"Invriezen kun je bijna alles, alleen verandert soms de structuur", legt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum uit. "Bij tomaat bijvoorbeeld. Andere producten drogen uit, zoals kaas, waardoor de smaak minder wordt of het product er minder smakelijk uitziet. Maar ook dan kun je het nog veilig eten."
Het beste antwoord. Ja, Chinees eten is goed te bewaren in de vriezer, in de plastic bakjes waarin je het meestal van het restaurant mee krijgt. Als je chinees eten, na enkele weken, wilt opwarmen hoef je alleen de deksel van de bakjes af te halen en het spul in de magnetron te zetten.
Eten blijft maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Door eten in de diepvries te doen, verleng je de houdbaarheid.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Vries ze in in een bakje of zakje.Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
In zijn geheel invriezen
Dit is de makkelijkste manier om de avocado langer te bewaren. Als je al aan de avocado voelt dat 'ie rijp is, maar je wil 'm nog niet eten, dan kun je de hele avocado met schil en al gewoon in de vriezer leggen. Je kunt hem dan wel 4 tot 6 maanden bewaren!
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Als je brood in de vriezer bewaart, heb je elke dag vers brood. Haal alleen de boterhammen uit de vriezer die je gaat opeten.
Kun je nasi invriezen? Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Restjes kunnen 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden . Daarna neemt het risico op voedselvergiftiging toe. Als u denkt dat u restjes niet binnen vier dagen kunt eten, vries ze dan meteen in. Ingevroren restjes blijven lang veilig.
Voor verse of gekookte noedels, koel ze in een goed afgesloten container direct na gebruik om de versheid te behouden. Het invriezen van gekookte noedels kan hun houdbaarheid met enkele maanden verlengen .
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kun je gekookte rijst invriezen? Ja, je kunt gekookte rijst invriezen . Koel het zo snel mogelijk af door het in een ondiepe bak in de koelkast te leggen. Zodra de rijst helemaal koud is, doe je het in diepvrieszakken in de gewenste portiegroottes, maak het plat tot ongeveer 3 cm dik en verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je het goed afsluit.
Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar. Gekookte eieren kun je ook invriezen, maar het komt de smaak niet echt ten goede.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Als voedsel goed is ingevroren, blijft het onbeperkt veilig om te eten, hoewel de smaak en textuur na een tijdje kunnen afnemen . Of u nu een diepvrieskist of een staande diepvries hebt, de principes van goed invriezen zijn hetzelfde.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
In z'n geheel, in plakjes of gepureerd: ook banaan kan je invriezen! Je kan de banaan met schil en al invriezen maar het is het beste om 'm eerst even te pellen. Op die manier kan je de banaan in z'n geheel in een diepvriesbakje in de vriezer bewaren.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Een avocado eten die een bruin kleurtje begint te krijgen, is volgens Braden ongevaarlijk. Is de avocado al bruin als je hem aansnijdt? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. “Het kan zijn dat de avocado is opgeslagen in te koude of te warme omstandigheden, of de avocado is gevallen.