Door de thermostaat 's nachts laag te zetten, kunt u energie besparen. Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren.
Hoe laag kan de verwarming 's nachts bij radiatoren? Zet 'm op 15 graden. Overdag zet je de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. Houd wel de deuren goed dicht.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
Zet de verwarming 's nachts laag. Als je slaapt hoeft de verwarming ook niet aan. De aangeraden nachttemperatuur is 15 °C.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag 's nachts. De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden.
Om de ketel optimaal te kunnen laten werken is een retourtemperatuur tussen de 30 en 40 graden ideaal. In veel huizen staat de cv-watertemperatuur nog ingesteld op 80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo'n 10-20°C graden af koelen, waardoor het water dat weer terug komt nog steeds 60-70°C is.
Zet de thermostaat als je thuis bent niet hoger dan 19 graden. Daarmee bespaar je jaarlijks 150 euro. Met extra kleding of een (elektrisch) dekentje op de bank houd je jezelf toch warm. En als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
Die lage temperaturen lijken misschien nu heel voordelig, maar je verwarming helemaal uitzetten, is geen goed idee. Het advies is om de verwarming niet onder de 15 graden te zetten, om vocht en schimmels te voorkomen. Ook kunnen lagere temperaturen dan dit gevaarlijk zijn voor mensen met bijvoorbeeld een zwak hart.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden.
Leven in een koude woning heeft impact op onze (geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage temperaturen en een hoger ziekte- en sterftecijfer. Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Zet de thermostaat niet te laag
Wel is het bij strenge vorst handig de thermostaat niet lager in te stellen dan 17 graden. Dan warmt de woning 's ochtends bij strenge vorst sneller op tot een aangename temperatuur. Bij minder koude omstandigheden adviseert MilieuCentraal 's nachts 15 graden aan te houden.
In je huis zit best veel vocht.Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
De meeste cv-ketels hebben een fabrieksinstelling van 80 graden. Door deze naar 50 graden te zetten, bespaar je op stookkosten en gas én het is net zo comfortabel.
De laatste tijd is de gasprijs flink gestegen. In maart 2022 stond de gasprijs op €2,37/m3. Wanneer je de aanvoertemperatuur van de cv ketel bij die gasprijs van 80 naar 60 graden brengt, ligt de besparing op ongeveer €140 per jaar. De gemiddelde Nederlander kan met deze simpele actie per jaar 94-140kg C02 besparen.
Ecostand in plaats van comfortstand
Een installateur stelt een cv-ketel vaak zonder te vragen in op de comfortstand. Dan houdt de ketel de warmtewisselaar warm, om op elk moment warm water te kunnen leveren. Je kunt energie en geld besparen door de ecostand in te stellen.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Wat blijkt: de verwarming een graad lager scheelt je op jaarbasis grof gezegd 180 euro. Joyce Donat van de Consumentenbond licht toe: "Je kunt zeggen dat elke graad lager ongeveer 6 procent aan stookkosten scheelt. Als je 1000 kuub gas verbruikt tegen ongeveer 3 euro per kuub, dan kom je uit op 180 euro."
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming.
We raden ook aan om de thermostaat op 20 graden Celsius of 68 graden Fahrenheit te houden als u bij een oudere persoon bent of iemand die herstellende is van een ziekte, omdat deze gevoeliger is voor lage temperaturen. Als u bij iemand bent met ademhalingsproblemen, houd het dan op 15,5 Celsius of 60 graden Fahrenheit.
Temperaturen rond de 15 graden lijken koud, maar zijn eigenlijk best comfortabel. Maar wat trek je aan? In te dikke kleding heb je het al snel te warm, in te dunne stoffen te koud. Om deze temperaturen goed door te komen, zetten we onze favoriete najaarsitems op een rij.
Het lager zetten van de thermostaat 's nachts is niet alleen goed voor de nachtrust; het is ook goed voor uw portemonnee. Als u slaapt, hoeft u de verwarming niet zomaar te laten branden. Zet daarom de thermostaat 's avonds terug naar 15 graden Celsius. Dat is de perfecte temperatuur voor een huis in rust.