Heilwol/heilwolle, ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen.
Heilwolle wordt gebruikt om de beschadigde huid zo snel mogelijk te laten herstellen. Het is onder andere bruikbaar bij tepelkloven en luieruitslag. Plaats bij tepelkloven een klein stukje wol tussen de tepel en de BH. Bij luieruitslag legt u een plukje wol tussen de kapotte billen en de luier.
Wolvet is talg dat ervoor zorgt dat schapenwol waterafstotend is. Hierdoor blijft de wol in een goede conditie. Wolvet wordt nadat de schapen geschoren zijn van de wol gehaald. Wolvet bestaat uit verschillende groepen stoffen.
– Naaldvlies of wolvlies of voorvilt, dit is een dun lapje wol wat machinaal voorbewerkt is, dit is niet gevilt maar ligt mooi dun klaar om te vervilten. hier kun je een dun toplaagje in kleur of motief opleggen en dan direct aan de slag om het te vilten.
Door het wrijven gaan de schubben van de wol open staan en de schubben grijpen in elkaar. De warmte van het water zorgt ervoor dat de wol gaat krimpen. Na een paar minuutjes kun je de zeep uit de panty halen. Als het goed is, zit er nu een dicht jasje van wol om de zeep heen.
Lanoline is eigenlijk hetzelfde als wolvet. Met wolvet wordt meestal het vet bedoeld dat in de wolwasserij uit de wol wordt gewassen. Zodra het wolvet is klaargemaakt voor bijvoorbeeld lichaamsverzorging, wordt het lanoline genoemd. In de praktijk worden de twee benamingen vaak door elkaar gebruikt.
Lanoline is niet schadelijk voor de baby en mag dus gewoon op de tepel blijven zitten bij het voeden. Een erg dikke laag lanoline kan voor het voeden echter best afgeveegd worden zodat de baby de grip op de borst niet verliest.
Een allergische reactie op natuurlijke materialen zoals wol komt zelden voor. Wel kunnen mensen met een droge of atopische huid last krijgen van huiduitslag – eczeem – wanneer ze bepaalde soorten wol dragen. Schapenwol bevat ruwere vezels wat bijvoorbeeld de huid zou kunnen irriteren.
Een beetje lanoline tussen de vingers warm wrijven, zodat het zacht wordt. De tepel dik met lanoline insmeren, hierbij voldoende druk uitoefenen zodat het aan de huid blijft vastzitten. Lanoline niet verwijderen voor het voeden (of kolven). De lanoline regelmatig opnieuw aanbrengen zodat de wond afgedekt blijft.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Kriebel wol
Hoe dikker de wolvezel, des te stugger hij aanvoelt. Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes.
Katoen is net als zijde een natuurlijk product, waardoor het een goede keuze is voor de gevoelige huid. Doordat katoen ademt en ventileert, is het niet zweterig en raakt je huid niet snel geïrriteerd. Het is veerkrachtig, duurzaam en geeft warmte en zachtheid.
Hyaluronzuur is in staat om tot wel 100 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden en is hierdoor een perfecte hydraat voor de vochtarme huid. Daarnaast zijn er meer natuurlijke vochtaantrekkers die geschikt zijn om de huid gehydrateerd te houden, zoals Aloë Vera, melkzuren en fruitzuren.
Als je een vette huid hebt, dan heeft u waarschijnlijk niet zoveel hydratatie nodig als iemand met een droge huid. Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden.
Lanoline staat bekend om de helende, verzorgende en verzachtende werking voor huid en haar. Lanoline trekt goed in de hoornlaag van de huid, het lijkt op huidvet en heeft helende en verzachtende eigenschappen. Daarom wordt lanoline veel verwerkt in verzorgingsproducten.
In het algemeen geeft cetomacrogol crème geen klachten. Krijg je overgevoeligheidsklachten, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk? Raadpleeg dan de arts of apotheker.
De vaseline in deze zalf zorgt voor een hoger vetgehalte en dekt de huid af. Het draagt bij aan de bescherming van de huid, waardoor de huid minder water afstaat en wordt gehydrateerd. Paraffine zorgt voor een goede smeerbaarheid. Dit product wordt geadviseerd als basishuidverzorging.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
Je kunt geschoren schapenwol reinigen door hem te wassen. Dit kan met de hand of in de wasmachine. Met de hand is een arbeidsintensiever proces. Het vergt enkele handwasjes om al het vuil eruit te weken.
Doe dit absoluut niet met je wol!
Azijn tast namelijk de lanoline die van nature in wol zit aan. Is je wollen kleding toch toe aan een reparatie en kom je er zelf niet uit?
Wanneer een wollen trui begint te prikken, kun je de trui weer zacht maken door hem in de diepvriezer te stoppen. Maak de trui licht vochtig, stop hem in een plastic zak en laat hem een nachtje in de kou. Daarna rustig liggend ontdooien. Dit helpt trouwens ook tegen statische elektriciteit.