Veelal wordt deze neusriem gebruikt om druk bovenop de neus en onder de kaken uit te oefenen waardoor bijvoorbeeld knarsetanden tegen gegaan wordt. Een paard zal zijn mond niet makkelijk openen bij deze neusriem door de druk die vrij komt op de neus en kaak bij openen van de mond.
De lage neusriem, ook wel sperriem genoemd, gaat opensperren van de mond tegen en zorgt voor stabiliteit van het bit.
Zonder neusriem dan? Je zou denken dat zonder neusriem rijden dan de oplossing zou zijn, maar het tegendeel is waar. Een neusriem geeft een hoofdstel en het bit juist stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat paarden juist stabieler bewegen met neusriem, dan zonder.
Hoofdstel hoge neusriem
Meestal wordt een hoge neusriem gecombineerd met een sperriem en dan wordt het een gecombineerde neusriem genoemd. De sperriem zorgt ervoor dat het bit stabieler blijft liggen. De sperriem is er niet voor bedoeld om zo strak aangesnoerd te worden dat het paard zijn mond niet meer open kan doen.
De neus van je paard is erg gevoelig en fragiel, een neusriem die te laag zit kan onprettig of zelfs pijnlijk zijn voor je paard. De lage neusriem mag niet te strak worden gesloten, er moet altijd genoeg ruimte blijven tussen de neus van je paard en de neusriem.
Als je de sperriem te strak aansnoert gaat het paard spanning opbouwen in de kaakspieren en kaakgewricht.En daardoor ontstaat er ook spanning in de eerste halswervel, de atlas. Juist het gewricht tussen de schedel en de eerste halswervel is waar het paard de stelling aanneemt.
Een hoge neusriem moet twee vingers onder het jukbeen liggen. Net als bij de lage neusriem moet er ook bij de hoge neusriem 1,5 cm tussen neus en neusriem zitten. Deze neusriem geeft je paard voldoende vrijheid om te ademen en te kauwen.
Het betekent vooral dat je paard je iets duidelijk wil maken. Tenzij een paard geen voortanden meer heeft, is het allereerst een teken van ongemak of pijn. Een open mond of uitstekende tong is dus heel onwenselijk, het betekent dat het paard ergens in zijn lijf ongemakkelijk is.
Ook sterke paarden reageren opvallend vaak goed op een lage neusriem. De lage neusriem mag niet te laag liggen en er moet minimaal 1,5 cm tussen de neusriem en de neus passen.
Door zo een hoofdstel ontstaat er minder druk achter de oren en rondom de neus. Het kopstuk en de neusriem zijn zacht onderlegd wat daarbij helpt. Naast dat de neusriem zacht onderlegd is zijn ze licht gebogen en vermijden de kwetsbare botjes van de neus. Ook ontstaat hierdoor minder druk op de kiezen en de bovenkaak.
Zonder zadel rijden kan eigenlijk alleen echt pijn doen als het paard al last heeft van zijn rug, of bijvoorbeeld een te hoge schoft. Dan is het voor de ruiter ook niet meer fijn. Ook heb je bij het rijden zonder een zadel een veel minder evenwicht en moet is het beter om alleen de basisdingen te doen.
Het komt bij alle rassen voor, wanneer de zon veel schijnt en er veel pollen in de lucht zijn. De Nervus Trigeminus (drielingzenuw) wordt vaak in verband gebracht met hoofdschudden.De functie van deze zenuw is het doorgeven van signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen.
De sperriem zorgt ervoor dat het bit stabieler blijft liggen. De sperriem is er niet voor bedoeld om zo strak aangesnoerd te worden dat het paard zijn mond niet meer open kan doen. Ook hier moet voldoende ruimte tussen zitten.
Zonder neusriem dan? Je zou denken dat zonder neusriem rijden dan de oplossing zou zijn, maar het tegendeel is waar. Een neusriem geeft een hoofdstel en het bit juist stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat paarden juist stabieler bewegen met neusriem, dan zonder.
Strakke neusriem
Er moeten 2 vingers tussen de neusriem en het neusbot kunnen. Alles wat strakker is, is simpelweg niet acceptabel. Ook moet erop gelet worden dat er ruimte zit tussen het jukbeen en de neusriem.
De neusriem hoort twee vingers onder het jukbeen te liggen en na het vastmaken moeten er twee vingers tussen de neusriem en de neus van het paard kunnen. Tussen de keelriem en de keel moet een rechtopstaande vuist tussen passen, anders zit de keelriem te strak.
Het bit hangt te hoog
Bij het indoen van het hoofdstel merk je het al gauw als het bit te hoog hangt, je moet het hoofdstel dan echt over de oren trekken (heel onprettig voor een paard) en je zal in de mondhoeken plooien zien omdat het bit te strak zit.
Een Mexicaanse neusriem bestaat uit 2 lange, relatief dunne leren riemen die kruislings over de neus lopen. Midden op de neus worden ze bij elkaar gehouden door een rondje (vaak met bontje onderlegd).
Een van de eerste lessen die een nieuwe ruiter wordt geleerd is dat als een paard zijn oren naar voren staan, hij alert is, oplet en/of geïnteresseerd is in wat er voor hem is, en als zijn oren naar achteren gespitst zijn dichtbij de nek, hij boos is en klaar staat om te bijten of te trappen.
De hinnik: een luide, lange roep die hoog begint en met een wat lager geluid eindigt. Omdat het zo luid klinkt en een afstand kan overbruggen, lijkt de hinnik een manier om sociaal contact anderen te zoeken, die ver weg of uit zicht zijn.
Heeft het paard zijn oren naar voren, dan is hij meestal in een goede bui en oplettend. Worden de oren iets naar achter gespitst, dan hoort het paard een geluid achter zich.
Een micklem hoofdstel is speciaal ontworpen naar de schedel van het paard. Dit houdt in dat gevoelige zenuwbanen en drukpunten worden ontlast. Hierdoor zorgt het micklem hoofdstel voor een hoog draagcomfort. Bij een bitloos hoofdstel wordt er meer druk uitgeoefend op de neus van het paard in plaats van in de mond.
Een paard kan doorgaans zo'n 15 tot 20 procent van zijn eigen gewicht dragen. Een groot paard weegt gemiddeld 600 kilo, dus dat betekent dat hij 105 kilo kan hebben. Een zadel is zo'n 10 kilo, waardoor de ruiter 95 kilo mag zijn.
De schofthoogte wordt gemeten vanaf het hoogste punt boven de schouder tot aan de grond, langs het voorbeen. Bij een schofthoogte tot 147 cm spreken we van pony's, boven de 147 cm van paarden. De hoogte van volwassen paarden varieert sterk: van 147 tot 180 cm bij sportpaarden.