De verdiepte voeg is vergelijkbaar met een normale voeg (de steen en de voeg liggen op één lijn).Het verschil is dat de voeg echter een aantal millimeters dieper ligt. Dit zorgt voor een ruimtelijk effect omdat de voegen minder opvallen en de steen er als het ware 'uitspringt'.
Bij dit type voeg, steekt de specie (het voegmiddel) uit de muur vandaan waarna deze aan twee kanten met een voegijzer of een mesje schuin wordt afgesneden. Hierdoor ontstaat een strakke naad die zorgt voor diepte. U zult versteld staan over wat een snijvoeg doet met de uitstraling van uw muur.
Er bestaan twee vormen voor het voegen van de naden tussen de stenen van het metselwerk. De meest toegepaste vorm in Nederland is het achteraf voegen. Hiertoe wordt tijdens het metselen de metselspecie uit gekrabbeld, zodat er ruimte ontstaat om na uitharding van de metselspecie een voeg aan te brengen.
Bij platvol voegwerk wordt er na het inzetten de voegspecie nog een keer extra aangedrukt in de voeg, waardoor er een gladde afwerking van de voeg ontstaat. Platvol voegen wordt zeer vaak gebruikt als voegafwerking. De platvol voeg wordt snel gedaan en met de juiste afwerking zeer duurzaam en goedkoop.
voor buitenvloeren moet de minimale voegbreedte 2mm zijn indien de oppervlakte niet groter is dan 120m² en. 5mm als de oppervlakte groter is dan 120m² voor binnenvloeren moet de minimale breedte van voeg 2 mm zijn voor een gereduceerde voeg (tegel met gerectificeerde randen) of 4 mm voor een normale voeg.
Om die uitstraling te behouden kun je vaak het beste werken met een voegkleur die niet te veel afwijkt van die lichte kleur. Maar het is ook erg mooi om je vloer- of wandoppervlak te accentueren. Dit zou je kunnen doen met bijvoorbeeld een zwarte voeg of een andere donkere kleur.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Terras voegen met cement
Dat kan niet wegspoelen en is een probaat middel tegen onkruid tussen de tegels of klinkers. Cementvoegen kunnen wel barsten en scheuren door de werking van de ondergrond, dus deze methode vraagt om een goed gestabiliseerde fundering, bijvoorbeeld een ondergrond van beton.
Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen. Bleekmiddel zal langzaam invreten op de voegen. Iets wat op langere termijn erg ongewenst is. Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel.
Voor een gekleurde voeg werk je beter met een kant-en-klare voegmortel. Meng met een truweel de ingrediënten en het water in een mortelkuip. De voegmortel is goed gemengd als hij plakt en een beetje korrelig aanvoelt. Om te testen of de voegmortel klaar is, neem je er een beetje van in je hand.
Waar op letten bij voegen? Voordat u met voegen begint, moet eerst de tegellijm goed zijn uitgehard.En moeten de tegels van vuil en stof worden ontdaan voor een goede hechting.
Waarom het voegen van metselwerk noodzakelijk is
Het voegen van metselwerk zorgt ervoor dat het metselwerk een hogere weerstand krijgt en stabieler is. De voegen zorgen er bovendien voor dat het regenwater beter afgevoerd wordt en het vocht niet in de stenen trekt.
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen. In dit artikel een korte uitleg over de juiste verhoudingen voor het samenstellen van voegmortel.
De voeg mag maximaal 15 mm verdiept zijn (bij een steenbreedte van 100 mm). Metselwerk met verdiept voegwerk moet strak aan de draad worden uitgevoerd, daar afwijkingen in de positie van de stenen, sterker geaccentueerd worden.
De voegbreedte varieert tussen de ca.9 mm en 15 mm. Tijdens het traditioneel opmetselen krabt de metselaar de voegen tot de juiste diepte uit (12–15 mm). Na droging van het metselwerk werkt de voeger vervolgens de voegen verder af.
Geborstelde platvolle voegen
De geborstelde voeg kenmerkt zich door een ruwe structuur van de oppervlakte, die ontstaat doordat de voeger de aangebrachte mortel met een borstel behandelt. Het is minder arbeidsintensief om deze voeg aan te brengen dan de gladde platvolle voeg.
De voeg mag maximaal 15 mm verdiept zijn (bij een steenbreedte van 100 mm). Metselwerk met verdiept voegwerk moet strak aan de draad worden uitgevoerd, daar afwijkingen in de positie van de stenen, sterker geaccentueerd worden.
De voegbreedte varieert tussen de ca.9 mm en 15 mm. Tijdens het traditioneel opmetselen krabt de metselaar de voegen tot de juiste diepte uit (12–15 mm). Na droging van het metselwerk werkt de voeger vervolgens de voegen verder af.
Een soepele voeg is een synoniem voor elastische voegwerken. Ook alle soorten kitwerken vallen onder dit soort voegwerken, zoals voor het 'afkitten' van deuren en ramen. Maar een soepele voeg wordt ook gebruikt bij het voegen van een gevel. Het maakt de gevel meer lucht- en waterdicht.