Het onder de Spaanse vlag varende schip, Pakjesboot 12, is donderdagavond 11 november gezonken. Het schip, vol met pakjes, was vanuit Madrid onderweg naar Hellevoetsluis.
Sinterklaas kwam sinds 1985 bijna ieder jaar aan met de Pakjesboot 12. In enkele jaren werd daarvan afgeweken omdat het schip bijvoorbeeld te groot was.
Zaterdag 18 november komt Sinterklaas om 13.30 uur met Pakjesboot 15 aan in de Haven en kan niet wachten om alle kinderen uit Hattem weer te zien.
Pakjesboot 12 is de bijnaam van stoomboot Hydrograaf. Het wordt gebruikt als vervoermiddel bij de landelijke intocht van Sinterklaas.
Afgelopen week was in het Sinterklaasjournaal te zien dat de Pakjesboot naar de bodem van de Spaanse zee was gezonken. Sindsdien kreeg het programma geen contact meer met Sinterklaas en zijn pieten. De Pakjesboot verdween namelijk door een lek onder water.
De Pakjesboot verdween door een lek onder water. Op sociale media lieten ouders weten dat hun kinderen in tranen waren en zich grote zorgen maakten of ze wel hun schoen konden gaan zetten. Ook Sinterklaas vroeg zich af of hij nog wel met de boot in Nederland zou kunnen komen.
Is de stoomboot van Sinterklaas nep? Sinds 1985 komt Sinterklaas aan in Pakjesboot 12. In werkelijkheid gaat het om het uit 1910 afkomstige stoomschip Hydrograaf van de Koninklijke Marine. Enkele malen is een ander schip gebruikt omdat de vaarwegen in de plaats van aankomst te smal waren.
Maar waarom heet zijn schip Pakjesboot nummer 12? De eerdere boten zijn in de 160 jaar versleten, schrijft de Sint. „Of liever gezegd was de pakjesboot 11 al rond 1970 versleten. En sindsdien is het dus de 12.
De Pakjesboot 12 is namelijk aangemeerd bij de Leuvehaven in Rotterdam. Het pakjesruim waar alle cadeautjes worden ingepakt en de slaapkamer van de Sint zijn opengesteld voor bezoekers.
HydrograafPakjesboot 12, ook bekend als het honderd jaar oude voormalige stoomschip Hydrograaf, is sinds 1985 de officiële stoomboot waarmee Sint en Piet vanuit Spanje komen varen.
Vanaf 1964 werden voor de landelijke intocht wisselende boten gebruikt, zoals in 1978 van de stoomboot: Hr.Ms. Zeefakkel A903. In 1985 werd het stoomschip de Hydrograaf in dienst genomen. Deze Hydrograaf werd tot 2022 jaarlijks gebruikt als Pakjesboot 12, vanaf dat jaar veranderde zijn naam in De Stoomboot.
Pakjesboot 12 was de naam van de stoomboot van Sinterklaas en deze werd al sinds 1985 gebruikt. De boot gaat al heel wat jaren mee, maar in 2022 was de boot echt op.
Het feest van Sint-Nicolaas bestaat weliswaar al meer dan 700 jaar, maar veel elementen van de huidige sinterklaasviering hebben pas vanaf omstreeks 1850 vorm gekregen. Zo is de nu algemene sinterklaasavond of pakjesavond in huiselijke kring op 5 december van betrekkelijk recente datum.
Sinterklaas zelf was de piloot en het hele ruim lag vol met zakken cadeautjes. Maar ook was er plaats voor het paard van de Sint. Ozosnel kreeg zijn eigen plek in het vliegtuig en was zo mooi op tijd in Nederland.
De naam van Ozosnel komt voort uit het Sinterklaasliedje Hoor de wind waait door de bomen. In dat liedje komt de volgende tekst voor: “Ja, hij rijdt in donk're nachten, Op zijn paardje, o zo snel.” En daaruit is de naam Ozosnel voort gekomen.
Zoals in de provincie Sevilla in Andalusië en woont hij in het dorp San Nicolás del Puerto. Dit dorp met zo'n 590 inwoners ligt op slechts 93 kilometer van de hoofdstad Sevilla.
,,Pakjesboot 13 heet eigenlijk 'ss Succes' en werd gebouwd in 1897 en is bijna 40 meter lang. Daarmee is de boot zowel de langste als oudste stoompassagiersboot van Nederland.'' Het vaartuig heeft voordat hij diende als pakjesboot zelfs nog 15 jaar op de sloop gelegen in 1970.
Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343. Hij was zo beroemd dat zijn botten goed werden bewaard en er een speciaal graf voor hem werd gemaakt. Zoals het normaal was voor veel christenen in die tijd, gaf hij veel geld aan arme mensen.
Een Sinterklaas mijter kenmerkt zich met rode stof, gouden banden en glimmende stenen. Bij het zien van de rode mijter weet iedereen: hier is Sinterklaas. Dit hoofddeksel geeft Sinterklaas mede zijn statige uitstraling.
Sinterklaas slaapt in Paleis Soestdijk, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot het Grote Pietenhuis.
Of Sinterklaas echt heeft bestaan is niet helemaal zeker. Historici vermoeden dat hij is gebaseerd op de bisschop Nicolaas. Hij leeft rond de vierde eeuw na Christus in Myra, een stad in het huidige Zuid-Turkije. Over zijn leven is weinig bekend – de eerste verhalen over hem duiken pas eeuwen later op.
Mentor, het paard dat jarenlang 'Amerigo' speelde bij intochten van Sinterklaas en ook in films en series waarin de Goedheiligman verscheen, is heengegaan. Het paard werd 27 jaar oud, laat zijn baasje Arjen de Jong weten.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.