De vanilleorchidee (Vanilla planifolia) komt oorspronkelijk uit Mexico, maar tegenwoordig wordt vanille ook in andere tropische landen gekweekt, zoals Madagaskar, het belangrijkste exportland van vanille.
Zwart van kleur en zeer aromatisch. Vanille van zeer goede kwaliteit is Bourbonvanille, afkomstig van het eiland Réunion dat vroeger Bourbon heette.
Vanille is afkomstig van een orchidee, een tropische slingerplant met bleekgele eendagsbloemetjes waaruit na de bevruchting sperzieboonachtige, sappige groene peulen groeien. Oorspronkelijk groeide deze orchidee alleen in zuidelijk Mexico en omstreken waar een inheemse kleine bij voor de natuurlijke bevruchting zorgde.
Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden tegenwoordig overal ter wereld met de hand bestoven en daarmee bevrucht. Dit is een arbeidsintensief proces. Vervolgens zit tussen het moment van bestuiven en de uiteindelijke verkoop ruim een jaar de tijd.
Vanille planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot september. Vanille kan je zaaien maar dit is een enorme uitdaging.Eigenlijk niet te doen, behalve in landen waar de plant van nature voorkomt.
Vanille-extract bevat antibacteriële stoffen, die je lichaam helpen een verkoudheid of griep te bestrijden. Ook pakt het andere infecties in je lichaam aan. Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken.
De vanillestokjes van de bourbon vanilleplant zijn van zeer goede kwaliteit en hebben een zachte, rijke smaak. Vergeleken met gewone vanillestokjes, hebben bourbon vanillestokjes een veel intensere smaak en geur. Dit maakt dan ook dat bourbon vanille wat duurder is dan standaard vanille.
vanille produceerden, namelijk Indonesië, Madagaskar en China. de handmatige bestuiving zeer arbeidsintensief en kostbaar. Naast de natuurlijke vanille wordt er daarom gebruik gemaakt van een (semi)synthetisch vanillearoma (zie synthetische vanille). Tegenwoordig wordt vanille ook geteeld in Nederlandse proefkassen.
Bron: We love vanille. De smaak is delicaat, verslavend lekker en geeft een gelaagdheid aan taarten, toetjes en koekjes zoals geen enkel ander ingrediënt dat kan.
Imitatie vanille is afkomstig van synthetische vanilline, die de smaak van natuurlijke vanilline nabootst. Vanilline is één van de componenten die vanille haar buitengewoon smaakboeket geeft.
De vanilline is het hoofdbestandsdeel van de vanillestokjes en zorgt er dus voor dat vanillestokjes naar vanille smaken. De smaakstof is afkomstig uit de vruchten van de vanille-orchidee.
De vanilleboon is een plantaardig product en dus in principe halal. Maar vanille-extract wordt vaak gewonnen met behulp van alcohol en het is onduidelijk of deze volledig verdampt bij het bakken. Islamieten moeten ook oppassen met E-nummer 120.
Wij raden u met klem aan om uw vanillestokjes NOOIT in de koelkast te bewaren. Bewaring in de diepvries is al helemaal uit den boze. Dit zal uw vanille versneld uitdrogen en zorgt er tevens voor dat de talloze smaakcomponenten in de vanille afzwakken.
Hoeveel zit er in 1 zakje vanillesuiker? In de zakjes vanillesuiker die je bij ons kunt bestellen, maar die je ook in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen, zit vaak 8 gram vanillesuiker. De zakjes vanillesuiker worden altijd met meer stuks in een verpakking aangeboden.
In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben. Aroma's staan bijna altijd onvolledig gespecificeerd op de ingrediëntenlijst.
Daarnaast heeft vanille een verzachtende en antibacteriële werking op de huid. Het belangrijkste bestanddeel vanilline is een antioxidant en zorgt voor een heldere en zachte huid. Vanillebonen zijn de gedroogde, onrijpe vruchten van de vanilla planifola-orchidee.
Vanille wordt gemaakt van de vruchten van de vanille-orchidee. Een tropische klimplant uit Mexico die gehouden kan worden in een verwarmde kas. De vanille-orchidee is een tot 15 meter grote klimplant uit Mexico met vlezige stengels en luchtwortels als ranken.
Bourbon vanille is één van de beste soorten vanille. Veel chefs en patissiers gebruiken het liefst alleen maar deze vanille, vanwege zijn perfecte smaak. Het dankt zijn naam aan het eiland waar deze vanille oorspronkelijk vandaan komt – het eiland Réunion – dat vroeger Bourbon heette.
Het is een tropische, liaanachtige klimplant die in het wild tot een hoogte van 15 mtr.meestal aan bomen omhoog klimt. De gele, witte of oranjekleurige orchideeachtige bloemen, die in bundels groeien, bloeien slechts één dag en worden oorspronkelijk bestoven door bijen en kolibries.
Soms zie je ook de term “Franse vanille”. Vanille groeit niet in Frankrijk, maar de Fransen hebben wel de plant over de wereld verspreid. Daar kan het het mee te maken hebben maar meestal wordt er een gele custard of ijs met een sterke vanillesmaak mee bedoeld.
Bevers hebben een klier bij hun anus waarmee ze een zoet luchtje verspreiden. Dit goedje staat bekend als bevergeil en wordt gebruikt als smaakstof voor onder andere vanille-ijs. Veel wordt het niet meer gebruikt.
Een zakje vanillesuiker is eigenlijk niets anders dan een zakje met gewone (kristal)suiker en een beetje vanille-aroma. Wat betreft calorieën en gezondheid is het dus niet slechter of beter dan gewone suiker.
Hier kwam geen eenduidig antwoord op, maar het kwam erop neer dat 'men' verwacht dat de vla geel van kleur is, evenals de verpakking. De kleur geel wordt meestal kunstmatig gecreëerd door toevoeging van verschillende kleurstoffen als tartrazine, anatto, of geelwortel (curcumine).