Airsoftwapens zijn gas- of veerdrukwapens om 6 mm plastic balletjes te verschieten. Deze wapens lijken exact op echte wapens.
Airsoftapparaten zijn wapens die vallen onder categorie I, onderdeel 7, van de WWM ('voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen lijken, dat voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn'). Dergelijke wapens zijn in principe verboden.
Nee, het bezit van airsoftapparaten is in principe verboden. Alleen als je lid bent van de Nederlandse Airsoft- en Belangen Vereniging en 18 jaar of ouder bent, dan mag je een airsoftwapen hebben voor de beoefening van de airsoftsport.
Wat is pijnlijker: paintball of airsoft? Heb je wel eens paintball gespeeld, dan weet je dat je flinke blauwe plekken kunt overhouden als er een verfballetje op je wordt geschoten. Airsoft doet over het algemeen minder pijn. Bij airsoft speel je met biologisch afbreekbare plastic balletjes van 6mm.
Als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en je houdt je aan de regels, is een airsoftwapen toegestaan. Maar ook hiervoor geldt dat het niet in publieke ruimtes gebruikt mag worden. Houd er dus rekening mee dat je niet met je airsoftpistool op de openbare weg mag komen.
Om de airsoftsport te mogen beoefenen heb je namelijk een 'vergunning' nodig. Dit houdt in dat je geregistreerd bent bij de NABV en een NABV pas hebt. Dit kost je €72 per jaar, met eenmalige kosten van €15.
De FPS limieten zijn maximaal 1.2 joule voor alle airsoftapparaten behalve voor een single action bold sniper (Die met de hand moet worden herladen), hiervoor geldt 2.3 joule en de semi automatische DMR (Single shot only mogelijk!) hier geldt een limiet van 1.7 joule voor.
In Nederland is de minimale leeftijd voor airsoft wettelijk vastgesteld op 18 jaar. In België is de minimale leeftijd voor airsoft wettelijk vastgesteld op 18 jaar.
Ook doet airsoft over het algemeen minder pijn dan paintball omdat de balletjes (bb's) waarmee geschoten wordt weliswaar sneller gaan maar veel kleiner en minder zwaar zijn. Daardoor is de impact een stuk minder heavy dan bij paintball.
Binnen de 5 meter geldt niet schieten maar de “pang” regel gebruiken (roep “pang!” als je binnen 5 meter iemand wilt uitschakelen). Dit is 15 meter voor een DMR en 25 meter voor een bol action Sniper (apparaten meer dan 1.2 joule). DMR en Bold action spelers zijn verplicht om een side arm mee te nemen in het veld.
Dit moet de koper van een Airsoftpistool of Airsoftgeweer wettelijk kunnen aantonen met behulp van zijn of haar eigen Paspoort of Identiteitskaart. Voorwaarde 2 is, dat u als koper van een Airsoftpistool of Airsoftgeweer lid moet zijn van de erkende Airsoftvereniging, de NABV.
U mag een wapen bezitten of verkopen als u daar bijvoorbeeld een vergunning of vrijstelling voor heeft. U heeft dus voor elk soort wapen een vergunning nodig.
Je kunt er een maandenlange gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete die kan oplopen tot meer dan twintigduizend euro. Wanneer je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat ook een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euro's.
Pistolen, revolvers, geweren, alarm- en startpistolen/revolvers, werpmessen. En toestellen voor beroepsdoeleinden, waarmee je projectielen kunt afschieten. Blanke wapens (messen), zwaarden, degens, sabels, bajonetten, wapenstokken, lucht-, gas- en veerdrukwapens, harpoenen en kruisbogen.
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
Het dragen van een veiligheidsbril is ten alle tijden op het speelveld verplicht. Zodra je het speelveld betreedt, gaat de bril niet meer af. Ook zodra een spel is afgelopen dien je de bril op te houden.
1. Een gemiddeld "Potje" airsoft duurt ongeveer van 09.00 uur tot 16.00 uur.
Volgens de voorschriften van het NABV is het dragen van een Airsoft Bril verplicht bij het deelnemen aan een airsoft evenement (ook wel “Skirm” genoemd). Een stevige Airsoft bril is de enige verplichte vorm van bescherming die je nodig hebt om een evenement bij te mogen wonen.
De kleine balletjes hebben een hoge snelheid als ze worden afgeschoten. Meestal komen BB's vijftig meter ver, en indien men dit balletje van 6 of 8 millimeter in het oog krijgt is een oogletsel niet uitgesloten.
Airsoft is een schietsport met een sociaal karakter.
Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt. De BB's worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde (280 fps tot 500 fps) weggeschoten.
Helaas, als 12-jarige mag je GEEN enkel luchtdrukwapen kopen (airsoftwapen of balletjespistool). Dit mag alleen als je 18 jaar of ouder bent. Als het om een airsoftwapen gaat mag je dit alleen onder bepaalde voorwaarden kopen en in je bezit hebben.
Sinds 2013 is de tactische schietsport airsoft legaal in Nederland en sindsdien ziet de Nederlandse Airsoft sportbond (NABV) het aantal leden snel stijgen: van 5 duizend in 2015 naar 20 duizend in 2019.
Om te beginnen ben je dus zo'n 300 tot 600 euro kwijt, afhankelijk van wat je wilt. Hopelijk heb je nu een idee van wat je ongeveer kwijt zal zijn. De bovenstaande kosten gelden vooral voor een beginner. Veel mensen die al langer spelen zijn vaak wel duizenden euro's kwijt aan de sport.