Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
De schoolvakanties in 2022
Krokusvakantie: maandag 28 februari tot en met zondag 6 maart 2022. Paasvakantie: maandag 4 april tot en met zondag 17 april 2022. Zomervakantie: vrijdag 1 juli tot en met woensdag 31 augustus 2022. Herfstvakantie: maandag 31 oktober tot en met zondag 6 november 2022.
In Oost-Europa hebben leerlingen tijdens het schooljaar, het meeste vakantie. In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie.
Zomervakantie: De zomervakantie duurt 10-11 weken, meestal van mei tot augustus of van juni tot half augustus.
Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn officiële feestdagen in Nederland. Uw kind is op deze dagen zeer waarschijnlijk vrij. Scholen zijn bijna altijd gesloten op Koningsdag en Bevrijdingsdag.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
De zomervakantie (de grote vakantie) bestaat sinds het begin van de negentiende eeuw. De vakantie is onder andere ontstaan door de hitte en de wens voor meer vrije tijd. Veel mensen vonden een lange vakantie een goede oplossing om kinderen en leraren tijd te geven om uit te rusten van het schooljaar.
Bij de zomervakantie kent Nederland drie regio's. Niet het hele land heeft dus tegelijk vakantie. De zomervakantie in de regio Midden is van 9 juli tot en met 21 augustus, in de regio Noord van 16 juli tot en met 28 augustus en in de regio Zuid van 23 juli tot en met 4 september.
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
Regio zuid
Alle gemeenten uit de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant (met uitzondering van de kernen Werkendam, Sleeuwijk, Nieuwendijk in de gemeente Werkendam, en de gemeente Woudrichem, deze vallen onder regio Midden).
De meeste kansen in 2022 liggen in de maanden april, mei en juni. Wil je een lange vakantie, dan kun je het beste in mei je vrije dagen opnemen. Dan heb je namelijk maar liefst 16 dagen achter elkaar vrij voor maar 8 vakantiedagen. Een maand later kan je precies hetzelfde trucje weer toepassen voor een lange vakantie.
Ieder jaar komt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met periodes waarin de drie verplichte schoolvakanties moeten vallen. Dit zijn de zomervakantie (zes weken), kerstvakantie (twee weken) en de meivakantie (één week). Verder heb je natuurlijk nog de herfst- en voorjaarsvakantie.
De zomervakantie bestaat in Nederland in ieder geval al sinds 1830. De zomervakantie vindt plaats in de maanden juli en augustus. In Nederland krijgen leerlingen zes weken vakantie; dit geldt ook in Caribisch Nederland. De overheid heeft de vakanties gespreid over drie regio's: Noord-, Midden- en Zuid-Nederland.
Vakantiedagen voorgezet onderwijs
Zij hebben bij een werkweek van 40 uur 426 uren vakantieverlof. Dat zijn: 160 uur wettelijke vakantie-uren; 266 uur bovenwettelijke vakantie-uren.
Den Haag valt onder regio Midden.
De gemiddeldes. Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg.
Vrij op Goede Vrijdag
Hoewel Goede vrijdag een officiële feestdag is, zijn er veel bedrijven waar je gewoon moet werken op de vrijdag voor Pasen. Check dit dus altijd in je cao of bij je werkgever.
Acht officiële en twee nationale feestdagen in 2022
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Scholen houden gewoonlijk een pauze van 10 tot 11 weken, die begint in mei en juni en eindigt in augustus en september.
In Spanje hebben de schoolkinderen ongeveer drie maanden zomervakantie tussen om en nabij 20 juni en 11 september (verschillend per regio).
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.