Bacteriën kunnen zich op verschillende manieren voortbewegen. Om in beweging te komen zijn hulpstukken nodig, zoals haarvormige structuren op het celoppervlak van de bacterie. Korte, dunne 'haartjes' die over het gehele oppervlakte van sommige bacteriesoorten aanwezig zijn, worden ook wel pili genoemd.
Bacteriën verplaatsen zich meestal door direct contact en/of via voorwerpen. Ze verplaatsen zich meestal niet door de lucht. Om verspreiding van bacteriën naar andere patiënten te voorkomen, worden algemene hygiënemaatregelen toegepast. Met name een goede (hand)hygiëne is belangrijk.
Flagellen zijn ronddraaiende 'staarten' waarover veel bacteriën beschikken om door de omgeving te navigeren. Ze brengen de bacterie naar wat interessant is, en weg van wat onaantrekkelijk is. Deze 'geursignalen' zijn erg belangrijk voor ziekmakende bacteriën om hun gastheer te kunnen binnendringen.
Veel bacteriën, maar ook eukaryote cellen en archaea, hebben een flagel. Door middel van een complexe rotatiemotor 'wokkelt' de flagel tot wel 1.200 tpm rond, en bereikt de bacterie ongelofelijke snelheden.
Voortplanting van bacteriën
Bacteriën planten zich voort door middel van deling en hebben hun eigen stofwisseling. Deze delingen gaan erg snel, waardoor een bacterie zich dus ook erg snel kan voortplanten. Tijdens de deling verdubbelt de bacterie zijn genetisch materiaal en splitst hij zich in tweeën.
Het voedsel is de brandstof voor alle bacteriën om hun werk goed te doen. Voed je niet de juiste bacteriën dan kan de samenstelling in de darmflora veranderen. Bacteriën kunnen nu eenmaal niet anders dan zich te voeden met wat ze krijgen opgediend. Door veel vezels, groenten en noten te eten, groeien gezonde bacteriën.
Bacteriën zijn eencellige micro-organismen die enorm belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. In tegenstelling tot virussen kan een bacterie zichzelf levend houden. Daarnaast kan een bacterie zichzelf vermenigvuldigen door in tweeën te splitsen.
AMSTERDAM – Bacteriën kunnen zich 'rechtop' voortbewegen in de eerste fase van verspreiding op een nieuw oppervlak. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Tijdens de eerste fase van de formatie van een laagje bacteriën, oftewel een biofilm, kunnen de micro-organismen zich oprichten en 'lopen'.
Bacteriën kunnen zich snel vermeerderen. Dat doen ze door zich in tweeën te delen. Deze twee nieuwe bacteriën delen zich vervolgens weer in tweeën. Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit één enkele bacterie in ongeveer 7 uur miljoenen bacteriën ontstaan.
Onder de juiste omstandigheden kunnen bacteriën zich snel vermeerderen en zelfs overleven onder extreme weersomstandigheden. Dit doen ze door zichzelf telkens in tweeën te delen. Dit noem je exponentiële groei. Zo kunnen er bij kamertemperatuur uit een enkele bacterie miljarden bacteriën ontstaan in een halve dag tijd.
Wat eet een bacterie? In principe alles, maar ze lusten niet allemaal hetzelfde.Veel bacteriën eten dode dieren of planten.Andere smullen van levende wezens.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze remmen een eiwit dat een belangrijk is bij de bacteriegroei waardoor de bacterie doodgaat. Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers.
Eens ze het lichaam zijn binnengedrongen, kan de bacterie zich vrij snel verplaatsen in het lichaam. Dat kan via verschillende wegen, naar gelang de plek waar ze zijn binnengekomen (= port d`entree). Een bacterie die via de voeding is binnengedrongen, zal zich via de keel/slokdarm/maag/darm kunnen verspreiden.
Iedere deling betekent dat er uit één bacterie twee nieuwe ontstaan, die zich ieder ook weer in tweeën delen. Bij gunstige omstandigheden kan bijvoorbeeld een E. coli-bacterie zich in 20 minuten delen. Dat wil zeggen dat één bacterie, over 20 minuten twee bacteriën zijn, over 40 minuten 2x2=4 en over een uur 4x2=8.
De energie kan een bacterie betrekken uit licht : fototroof, of een chemische stof : chemotroof. En die chemische stof kan organisch of anorganisch zijn. (chemoorganotroof of chemolithotroof).
Bacteriën hebben mutaties - veranderingen in hun DNA-code – nodig als ze moeten overleven in moeilijke omstandigheden, en liefst veel mutaties.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie.
Een bacterie kan zijn genetisch materiaal verdubbelen en vervolgens zichzelf in tweeën splitsen (binaire deling). Als de omstandigheden precies goed zijn, delen sommige bacteriën zich in slechts 20 minuten. Na 10 uur heeft deze ene bacterie zich dan gedeeld in een miljard bacteriën.
De meeste grampositieve bacteriën zoals enterokokkensoorten, stafylokokken (inclusief de MSRA) en streptokokken overleven vele maanden op harde oppervlakken. Ook gramnegatieve soorten zoals de E. coli, Pseudomonas en Klebsiella kunnen waarschijnlijk maanden op uw krukje overleven.
Een bacterie heeft geen celkern en is dus een prokaryoot: het erfelijk materiaal ligt los in het cytoplasma. Het DNA bestaat meestal uit één enkel ringvormig chromosoom, vaak vergezeld van een of meer plasmiden, die eveneens genetische informatie bevatten.
Keuken is smerigste plek in huis: miljarden bacteriën in je schuurspons en vaatdoek. De wc is volgens veel mensen maar een vieze plek. Toch wordt de wc qua viezigheid overtroffen door de keuken, blijkt uit onderzoek van Quest. Daar zijn namelijk de meeste bacteriën te vinden.
Wat is nodig voor groei van micro-organismen? Micro-organismen hebben meestal de volgende drie factoren nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen: vocht, voedsel en een goede temperatuur.
De mens kan niet zonder bacteriën. Ze beschermen ons tegen ziekmakende bacteriën en virussen, en zijn belangrijk voor onder andere de werking van de darmen. Micro-organismen zijn de grote opruimers van de natuur: ze zorgen ervoor dat resten van planten en dieren worden verteerd.
Bacteriën zijn piepkleine organismen: ze bestaan uit 1 cel. Maar die cel kan zichzelf wel delen. Die cellen delen zich ook weer, dat gaat een tijdje zo door, en in een mum van tijdjes heb je een heel cellencomplex. Sommige bacteriën hebben ons lichaam nodig om te leven, maar zijn niet schadelijk.