Piet Hein is nooit ontzettend rijk geworden van de Zilvervloot. Het totaal aan waarde van de verovering was zo'n 11.5 miljoen gulden, want naast de buit werden er ook Spaanse galjoenen (schepen) mee op sleeptouw genomen de oceaan over.
In 1628 vertrok hij als kapitein-generaal en admiraal met een tocht van de WIC naar Amerika. Hein kreeg 31 schepen en 4000 man mee, met als doel de Spaanse schatvloot te onderscheppen. Op 8 september lukte dit en vielen bij de Slag in de Baai van Matanzas 15 schepen van de Spaanse vloot in handen van Hein.
De Zilvervloot (ook Een triomfantelijk lied van de Zilvervloot en Heb je van de Zilveren vloot wel gehoord) is een lied geschreven in 1844 door Jan Pieter Heije met muziek gecomponeerd in 1856 door Joannes Josephus Viotta over de verovering van de Spaanse zilvervloot door Piet Hein in 1628.
In 1628 sloeg Piet Heyn zijn grootste slag: in de baai van Matanzas op Cuba maakte hij de Spaanse zilvervloot buit. Dit was een jaarlijks transport van Midden-Amerika naar Spanje van zilver en andere kostbaarheden. De opbrengst was het enorme bedrag van zo'n 12 miljoen gulden.
Hij overleed in 1629, enkele jaren voor de slavenhandel opbloeide. En Hein heeft in brieven zelfs zijn medeleven betoond met de behandeling van tot slaaf gemaakte indianen in de Mexicaanse zilvermijnen. Op de plaquette zou daaruit geciteerd worden: 'Is het een wonder dat de indiaan zijn leed op ons wil wreken?
De zilvervloot was in de 16e en 17e eeuw een jaarlijks konvooi van schepen, waarin kostbaarheden van de Spaanse koloniën in Amerika werden verscheept naar Spanje. In Nederland is de zilvervloot vooral bekend van de verovering ervan door Piet Hein in 1628.
De Spaanse oorlogen worden voor een groot deel gefinancierd met zilver en goud dat afkomstig is uit de koloniën in Zuid en Midden Amerika. De WIC rust in 1628 daarom een aantal schepen uit om zo'n Zilvervloot te veroveren. De eerste door de WIC uitgestuurde vloot wordt geleid door Pieter Ita (1597-1638).
Het plan van de Armada om Engeland te veroveren faalt dan ook volledig als de Spaanse vloot door de Engelsen wordt verslagen in de Slag bij Grevelingen en daarna kapot slaat op de klippen van de Ierse kust. Aan het einde 16e eeuw leefden Spanje en Engeland in een staat van conflict met elkaar.
Heb je wel gehoord van de zevensprong is een traditioneel Nederlands kinderliedje. Het is een danslied. Het lied heeft een refrein dat iedere keer dat het gezongen wordt, een regeltje langer wordt, door te tellen van één tot zeven.
Piet Hein is vooral bekend geworden door het veroveren van 15 Spaanse schepen in één keer. Dit vond plaats op 8 september 1628 en wordt de Slag in de baai van Matanzas genoemd. De verovering van de schepen leverde een voor die tijd kolossaal bedrag op van meer dan 11 miljoen guldens ( € 5.000.000).
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
Je kunt Zilvervloot Sparen openen tot de 16e verjaardag van je kind. Voor elk kind mag je 1 Zilvervloot Sparen openen.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 was een door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groots opgezette belegering van de door onder Spaans gezag staande stad 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
De dans 'De zevensprong'
De kinderen lopen in de kring hand in hand naar rechts. De kring beweegt zich dus tegen de klok in, terwijl er wordt gezongen: 'Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven, Heb je wel gehoord van de zevensprong?
Zevensprong kan verwijzen naar: een kruispunt waar zeven wegen bij elkaar komen. Zevensprong (kinderlied), een kinderliedje. Zevensprong (dans), een soort volksdans.
Zevensprong gemist? Start met kijken op NPO Start.
Het verhaal gaat over een basisschoolleraar (destijds lagere school), Frans van der Steg, die een kind, Geert-Jan, moet redden uit de handen van zijn oom, Graaf Grisenstijn. Geert-Jan woont met zijn oom in het Trappenhuis – een kolossaal huis vol trappen – en komt nooit in contact met andere kinderen.
De serie bestaat uit dertien afleveringen van ieder een half uur en werd op de donderdagavond tussen 19:25 en 20:10 uur op Nederland 2 uitgezonden. De Zevensprong is een bekroond boek van Tonke Dragt, dat in 1981 werd verfilmd door Karst van der Meulen en als een jeugdserie werd uitgezonden.
Het getal zeven speelt in dit boek een belangrijke rol. Het boek heeft zeven hoofdstukken, zoals het lied van de zevensprong gezongen wordt. In het verhaal komen we een wegwijzer tegen met zeven armen terwijl het kruispunt maar zes wegen telt. Bij het complot zijn ook zeven samenzweerders betrokken.