Verse blaadjes hondsdraf geven een heerlijk aroma aan soepen en sla.Jonge blaadjes kan je ook als spinazie eten. Eet er niet meer dan 50 gram per keer van. Ook in soepen, omelet en stamppot is het kruid lekker.
Hondsdraf is giftig in verse en gedroogde vorm, het zorgt meestal voor vergiftiging wanneer het in hooi zit. Symptomen zijn kwijlen, verwijde pupillen, moeilijk ademen en overmatig zweten. Het eten van hondsdraf is zelden dodelijk, tenzij het paard kilo's er van eet.
De gehele plant is giftig. Indien hij minstens enkele weken gedroogd is wordt hondsdraf ongevaarlijk. Hondsdraf is voor veel dieren giftig waaronder paarden, muizen en ezels. Herbivoren lusten in het algemeen wel geen hondsdraf waardoor de kans op vergiftiging klein is.
Hondsdraf, Glechoma hederacea L., is een kruipende plantensoort uit de Lipbloemenfamilie of Lamiaceae. De vierkante stengel kruipt over de bodem en wortelt telkens weer op de knopen. De bladeren zijn niervormig tot rondachtig, gekarteld en met een hartvormige voet.
Hondsdraf is een kruipende plant en komt vaak voor tussen beplanting. De plant vermeerdert zich snel en kan jouw tuin grotendeels overnemen. Tip: Dit onkruid is wel ergens goed voor. Het blad van Hondsdraf wordt namelijk gebruikt tegen zweren, zwellingen en jeuk.
Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
Hondsdraf is bijna niet biologisch te verwijderen.
Het meest effectief is het gewoon (met wortel en al) uit het gras plukken. Dat moet je wel ieder jaar herhalen, want je krijgt niet alle wortels echt weg. Dat is nog wel te doen als er nog niet teveel staat of als je een hele kleine oppervlakte wilt bewerken.
Hederacea: deze naam kreeg de plant omdat het blad gelijkenis vertoont met dat van de klimop (Hedera). Hondsdraf: Hondsdraf heeft niets te maken met een hond of met draf, maar is een ver doorgevoerde verbastering van een Oudhoogduits woord dat gundreba luidde.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Habitat: Hondsdraf komt in een brede waaier van biotopen voor op matig voedselarme tot voedselrijke, vochtige tot droge bodems. De soort groeit zowel in graslanden, zomen en struwelen als in bossen.
Daarin betekent 'gund' wonde, vocht, etter en 'reba' is rank. Dit betekent dus een plant die over de grond kruipt en zwerende en etterende wonden geneest. Deze naam vertelt ons meteen heel wat over hondsdraf.
2. Stinkende gouwe (goudsblad) Als je je afvraagt of stinkende gouwe giftig is voor honden, dan is het antwoord: ja, goudsblad is een uiterst giftige plant voor honden. Dat zou je niet zeggen als je zijn lieflijk goudgeel uiterlijk ziet.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
De jonge blaadjes van speenkruid zijn rauw in salades te gebruiken of in warme gerechten te verwerken. Van speenkruid kun je alleen de jonge blaadjes oogsten, voordat de plant bloeit. Na de bloei ontwikkelt zich er een giftige stof in bladeren en kun je de plant beter niet meer eten.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo'n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.
Brandnetelblad bevat veel mineralen en en draagt daarom bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Verder heeft brandnetelthee een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Brandnetel zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam en bevordert een natuurlijke stoelgang.
De Glechoma hederacea is ook wel bekend als Hondsdraf. Deze Lamiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 20 centimeter.
Tweezaadlobbig. Bodem: Zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot matig droge, matig voedselarme tot zeer voedselrijke, humushoudende grond (alle grondsoorten).
Er zijn vele soorten onkruid. Vooral de wortelonkruiden zijn daarvan het moeilijkst te bestrijden. De zogenaamde wortelonkruiden hebben een gevreesd en breed vertakt wortelgestel. Alleen door deze wortels volledig te verwijderen, kan men de plant uiteindelijk uit de tuin verwijderen.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.