Cutane vasculitis. De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
De meeste huidaandoeningen zijn te herkennen aan uitslag op de huid in de vorm van rode vlekken, puistjes, schilfers, bulten, of zweertjes. Huidaandoeningen kunnen op een specifieke plek ontstaan, maar de meeste huidaandoeningen komen op meerdere delen of verspreid over het hele lichaam voor.
In de meeste gevallen is huiduitslag niet gevaarlijk en kan het snel verholpen worden. Zie hier het A tot Z over diverse soorten uitslag, en wanneer wel direct een afspraak te maken met de huisarts voor acute behandeling.
Je kunt via verschillende websites en apps zelf checken of je een huidaandoening hebt. Je vult je symptomen in en vergelijkt de foto's van huidziekten met je eigen huid. Zo kun je alvast tot een diagnose komen. Daarna kun je online een dermatoloog spreken tijdens een e-consult.
De huidafwijkingen die bij een vasculitis horen, zijn zeer divers. Meestal is er sprake van rood-paarse plekken die niet wegdrukbaar zijn (zogenoemde purpura). Soms zijn er rode bultjes aanwezig, galbulten, blaasjes, blaren, of niet genezende soms blauwzwarte open plekken.
Er ontstaan voelbare rode vlekjes op de huid die geleidelijk bruin verkleuren. Ze kunnen puntvormig zijn, maar ook voorkomen als uitgebreide blauwe plekken. Als je er met je vinger op drukt, verdwijnen ze niet. De voorkeursplaatsen zijn de onderbenen en billen.
Over het algemeen gaat het om rode, verharde plekken met daarbij een witte schilfering. Deze plekken kunnen jeuken en pijn doen, omdat de huid erg droog wordt. Op de aangetaste en droge plekken kunnen kloven in de huid ontstaan.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Eczeem en psoriasis zijn twee van de meest voorkomende chronisch huidziekten ter wereld. Beide aandoeningen zijn niet besmettelijk en worden gekenmerkt door onder andere rode plekken, zwellingen en jeuk. Naast deze fysieke ongemakken zijn er ook psychosociale en mentale gevolgen voor de huidpatiënten.
Actinische keratose is een ruw plekje op uw huid, zoals op uw gezicht. Het komt door schade aan de huid door zonlicht. De huisarts kan een plekje behandelen met stikstof. Behandelen met een speciale crème kan ook, vooral als u meer grotere plekjes heeft.
Wat is rosacea? Bij rosacea heeft u huidproblemen in uw gezicht. U kunt last hebben van bultjes, puistjes en roodheid. Als u een getinte huid heeft, is de roodheid minder te zien.
In totaal zijn er meer dan tweeduizend verschillende huidziekten bekend. Hieronder vind je informatie over enkele veel voorkomende aandoeningen waarbij ons team jou kan helpen.
Bij psoriasis krijgt u plekken met schilfers en jeuk op uw huid. De klachten kunnen beginnen of erger worden door: kapotte huid, stress, ontstekingen en medicijnen. Ga niet te vaak onder de douche of in bad. Gebruik liever geen of weinig zeep.
Meer over. ITP wordt ook wel Immuun Trombopenie of Ziekte van Werlhof genoemd, waarbij de afweer tegen onderdelen van het eigen lichaam is gericht. Er is nog geen duidelijke oorzaak gevonden waarom het lichaam bloedplaatjes afbreekt. Wel kunnen infecties of een zwangerschap ITP in gang zetten.
Het beeld past bij een capillaritis, de ziekte van Schamberg, een pigmentstoornis behorend tot de purpura pigmentosa-groep. Dit betreft een onschuldige huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Er wordt onder andere gedacht aan een relatie met medicijngebruik, veneuze insufficiëntie en een contactallergie.
De ernst en de verschijnselen van een vasculitis hangen af van de organen waarin de bloedvaten zijn ontstoken. Vaak zit de vaatontsteking in één of twee organen, maar soms ook door het gehele lichaam. Wanneer alleen de huid is aangetast, noemt men dit cutane vasculitis (cutis = huid).
Wat is ziekte van wegener? Het is een zeldzame ziekte waarbij de wanden van de kleine bloedvaten ontstoken raken, door afweercellen van het lichaam zelf. Deze bloedvatontstekingen leiden tot verminderde aanvoer van bloed naar de weefsels en organen en hierdoor sterven deze af.
PAN begint vaak met algemene ziektesymptomen. De patiënt heeft last van koorts, fors gewichtsverlies, vermoeidheid, spierzwakte en algehele lusteloosheid. De ziekte treedt daarna vooral aan het licht in de darmen (maag-darmklachten), nieren, spieren, zenuwen en huid.
De ziekte van Wegener (tegenwoordig GPA genoemd) is een zeldzame en chronische auto-immuunziekte. Ophopingen van ontstoken cellen zorgen ervoor dat verschillende organen en het zenuwstelsel worden aangetast. Symptomen kunnen zijn: verkoudheid, koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid en gewrichtsklachten.
Bij de meeste kinderen gaat lichen sclerosus over als zij wat ouder worden. Bij volwassenen gaat lichen sclerosus soms vanzelf over, maar kan ook langdurig blijven bestaan.
Stress blijkt een belangrijke trigger. Vrouwen met LS hebben doorgaans veel meer last als zij veel stress hebben. Een gelijktijdig aanwezige candida-infectie kan eveneens de symptomen verergeren. Oplossingen Wat is er tegen lichen sclerosus te doen?
Uitleg. Jeuk komt veel voor bij chronische huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en netelroos. Jeuk wordt vaak omschreven als een onplezierig gevoel dat aanzet tot de behoefte om te krabben.