Je kunt de macaroni ook opwarmen in de oven. Verwarm de oven voor naar 180° Celsius. Verdeel de macaroni in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de macaroni in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten.
De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
bewaartipJe kunt de macaroni and cheese 1 dag van tevoren maken en de dag zelf 15-20 min. opwarmen in een voorverwarmde oven van 200 °C.
Als je de saus tevoren maakt en wilt opwarmen, doe dat dan op een heel zacht vuur of in een warmwaterbad. Roer regelmatig om, zodat de saus gelijkmatig warm wordt.
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius. Verdeel de macaroni in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de macaroni in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten. Roer halverwege de macaroni even goed door.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Tip: De macaronischotel kan je op voorhand maken en nadien rustig opwarmen in de oven op een matige temperatuur.
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.
Spaghetti zonder saus kun je het beste opwarmen door een pannetje met wat water aan de kook te brengen. Als het water kookt doe je de spaghetti in de pan voor ongeveer 1 minuut.
Het gerecht, dus de macaroni met saus en soms met kaas, kun je in de koelkast tot 2 dagen bewaren, maar dan moet het wel in een afgesloten bakje zitten. In de vriezer kun je macaroni of de pastasaus, tot drie maanden bewaren.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon. En voor grote eters neem je je voorzorgen en voorzie je rond 120 gr per persoon.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Kies voor een shiraz, merlot, barolo of cabernet sauvignon. Zachte of romige kazen: voor pasta met zachte of romige kazen kies je voor een soepele of frisse witte wijn. Deze wijnen benadrukken het romige van de kaas. Kies daarom een vermentino of een soave.
Doe de pasta in een ovenschaal.
Verspreid een dunne laag pasta over een ondiepe ovenschaal. Een dikke laag pasta zal niet gelijkmatig warm worden. Als de pasta droog is, voeg dan een scheutje melk of wat extra saus toe om de pasta vochtig te houden. Dit is vooral belangrijk als je lasagne wilt opwarmen.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Om ervoor te zorgen dat de spaghettislierten niet aan elkaar plakken is het belangrijk om de eerste twee minuten hard te roeren. Dit zorgt ervoor dat de losgekomen kleverige zetmeelkorrels niet aan de pasta blijven plakken. Met deze tip zorgt jouw perfect gekookte spaghetti gegarandeerd voor een La Bella Vita avond!
Als je de pasta gekookt hebt, spoel ze meteen onder koud water. Dan kan je de pasta meteen gebruiken in de salade en blijft ze mooi beetgaar. Nog een tip: heel wat pasta's lenen zich ook perfect om koud op te eten, denk aan pasta pesto, pasta caprese,...