Iets wat je gelijk bij aankomst op Curacao zal merken is hoe gastvrij de bewoners van het eiland zijn. Je krijgt van iedereen een grote glimlach en een warm onthaal. Het zou dus zeker zo kunnen zijn dat je op straat wordt aangesproken om gewoon even gezellig te kletsen, of dat je wordt uitgenodigd voor een drankje.
Je hebt altijd lokale bandjes die spelen, mensen brengen hapjes en drankjes, ze zetten hun tafels en stoelen neer en genieten van het prachtige uitzicht op onze drijvende brug tot de klok 12 slaat. Zowel lokalen als toeristen omarmen allemaal deze prachtige Curaçaose traditie tijdens de feestdagen.
Over Curaçao in het algemeen
Met 472 vierkante kilometer opervlakte, is Curaçao het grootste van de Benedenwindse Eilanden (Kleine Antillen). De noordkust van Curaçao is ruig en rotsachtig, met hoge golven. Langs de zuidkust liggen goudkleurige stranden, elf kilometer lang in totaal, in de luwte van het eiland zelf.
Het grootste gedeelte van de bevolking op Curaçao is Rooms-Katholiek. Daarnaast heb je ook veel Jehova's en vind je in kleine getalen protestanten, joden en moslims. Geloof is dus wel belangrijk en de meeste mensen gaan naar de kerk. Dit levert ook mooie kerken op en deze behoren zeker tot de cultuur van Curaçao.
Kosten per dag
Wij spendeerden ongeveer €350 p.p. in 10 dagen. Dat is €35 p.p. per dag. We zijn af en toe uit eten gegaan en dronken vaak biertje aan het strand. Als je alleen je eigen eten kookt kan het dus goedkoper, maar het kan zeker ook duurder dan je elke dag uit eten gaat.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Behalve vis eten de Antilianen ook vaak geitenvlees. Ook eet men veel stoofpotten in dit land. Er wordt tevens veel met groente gewerkt en kun je veel bonen en rijst eten. Als tussendoortjes kiezen de Antilianen vaak voor gevuld bladerdeeg.
Het geweldige eiland staat natuurlijk bekend om de felblauwe zee, vuurtoren, fantastische onderwaterwereld en de gezellige inwoners. Curaçao telt maar liefst 155.000 inwoners, maar ontzettend veel verschillende bevolkingsgroepen.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
De Nederlandse koloniale architectuur geeft je een gevoel van een “Amsterdam in het Caribisch gebied” De natuurlijke schoonheid van Curacao biedt nationale parken boven en onder water. Curacao is ook onder de zeespiegel beeldschoon voor duikers en snorkelaars met meer dan 40 duikgebieden.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Katholieken, protestanten, Joden en Islamieten hebben allemaal hun eigen eredienstplaatsen en belijden vrij hun religie. Meer dan 80% van de bevolking is katholiek.
De welvaart is matig tot redelijk verdeeld. Er is een zeer rijke en kleine toplaag, maar ook een aanzienlijke middenklasse en lage klasse. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
de Curaçaoër zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Curaçaoërs een inwoner van Curaçao, of iemand afkomstig uit Curaçao Bron: WikiWoordenboek.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad. Door de langere afstand is het mogelijk dat er zowel op de heen- als de terugvlucht een tussenstop wordt gemaakt.
Onder de noemer Antillianen zijn in Nederland de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden en hun nazaten bekend. Het betreft de inwoners van de Benedenwindse eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, en de Bovenwindse eilanden Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius.
Net als op de Engelse eilanden eet men er "rice and peas" met kip, geiten- of varkensvlees en veel zetmeelgewassen als zoete aardappel, broodwortel en broodvrucht. In plaats van brood eet men op de benedenwindse eilanden veelal Johnnycake, een platte, in olie gebakken, ronde pastei gemaakt van bloem, melk en boter.
Over het algemeen zijn prijzen in Curaçao voor uit eten gaan ongeveer gelijk aan / iets goedkoper dan in Nederland. Wel is de prijs/kwaliteit verhouding over het algemeen goed. Zo betaal je voor een lunch bestaande uit een luxe broodje in een restaurant aan een populair strand 15-20 Nafl.
Polar bier is het meest gedronken bier op Curacao. Het heeft een smaak wat een beetje te vergelijken is met het bier Jupiler, wat in Nederland veel verkocht wordt. Het is een licht biertje, wat heerlijk smaakt in de tropische warmte van uw vakantiebestemming.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet.