is het eerste half jaar heel erg belangrijk voor bamboe. Geef dus vooral in droge tijden voldoende water en houdt de grond altijd licht vochtig. Pas met klei- en leemgrond op dat je niet te veel water geeft waardoor de bamboewortels kunnen gaan rotten. Bamboe is verzot op compost en andere organische mest.
Bij het delen hoeft men niet al te veel zorgen te hebben dat bamboe kapot kan gaan. Zodra enkele wortelstokknoppen met voldoende wortelmateriaal aan de deelstukken zitten, ontstaan er betrouwbaar nieuwe halmen. In geval van nood worden alle bovengrondse scheuten terug geknipt en gewacht tot de wortels weer uitlopen.
Fargesia Murielae, bijvoorbeeld, heeft een groot bladverlies in de herfst als het zich voorbereidt op de komende winter (door het laten vallen van ongeveer 30% van het loof). Hoe diep gaan de wortels? Bamboewortels zijn dun en vezelig (denk aan grote graswortels) en kunnen 60-90cm diep gaan.
Levensduur. Wanneer een scherm of mat zwevend wordt bevestigd is de levensduur ongeveer 10 tot 15 jaar.
Door af en toe oude, dikke stengels helemaal weg te snoeien verjongt u de struik dus en blijft uw bamboe mooi. Knip altijd vlak boven de grond de hele stengel weg. Gebruik een scherpe snoeischaar, of zo nodig een takkenschaar of handzaagje. Verwijder beschadigde stengels helemaal na de winter.
Kan bamboe door beton groeien? Antwoord: Als de laag beton eventueel een paar cm dik is en van goede kwaliteit dan kan de bamboe daar niet door heen groeien.
Onbehandeld zijn de stammen van bamboe echter niet heel erg duurzaam en zou het bij buitengebruik onder invloed van zonlicht en regen niet langer dan maximaal 2 jaar meegaan. Om het te kunnen gebruiken als materiaal in tuinmeubelen dient de bamboe dan ook te worden geïmpregneerd.
De halmen van deze bamboe kunnen tot 60 centimeter per jaar groeien.
De Fargesia Robusta Campbell is een niet woekerende, winterharde bamboe.
Wanneer snoei je een bamboe? In principe kun je het hele jaar door snoeien, maar wil je de groei stimuleren, snoei dan alleen in de zomer of van okt-jan. Dan ligt de aanmaak van jonge scheuten namelijk stil en zijn de nieuwe scheuten voldoende uitgehard om ze niet teveel schade toe te brengen.
De wortels van woekerende bamboe groeien tot ongeveer 50-60 cm diepte. De exacte diepte verschilt per soort. Woekerende bamboe verspreidt zich door middel van rhizomen, ook wel wortelstokken of ondergrondse worteluitlopers genoemd. Deze rhizomen groeien oppervlakkiger dan de daadwerkelijke wortels van de plant.
Burenrecht. Bamboe van zes meter hoogte is gelijk te stellen aan een boom en niet als een heester. Afstand beplanting tot erfgrens is twee meter en niet een halve meter.
Chemische middelen voor bamboe weghalen
Naast handmatige verwijdering van bamboe is het ook mogelijk om de plant chemisch te bestrijden. Er zijn diverse middelen die je daarvoor kunt gebruiken, waaronder:azijn. chloor.