Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Type 00-bloem, of '00-bloem', is een tarwebloem gemaakt van gemalen, gezeefde tarwe. Bij type 00 is die tarwebloem héél fijn gemalen. Het is daardoor de meest verfijnde soort van alle bloem- en meelsoorten. Type 00 is enigszins vergelijkbaar met wat wij in Nederland 'patentbloem' noemen, maar is fijner gemalen.
Waarvoor gebruik je semolina? Pizza- en broodbakkers gebruiken semolina graag om hun werkblad mee te bestrooien en zo te voorkomen dat het deeg gaat plakken. Nog leuker is het echter om een beetje aan het deeg toe te voegen. Zo worden de bodem en korst lekker knapperig.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Doppio zero is zeer fijn gemalen bloem, vergelijkbaar met patentbloem maar nog fijner van structuur. Het is ook de perfecte basis voor verse pizza en pastadeeg.
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken.
De Cecco Semola di grano duro rimacinata bestellen | ah.nl.
Het antwoord van Noël verklaart waarom er speciale 00 bloem voor pizza te koop is. Deze speciale 00 bloem voor pizza is fijn van structuur en heeft een lager glutengehalte dan de meeste 'normale' bloemsoorten. Maar het glutengehalte is ook weer niet te laag. Want hoe minder gluten, hoe minder elastisch het deeg.
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Een echte pizza maak je namelijk niet met de gewone bloem zoals je die in een Nederlandse supermarkt vindt, maar wordt gemaakt van farina '00' di grano tenero. Dit is meel van zacht graan, en wordt in Nederland ook wel "Italiaans '00' meel voor pasta" genoemd.
Polenta is gemaakt van maïs, durummeel net als semolina van harde tarwe. In essentie is er geen verschil tussen semolina en durummeel. Durummeel is een fijne maling, vrij van zemelen, zeer geschikt om brood mee te bakken en voor het maken van pasta's die elastisch moeten zijn, zoals spaghetti of linguini.
Met Tarwe Griesmeel kun je onder andere een heerlijke ouderwetse griesmeelpudding of griesmeelpap maken. Je kunt met griesmeel onder andere ook brood bakken en pasta maken. De Franse naam voor tarwegriesmeel is semoule, de Italiaanse naam is semolina, de Turkse naam Irmik en de Arabische naam is Smida.
Het is een supergezond meel. Je kunt het op allerlei manieren inzetten in de keuken maar er zijn ook medicinale aanwendingsmogelijkheden. Durum remt ontstekingen doordat het antioxidanten bevat. Semolina gebruiken kan helpen bij preventie van diabetes en hart- en vaatziekten.
Zuurdesembrood kunt u maken van verschillende soorten meel. Tarwemeel bijvoorbeeld, speltmeel of een mix van tarwemeel met gerstemeel, maismeel of boekweitmeel. Een zuurdesembrood wordt niet volledig gemaakt van roggemeel, zoals veel mensen denken. Wel is de basis voor zuurdesembrood gemaakt van roggemeel.
Je vindt deze bloem in de meeste supermarkten – meestal staat op de verpakking een afbeelding van pizza, dan zit je zeker goed. Eventueel kun je ze vervangen door bloem om brood mee te bakken.
Voor het meest Volmaakte Stokbrood hebben we dus patentbloem nodig of bloem van harde tarwe. Misschien komt die er nog aan, Marjoleine. Maar anders weet je het dus: Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe.
Een heerlijke pittige olie die niet alleen lekker is over je pizza, maar ook als basis voor een dressing of om een stamppotje op smaak mee te brengen.
Hierdoor zal het deeg krokanter en luchtiger zijn. In Italië wordt pizzadeeg zowel met als zonder olijfolie gemaakt, het is een persoonlijke kwestie. Er is geen goed of fout, het is persoonlijke smaak. Wil je het wel gebruiken, neem dan goede extra virgine olijfolie.
Conclusie: neem een extra vierge olijfolie (of een met pepertjes) als het je gaat om de smaak. Neem een neutrale (olijf of plantaardige)olie als je vooral de andere ingrediënten op je pizza de ruimte wilt geven. Verhit olie in ieder geval nooit te lang en zeker niet te heet.
Het geheime ingrediënt: Griekse yoghurt! Het enige wat je voor dit ideale recept in huis moet hebben, is patentbloem, bakpoeder en... Griekse yoghurt. Die yoghurt zorgt met name voor de jaloersmakend krokante korst.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Strooi een beetje meel of tarwegriesmeel op de PIZZASTEEN en de PIZZASCHEP. Zo kleeft het deeg er niet aan vast en kan de bereide pizza gemakkelijk van de steen genomen worden.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel.
Meestal wordt aangeraden om Durum meel te gebruiken. Dit meel is een harde tarwe en geeft een grovere structuur aan de pasta, tevens geeft dit meel een lekkere smaak aan de pasta. Let er wel op dat als je dit meel wilt gebruiken, dat er op de verpakking semola di granoduro of Semola rimacinata di grano duro staat.
De standaard verkrijgbare tarwebloem of patentbloem is niet geschikt voor pastadeeg. Hiervoor is durum tarwe (griesmeel) nodig, een hardere tarwe die verbouwd wordt rond de middellandse zee.