Popcorn is een eeuwenoude Amerikaanse snack: gedroogde maiskorrels worden verhit tot ze 'poppen' en vervolgens bestrooid met een zoete of hartige topping, zoals suiker, zout of gesmolten boter.
Herkomst. Popcorn werd reeds duizenden jaren geleden ontdekt door indianen. In een grot in New Mexico zijn gepofte maïskorrels gevonden van 5000 jaar geleden. In Peru zijn 6700 jaar oude pofmaïsresten aangetroffen.
Maïs, Zea mays ssp. Mays, is een graansoort afkomstig uit Midden-Amerika en behoort tot de eenzaadlobbige planten. Het reservevoedsel van de maïskorrel wordt dus in het endosperm opgeslagen. Voor het maken van popcorn wordt gebruikt gemaakt van pofmaïs.
Popcorn wordt van speciale maïs gemaakt en komt uit Amerika. Uit vondsten in Peru blijkt dat daar in 4700 v. Chr. al popcorn werd gegeten.
Voedingsstoffen popcorn
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker. Kleine tip: voeg eens wat andere kruiden toe die jij lekker vindt. Popcorn met knoflooksmaak bijvoorbeeld - smullen maar!
Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen. Popcorn kan op twee manieren poppen: zoals een sneeuwvlok, of zoals een paddenstoel.
Het was Christopher Columbus die de eerste maiskorrels meenam naar Europa. Hier is mais vanaf 1525 in Spanje geteeld. Pas na het mislukken van de aardappel-oogsten in de jaren tussen 1800 en 1850 begon de teelt van meer -robuuste, beter aan het koude -klimaat aanpaste maissoorten.
- 01:20 min. In deze instructievideo laten we je zien hoe je popcorn kunt maken. Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels.
Verschil tussen mais en popcorn mais
De speciale popcorn mais bevat minder vocht, minder eiwitten en heeft gewoon een veel harder velletje.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Maak nu de lekkerste popcorn zoals in de bios! Pop de popcorn in de machine of bijvoorbeeld in de pan met olie en popcornmais, zet de wok op het vuur en voeg boter en poedersuiker toe. Blijf roeren tot de popcorn een lichtbruin laagje heeft en gooi het direct over in een bak. Smullen maar!
Karamel- en zoute popcorn zijn al lang niet meer de enige smaken, sterker nog: er wordt steeds creatiever omgegaan met kruiden, specerijen, chocolade en andere ingrediënten om popcorn nog lekkerder te maken. 'Gourmet'-popcorn wordt dit ook wel genoemd.
Als je de maïskorrel opwarmt gaat het water stomen (net als wanneer je water kookt voor een kopje thee) en komt er druk op het buitenste laagje te staan. Uiteindelijk scheurt de maïskorrel open en vindt er een kleine explosie plaats. Door de kracht wordt de maïskorrel binnenstebuiten gekeerd.
Joe & Seph's Gourmet Popcorn wordt handgemaakt in Engeland, maar dit is géén gewone popcorn. Er staat niet voor niets 'Gourmet' op de zakjes, want dit zijn toch wel kleine culinaire hoogstandjes met verrassende smaken. In plaats van de popcorn in boter of olie te bakken, worden deze in de lucht gebakken.
Mais. Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree.
Voedermais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee. Suikermais heeft de eigenschap dat het suiker dat de plant aanmaakt minder snel omgezet wordt in zetmeel. De zoetere smaak maakt suikermais meer geschikt voor menselijke consumptie.
Popcorn is waarschijnlijk al duizenden jaren oud. Het wordt gemaakt van maïs, maar niet elke soort maïs is geschikt om popcorn van te maken. In deze fabriek wordt de maïs gesorteerd, gepopt en verpakt. Waarschijnlijk bestaat popcorn, oftewel plofmaïs, al duizenden jaren.
Het vinden van hectares voor maïszaadproductie werd door de oorlog in Oekraïne - een belangrijke productieregio – bemoeilijkt. Door de toegenomen kosten en de hogere vergoedingen voor productie was in mei-juni al duidelijk dat de prijs voor een zak maïs in 2023 merkelijk hoger zou liggen.
De maïs die in Nederland wordt geproduceerd is niet bedoeld voor mensen. Het wordt gebruikt als veevoer. Volgens veevoer-expert Jan Dijkstra aan de Wageningen Universiteit, is dit zogeheten snijmaïs een goed voedingsmiddel voor koeien. "Doordat er minder eiwitten inzitten, verminder je ook de uitstoot van het dier."
Het snelle (en gehoopte) antwoord is: 'Ja, popcorn is een verantwoorde snack'. Mais is een volwaardig graan, rijk aan vezels en dus goed voor de spijsvertering. Daarnaast bevat het weinig kilocalorieën (zeker als tussendoortje) én polyfenolen: antioxidanten die het risico op kanker verkleinen en ontstekingen tegengaan.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.
Popcorn kan een geweldig tussendoortje zijn en een goede aanvulling op uw dieet. Er zijn echter een aantal belangrijke dingen die u moet weten. Popcorn is beter voedsel in vergelijking met andere snacks, maar het zit niet vol met voedingsstoffen en moet daarom beperkt worden. Pof wat popcorn en bewaar deze voor later.