Onder ernstig letsel verstaan we letsel waarvan het herstel een lange tijd duurt of wanneer u meerdere keren medisch behandeld bent. Het gaat om zaken als een ernstige verbrijzelingsfractuur, eenzijdige doofheid, coma en een ernstige whiplash. Het is zelfs mogelijk dat u van ernstig letsel nooit meer helemaal herstelt.
Onder zwaar lichamelijk letsel worden begrepen: ziekte die geen uitzicht op volkomen genezing overlaat, voortdurende ongeschiktheid tot uitoefening van zijn ambts- of beroepsbezigheden, en afdrijving of dood van de vrucht van een vrouw.
Blijvend letsel is letsel dat niet volledig geneest. Het slachtoffer heeft blijvende beperkingen. Dit leidt vaak tot gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid. Hierdoor ontstaat er vaak veel schade door blijvend letsel na een ongeval.
Wanneer er sprake is van gering letsel, heeft het slachtoffer doorgaans recht op een schadevergoeding tot 2.000 euro. Er is sprake van gering letsel in geval van een lichte hersenschudding, kneuzingen of kleine vleeswonden. Wanneer er sprake is van licht letsel, kan de schadevergoeding oplopen tot 3.500 euro.
Uitzonderlijk zwaar letsel valt onder de hoogste categorie met letselschade bedragen vanaf 76.000 en meer. Voorbeelden van zwaar opgelopen letsels zijn: Zeer zware en ernstige brandwonden waarbij sprake is van zichtbare ernstige misvormingen.
U kunt smartengeld vragen als u lichamelijke of geestelijke schade heeft door de schuld van iemand anders. Het geld is bedoeld om uw lijden minder erg te maken, zoals uw pijn en verdriet. De rechter bepaalt hoeveel smartengeld u krijgt.
De meeste letselschadezaken worden binnen twee jaar geregeld, maar ongeveer 10% van alle zaken loopt langer dan twee jaar. Dit wordt een 'langlopende letselschade' genoemd. Een langlopende zaak kan uw herstel tegenwerken en u het gevoel geven dat u voor de tweede keer slachtoffer wordt.
Hoeveel smartengeld PTSS
Op hoeveel smartengeld u recht heeft bij PTSS is afhankelijk van de ernst van het trauma en de gevolgen. De hinder en beperkingen die u persoonlijk ondervindt zijn bepalend. Soms is PTSS het gevolg van een ongeval waarbij ook ander letsel ontstaat.
De exacte hoogte van het voorschot hangt af van de hoogte van de schade is niet door de wet voorgeschreven. De hoogte van het voorschot hangt af van de hoogte van de schade. Om zeker te zijn van een zo hoog mogelijk voorschot, is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen.
U kunt alleen veroordeeld worden voor mishandeling als met bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk schade, verwondingen of letsel heeft aangebracht aan/bij een persoon. De politie en officier van justitie zullen door middel van onderzoek en verhoor dit bewijs tegen u proberen te verzamelen.
Lichamelijk (of fysiek) letsel is een uitwendige of inwendige beschadiging aan het lichaam. Het is een lichamelijke verwonding of trauma aan organen of lichaamsdelen. Denk bijvoorbeeld aan botbreuken, open wonden of beschadigingen aan ogen of oren.
Daarbij stelt de rechtbank dat ook als [slachtoffer] een gebroken neus had, dit nog niet zonder meer kan worden gekwalificeerd als zwaar lichamelijk letsel. Dit geldt ook voor het overige door de verbalisanten geconstateerde letsel in het gezicht van [slachtoffer] .
Bij een whiplash is er op een scan van je hersenen geen schade te zien. Het maken van een scan van je hersenen heeft daarom geen zin. Een arts kan de diagnose alleen stellen door te vragen naar je klachten en de gebeurtenis waardoor deze ontstaan zijn.
Whiplash en werk: 75% van de whiplash slachtoffers is na 6 tot 12 maanden volledig herstelt. Gemiddeld gaan mensen met whiplash klachten daarom 6 tot 12 maanden na een ongeval weer werken. Het aanpassen van de werkzaamheden en beperken van de belasting is belangrijk als u weer gaat werken met een whiplash.
In de regel is een whiplash niet zichtbaar met behulp van een scan. Desondanks zal uw arts toch aandringen op een scan om andere aandoeningen uit te sluiten waardoor bijvoorbeeld uw nekpijn zou kunnen verergeren.
Theoretisch valt psychische mishandeling in het Wetboek van Strafrecht onder mishandeling. Maar hoe maak je psychische mishandeling aantoonbaar? In het geval van partnergeweld adviseert de politie slachtoffers om concreet bewijsmateriaal te verzamelen, in de vorm van filmpjes of tekstberichten.
Psychisch letsel is een verzamelterm voor bepaalde symptomen die maken dat iemand klachten krijgt die lichamelijk niet zijn te verklaren. Er wordt in dit verband ook wel over emotionele schade gesproken.
Word je door iemand in je omgeving gekleineerd, geïntimideerd of gepest? Dan kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling. Geestelijke mishandeling wordt ook wel psychische of emotionele mishandeling genoemd. Langdurige en herhaalde geestelijke mishandeling levert grote spanningen op.
Tussen de schadeveroorzakende gebeurtenis en de schade moet een causaal verband bestaan. Dit houdt in dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de schade en de gebeurtenis; alleen de schade veroorzaakt (direct of indirect) door de gebeurtenis komt voor vergoeding in aanmerking.
Hoeveel schadevergoeding na ongeval of ongeluk u kunt claimen, is vooral afhankelijk van hoeveel extra kosten u moet maken. Alle kosten die u zonder het ongeval niet had gemaakt, kunt u bij de aansprakelijke partij claimen. Alle mogelijke schade die is veroorzaakt door de schuld van een ander, moet worden vergoed.
De kosten van een letselschade advocaat komen namelijk meestal voor rekening van de aansprakelijke partij. Want als de aansprakelijkheid van de wederpartij vaststaat, moet deze partij op grond van de wet alle advocaatkosten en overige kosten (zoals de kosten van een medisch deskundige) vergoeden.