Als je wasbare luiers wilt gaan gebruiken voor je pasgeboren kindje is het aan te raden om ongeveer 24 luiers in huis te hebben. Een pasgeboren kindje heeft vrij vaak ontlasting en wordt in het begin zo'n 8 keer per 24 uur verschoond. Voor 24 uur heb je dus al 8 luiers nodig.
Hoe vaak moet ik een wasbare luier verschonen? Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen, hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone, wasbare luier om te doen en deze te wassen.
Wasbare luiers absorberen iets minder goed dan wegwerpluiers. Ze voelen natter aan dan een wegwerpluier doordat deze luiers stoffen bevatten die de urine van je baby omzetten in een gel-achtig goedje. Dat de luier nat aanvoelt, betekent niet dat de wasbare luier een slechte absorptie heeft.
Een natuurlijke vezel gaat gemiddeld 9-12 maanden mee, ongeveer 100 wasbeurten. Het meest kwetsbare onderdeel van voorgevormde luiers, is het printje.
Het gebruiken van wasbare luiers scheelt volgens Milieucentraal gemiddeld €450. Wat je kwijt bent aan luiers, hangt af van de manier waarop je ze gebruikt. Kies je voor wegwerpluiers, dan hebben het merk en het aantal verschoonbeurten invloed op de kosten.
Zoals gezegd, bewaar je de vieze luiers gewoon in een luieremmer totdat je ze gaat wassen. Dit kan gewoon droog, want weken is echt niet nodig en voor sommige stoffen zelfs slecht! De kans op schimmel is echt nihil, of je moet je luiers een week vies in de emmer laten liggen.
Het gebruik van wasbare luiers leidt tot het sneller zindelijk worden van jouw kindje. Omdat de luier natter aanvoelt worden kinderen zich sneller bewust van wat ze doen. Wegwerpluiers zorgen er voor dat de 'natheid' voor een langere tijd wegblijft, waardoor jouw kind minder snel bewust zal worden van een natte luier.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas.
Controleer de luier van je baby om de 2 tot 3 uur. Het is niet altijd nodig om de luier te verschonen zodra je baby geplast heeft. Pasgeborenen plassen wel ieder uur.
De eerste maanden verschoon je de baby het beste na elke voeding. Na een maand of drie is vier à vijf schone luiers per dag meestal voldoende voor je baby.
Gemiddeld genomen gebruik je ongeveer 10 wasbare billendoekjes per dag. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal verschoningen per dag en het aantal keren dat je een poepluier treft. Bij plasluiers heb je voldoende aan 1 billendoekje, bij poepluiers gebruik je 2 tot 5 wasbare billendoekjes.
We adviseren overbroekjes, pocket luiers en zwemluiers die tegen de huid worden gedragen, maar geen absorberend vermogen hebben, 1x voor te wassen. Dit om eventuele reststoffen van de productie te verwijderen.
Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers omdat je minder afval veroorzaakt en minder CO2 uitstoot. Ook als je wassen meetelt hebben wasbare luiers minder impact op het milieu. Vind tips voor gebruik van wasbare luiers én wegwerpluiers. Met wasbare luiers hoef je niet in te leveren op comfort.
Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers. Dat scheelt een aantal vervelende verschoningen.
Katoenen luiers zijn heerlijk zacht, ademend en nemen goed het vocht op. Dit is erg belangrijk, want urine en ontlasting bevatten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat de billetjes rood en schraal worden. In een wegwerpluier kan de warmte veel minder goed weg en gaat het geheel broeien.
Fluffpulp bestaat uit katoen-, hout- of hennepvezels. SAP zit als poeder of korrels in de luier. Bij het opnemen van vocht verandert het poeder of de korrel in een gelachtig materiaal. De buitenste laag van de luier bestaat ook uit polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), geweven textiel of rubber.
Veel producenten van wasbare luiers willen het liefst dat luiers gewassen worden met een wasmiddel zonder enzymen, bleekmiddelen en optische witmakers. In de praktijk zijn de meeste wasmiddelen echter goed genoeg. Je kiest het beste een wasmiddel dat minder dan 5% zeep bevat en dat oppervlakte actieve stoffen bevat.
Je kan de luiers op twee manieren drogen, in de droger of aan de lijn. Hou er rekening mee dat het een etmaal kan duren voordat ze droog zijn. Vergelijk het met de droogtijd van een spijkerbroek. Als je een droger wil gebruiken wordt geadviseerd op lage temperatuur te drogen.
De ontlasting wordt opgevangen door een papieren of fleece inlegvelletje. De papieren variant kan je met ontlasting en al in de prullenbak gooien, de fleece inleggers schud je leeg boven het toilet en was je daarna mee met de luiers. En hoe het precies werkt?
Totsbots Peenutpad Totsbots heeft een eigen inleggerssysteem ontwikkeld voor in de peenutwrap, daar kan je ze aan de voorkant in vast klikken. Ze passen echter ook in andere merken broekjes prima. Afhankelijk ook hier weer van hoeveel je kindje plast voeg je één of twee pads toe.
Overbroekjes worden gebruikt over vouwluiers en voorgevormde luiers, om zo een waterdicht geheel te vormen.
Hoeveel wolbroeken heb je nodig? Ik had ongeveer 6 of 7 wolbroeken per kind, maar met minder kom je ook de dag wel door. Na iedere luierwissel legde ik de gebruikte wolbroek in de vensterbank bij een open raam, zodat die kon luchten. Zo deed ik overdag steeds om en om met twee wolbroeken.