Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn enige dochter nog te jong om te regeren. Koningin Emma neemt daarom als regentes tot 1898 het bewind voor haar dochter waar.
Koning Willem I aan het werk
Hij werd in 1814 tot koning uitgeroepen, nadat de Fransen uit Nederland waren weggejaagd. Hij was de eerste Oranje-koning van Nederland. Hij regeerde van 1814 tot 1840 over het huidige Nederland en België samen.
Koning Willem I is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau wordt op 24 augustus 1772 geboren in Den Haag als oudste zoon van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen.
Wilhelmina was het enige kind uit het huwelijk van koning Willem III der Nederlanden en koningin Emma. Van 1890 tot haar achttiende verjaardag in 1898 was haar moeder regentes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week zij uit naar Engeland.
Wilhelmina stemde toe en Emma was opnieuw de beoogde regentes van 1909 tot aan de staatsrechtelijke meerderjarigheid van prinses Juliana in 1927. Emma overleed op 20 maart 1934 op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking.
Het Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
Toespraken via Radio Oranje
Vanaf 28 juli 1940 tot 1945 hield koningin Wilhelmina regelmatig toespraken voor Radio Oranje en De Brandaris, een andere radiozender, waarin zij onder meer opriep tot verzet tegen de Duitsers.
Keizerrijk Japan
Japan wordt beschouwd als 's werelds oudste monarchie, en de hoofdresidentie van de huidige keizer Naruhito is het Kōkyopaleis in Tokio. Gesticht: 660 v. Chr. Eerste vorst: Keizer Jimmu.
Aan het hof van Maria van Hongarije werd vooral Frans gesproken en door enkelen Nederlands, talen die Willem van Oranje niet sprak. Naast die twee talen werd hij onderwezen in Latijn, Spaans en Italiaans, hoewel hij nooit zijn Duitse accent zou verliezen en nooit vloeiend Nederlands zou spreken.
In eenvoudig Nederlands. De Koning mag het werk van een Koning gaan doen als hij achttien jaar is. Een troonopvolger kan wel Koning worden voordat hij achttien is.
"Als je de monarchie wil afschaffen, moet je alle bepalingen die over de koning gaan uit de grondwet halen. En dat zijn er best veel: ze gaan onder meer over erfopvolging en financiën, maar er staat ook in dat de koning in de regering zit", zegt Bovend'Eert.
Haar moeder werd tot 1898 koningin-regentes in naam van Wilhelmina. Tot nu toe is Wilhelmina het langst regerende Nederlandse staatshoofd. Zij volgde haar vader op omdat diens zonen (Willem, Maurits en Alexander) allen stierven vóór hun vader.
Onze Koning
Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is. Aan dit prinsdom zat de titel 'Prins van Oranje' verbonden.
De Franse keizer Napoleon maakte graag persoonlijk zijn opwachting in net veroverde gebieden. In 1810 had hij Nederland geannexeerd, maar het duurde meer dan een jaar voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. Toen hij er eenmaal was, bleek hij vooral een militair in hart en nieren.
Nadat Napoleons troepen in 1813 uit ons land verdreven waren, werd Nederland wederom een koninkrijk. Ditmaal onder iemand uit het geslacht van de Oranjes: koning Willem I. Hij was de zoon van stadhouder Willem V, die in 1795 naar Engeland was gevlucht.
Wanneer er geen directe afstammeling geboren zou worden, zou er na de dood van Wilhelmina een Duitse prins op de Nederlandse troon komen. In 1922 werd de grondwet zodanig gewijzigd dat dit onmogelijk werd. Juliana of 'Jula', zoals zij thuis en door vriendinnetjes werd genoemd, bleef enig kind.
Als Koning Willem III in 1890 sterft, is zijn enige dochter nog te jong om te regeren. Koningin Emma neemt daarom als regentes tot 1898 het bewind voor haar dochter waar.
Wilhelmina is afgeleid van Wilhelm. Wilhelm is een Germaanse jongensnaam. Het eerste deel, 'wil', betekent 'wil, wilskracht, streven'. 'Helm' staat voor 'beschermer', maar ook voor 'koning'.
Koningin Wilhelmina (1880-1962), was de dochter van koning Willem III en koningin Emma. Zij was tien jaar toen haar vader overleed, wiens regeerperiode de populariteit van de monarchie geen goed had gedaan. In 1890 zou zij hem opvolgen, maar tot 1898 trad haar moeder vooralsnog op als koningin-regentes.
Koningin Emma, 1929. Zij trouwt op 7 januari 1879 met Koning Willem III der Nederlanden. Op 31 augustus 1880 krijgen zij een dochter, Wilhelmina. Emma neemt het regentschap waar voor Koning Willem III van 20 tot en met 23 november 1890 en voor haar dochter Koningin Wilhelmina van 8 december 1890 tot 31 augustus 1898.