Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes. Er bestaan veel verschillende soorten forellen, maar het is bijna uitsluitend de regenboogforel die we terugvinden in de handel.
De meeste sportvissers gaan met wormen aan de slag als ze gaan forelvissen. Wormen zijn een favoriet aas van de forel.
Als je het over aas en forelvissen hebt dan zijn er twee aassoorten die er met kop en schouder bovenuit steken wat betreft gebruik. Dat zijn de larven zoals wasmotlarven en foreldeeg. Zeker op vijvers zijn dit wel de twee meest vangende soorten aas die je kunt gebruiken.
Hengel forelvissen
De forel wordt niet veel groter dan een halve meter. Je hebt voor forelvissen dus geen grof geschut nodig. Ga voor een soepele werphengel met dunne nylon lijn met een dikte van 0,18 of 0,20 millimeter. Gebruik je klein aas, zoals wormen, dan kun je zelfs voor 0,16 millimeter gaan.
Zowel witbrood als bruinbrood kan uitstekend gebruikt worden. Het binnenste zachte gedeelte kun je uitstekend gebruiken onder de dobber terwijl de korst het goed doet als drijvend aas. Brood dat wat ouder is werkt meestal wat beter omdat het dan wat harder is en minder plakt.
Vanaf april, zowat het officiële begin van het vijverforel seizoen is het water meestal warm genoeg en gaat de forel actief jagen in zowat alle waterlagen, ook in het oppervlak. In de zomer wordt het oppervlakte water steeds warmer en als het te warm wordt gaat de forel op zoek naar koeler en zuurstofrijker water.
Bij levend aas kunt u denken aan muggenlarven, maden, casters of wormen. Muggenlarven zijn een sterk aas en gelukkig gewoon te koop in hengelsportzaken. De vleesmade is ongetwijfeld de meest populaire aassoort; gemakkelijk, goedkoop en overal te krijgen. Vissers gebruiken ook vaak casters als aas.
Au toc vissen
af terwijl je je vislijn vasthoudt. Laat je lijn met de stroom meedrijven om mooie forellen te kunnen vangen. Je houdt je hengel vast met je sterke hand terwijl je met je andere hand de lijn voorzichtig tussen je vingers houdt. Als de forel in het lokaas bijt, geeft je hengel je als het ware een signaal.
Pluggen en shads zijn erg goede soorten kunstaas voor forel. Ze kunnen in alle soorten water worden gebruikt. Kunstaas pluggen. Met kleine kunstaas plugjes is het goed forel vissen.
Als je de vis op de kant hebt is het belangrijk dat je de vis snel doodslaat met een knuppel. Op de foto zie je een knuppel met hakensteker in één. Zorg dat je de vis zo snel mogelijk doodt, want dan zal de vis minder lang lijden. Door een paar harde klappen te geven met de knuppel is de vis al snel dood.
Onderling zijn forellen vrij agressief: bijten, happen, aanval en achtervolging, het hoort erbij. Alleen al om deze reden kàn men er geen andere vissen bijzetten, hoe groot ook, omdat ze onverbiddelijk aangevallen worden, waarbij een hap uit het lichaam genomen kan worden.
Powerbait is er in oneindig veel kleuren, geuren en met en zonder glitters. In de regel vangen de kleuren zwart, wit en groen altijd wel forel. Het is dus aan te raden om in ieder geval deze kleuren mee te nemen.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood.
Wasmotten en meelwormen:
Stap 1: rijg de eerste wasmot of meelworm van staart naar kop geheel over de haak heen, totdat deze met het staartje op de vislijn zin. Stap 2: de tweede wasmot of meelworm rijg je ook van staart naar kop de haak op, stop op een derde van het beestje en laat de haak uit het lijfje komen.
Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond. Het is een risico om de vis terug te zetten in verband met infecties.?
Als haakmaat kun je het beste een maat 12 tot 6 gebruiken, afhankelijk van hoe groot de larven zijn en hoe gulzig de forel wil bijten. Bij moeilijke bijters eventueel een haakmaatje kleiner gaan.
Hoe moet je een forel eten? Eet forel door voorzichtig het vlees van de graat te scheiden met een vork. Verwijder de graat en geniet van de verfijnde smaak van forel.
Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet. Je herkent de gezonde forel aan haar roze kleur, maar ook aan gekweekte forel wordt om commerciele redenen de roze kleur toegevoegd.
Forel komt in het wild niet in groten getale voor, maar wel verspreid over de hele wereld, van Noord-Amerika tot Noord-Azië en Europa. De grootste wilde forelpopulatie komt voornamelijk voor in rivierbeken in Oostenrijk, Italië, de Ardennen en Noorwegen, waar het water koud, helder en zuurstofrijk is.
Het vissen met natuurlijk aas zal zeker forel opleveren, zoals de vele witvissers kunnen beamen die ze onbedoeld vangen met aassoorten als maden, hennep en imitaties van maïs. Forel is een opportunistische vis en ze pakt een breed assortiment aan aassoorten.
Ze buigen hun lichaam in een S- of C-vorm om zichzelf te lanceren.Daarbij maken ze dankbaar gebruik van de kracht van het stromend water waarin ze zwemmen.
Kaas Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje. De reden hiervoor is simpel, het is een zacht maar taai kaasje dat goed op de haak houd.
Ook wedstrijdvissers gebruiken om die reden graag maden. Zelfs karper, paling en snoek worden met maden gevangen! Het zijn echter vooral de witvissers die van dit aas gebruikmaken. Vissen met maden levert je namelijk ongetwijfeld een voorn, blei of brasem op.
Denk hierbij aan witvis boilies en witvis pelletkorrels. Maar er zijn ook andere soorten witvis aas. Ook voor witvis zoals brasem en voorn zijn pellets voor witvis geschikt als lokvoer. Naast pellets kan als lokvoer ook tijgernoten, hennep of speciaal grondvoer voor witvis worden gebruikt.