Een tweede manier is door een drainage buis rondom de bouwkuip te plaatsen en dan een pomp het water te laten afvoeren. Hiervoor dient wel al een gat gemaakt te zijn. Deze oplossing werkt niet altijd, maar is zeker betaalbaar en dus het onderzoeken waard.
Na uitgraven put drainage ingraven zodat je eventueel water kan afpompen indien grondwater is gestegen. Zodat je “in den droge” de betonvloer kan storten. Na storten zal er niets meer gebeuren met de plaat en kan het grondwater gerust tot bovenkant betonplaat stijgen.
De buizen leg je horizontaal op een bedje van minimaal 3cm grind, grof zand of schelpen. Je kunt ze eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Vervolgens vul je de sleuven op met grind, zand of schelpen tot 20cm onder het maaiveld, waarna je de tuin weer egaliseert met de uitgeschepte grond.
Drainage aanleggen opvulling sleuf
Voor het opvullen van de sleuf gebruikt u ongeveer 40-45 cm grofkorrelig zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met gewone tuinaarde of met straatzand om er tegels op te leggen. Zorg er voor dat het water oppervlakkig de sleuf goed kan bereiken.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
Drainagegrind bestellen
Gebruik altijd de korrel 4 - 16mm of 16 - 32mm, dan is de drainerende werking optimaal.
Er zijn diverse afvoerpunten die u kunt gebruiken voor uw drainagesysteem, zoals het riool, een vijver of een sloot. Waar moet u de drainage afvoer op aansluiten? Het antwoord is simpel: op de drainagebuis! De klus zelf is ook gemakkelijk, omdat al onze buizen en hulpstukken zijn voorzien van een kliksysteem.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Wat is een drainagebuis? Een drainagebuis of pijp is een kunststofbuis met gaatjes. Over deze buis zit een mantel van stof gewikkeld die het vuil scheid van het grondwater zodat de buis niet met vuil verstopt komt te zitten. De stoffen mantel die van kokos is gemaakt zorgt voor een erg lange levensduur rond de 55 jaar.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Houd een minimale diepte van 60 cm en een maximale diepte van 90 cm aan. De meest geschikte diepte voor drainage is afhankelijk van de grondsoort. Zo wordt bij een zandgrond een diepte aangehouden van 80 cm.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Drainage aanleggen kost gemiddeld tussen de €1.000,- en de €1.500,-. Snel een prijsindicatie? Vooral in de laaggelegen gebieden van ons land zijn de meeste dorpjes of steden erg afhankelijk van de aanleg van water drains.
Grondwater heeft heel veel mineralen en ijzers waardoor er vaak een groene/bruine aanslag ontstaat. Ook zal je meer tijd en meer chloor nodig hebben om het water dan mooi helder en op waarde te krijgen. Ons advies is dan ook om het water altijd met leidingwater te vullen!
Dit kan eigenlijk niet. Als het grondwater omhoog komt kan het zwembad namelijk gaan drijven. Hierdoor worden vaak voorzieningen in het zwembad aangebracht. Zoals ijsbrekers of banden die kunnen inkrimpen bij ijsvorming.
Verticale drains of ook wel wick drains genoemd worden gebruikt om het dissipatie pad van het overtollige poriewater te verkorten en het consolidatieproces te versnellen tot enkele maanden of zelfs weken wanneer de PVD op korte hart of hart afstanden wordt geplaatst.
Bij horizontale drainage worden buizen die voorzien zijn van een drainage filter door middel van een kettinggraver of sleufloos in de grond geplaatst. De drainagebuizen kunnen tot een diameter van 160 mm aangebracht worden met een sleufopvulling van zand, grind of een ander vulmateriaal.
Bij drainage is de minimale diepte 60 cm en de maximale 90 cm. De drainageslang moet goed vlak in de sleuf liggen en geen of een licht verloop hebben van 0-20 cm per 100 m lengte. De afstand tussen de sleuven verschilt per teelt en bodemtype. 10 tot 12 m wordt vaak gekozen.
De diepte van de verticale drainage is meestal ongeveer 1,5 m. Met behulp van een vacuümsysteem kan de atmosferische druk gebruikt worden als vervangende belasting. Extra drainage van water uit de grond wordt verkregen door horizontale drains aan te sluiten op de verticale drains.
Wanneer is drainage nodig? Als de oppervlakte van de grond niet goed begaanbaar of bewerkbaar is. Door drainage toe te passen, wordt de grond droger en warmt sneller op. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat uw gras beter groeit.
Drainagegaten hebben die naam niet voor niets, want ze zijn er om overtollig water uit de pot af te voeren. Als je je planten water geeft, neemt de grond al het vocht op dat het kan opnemen en de rest zakt naar de bodem van de pot.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
Leg de drainagebuis in het bed zand, schelpen of grind en vul deze rondom aan met hetzelfde materiaal. Leg de slang ca 10cm onder het maaiveld. Bedenk dat het overtollige water de buis moet kunnen bereiken. De drainagebuis en de drainage voor de in de tuin wordt aangesloten op Hydroblob.
Het afvoeren van hemelwater via het vuilwaterriool heeft een negatieve invloed op de goede werking van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Hemelwater, zoals regen, moet bij voorkeur lokaal in het milieu terechtkomen.
Vul de grindput op met grof grind. Welk grind is niet zo belangrijk, het gaat erom dat het water door het grind naar beneden kan lopen, zo de zandgrond in.