Pata negra (“zwarte poot”) is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
De poten horen bij het Iberische varken en leveren de jamón ibérico (Iberische ham) ofwel Pata Negra Ham die, mits dun gesneden, smelt op je tong en smaken naar de eikels waarmee deze zwartgekleurde varkens zich in de herfst voeden.
de ´jamón ibérico de bellota´ de duurste ham ter wereld is. de voorpoten 6 tot 8 maanden korter rijpen dan achterpoten.
Iberische ham is dus eigenlijk echt 'slow food' die een behoorlijke investering vergt vanwege het boerenbedrijf. Vandaar ook de hogere prijs.
Jamón (spreek je uit als 'gamón') is Spaans voor 'ham', het is dus niets meer of minder dan ham, welke kan variëren van de gewone gekookte variant, tot de bijzondere Pata Negra. Eén van de bekendste (Spaanse) hammen is toch wel de Jamón Serrano, beter bekend als Serranoham.
Wat is de beste Spaanse ham? De DO Jabugo Jamón Ibérico uit de provincie Huelva wordt beschouwd als de beste Spaanse ham, waarbij 'DO' staat voor de benaming van oorsprong; denominación de origen. Deze hammen zijn afkomstig van varkens die vrij rondlopen in de bossen en geleidelijk en alleen worden gevoed met eikels.
Pata negra ("zwarte poot") is in sommige streken van Spanje, de gebruikte term voor de Spaanse iberico-ham die tot de beste rauwe hamsoorten wordt gerekend. De ham wordt voornamelijk in Zuidwest-Spanje geproduceerd. De naam pata negra is genoemd naar de zwarte poten van het varken.
Hoe bewaar je een schouderham (Paleta)? Eenmaal aangesneden raden we je aan om een Paleta binnen 15 dagen volledig op te eten om de smaak en kwaliteit intact te houden.
Dan zijn er nog de rijke wijnen, waartussen we de fino en de manzanilla vinden (soorten sherry), die volgens velen de ideale combinatie vormen met een pata negra ham, door hun penetrante karakter die de smaak van de ham naar boven haalt en hem langer laat hangen in de mond.
Desalniettemin, als er op een gegeven moment toch plakjes over zijn is de beste manier om de plakjes pata negra ham te bewaren op een bord met film erover in de koelkast gedurende de nodige dagen.
Bellota: Volledig vrije uitloop in mediterrane bossen. Gevoed met bellotas (eikels van de kurkeik) en wat de natuur te bieden heeft: kruiden, gras, knollen, enz.
schroei beide zijden dicht op een heet vuur en laat dan het vlees verder garen tot de gewenste graad van bakken. Even laten rusten onder aluminiumfolie voor serveren. Voor consumptie, tot in de kern verhitten.
Ibérico varkens leven buiten en eten grassen, kruiden, wortels en soms olijven. In de gortdroge zomertijd worden ze bijgevoerd met graan. Het afmesten begint in de herfst, als de eikels (Bellotas) van de bomen vallen. De eikels vormen het hoofdvoedsel en geven het vlees zijn kenmerkende kruidige smaak.
Nog zo'n vreemd verschijnsel dat we direct aan de kaak willen stellen: wat zijn eigenlijk die kleine witte puntjes in gedroogde hammen? Simpel, ook een bewijs van een kwalitatief goede ham! Die witte puntjes zijn namelijk proteïnen. Wanneer de rijping namelijk traag en duurzaam verloopt, verdelen de eiwitten zich.
De aangesneden hampoot ook nooit in de koelkast bewaren. Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. De bovenste laag zal misschien wat uitdrogen, maar bederven kan niet. Het uitgedroogde deel dun wegsnijden, daaronder zit weer het mooie vlees.
De Jamon Iberico Bellota is een ham gemaakt van 100% raszuiver Iberico varken die vrije uitloop hebben genoten in de Dehesa. Alleen varkens die een strikt dieet van eikels en wilde grassen hebben gevolgt komen in aanmerking voor de classificatie Pata Negra ham.
Naast de heerlijke smaak van het vlees van het iberico varken is het ook nog eens gezond voor de mens. Het vlees bevat een hoog percentage enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren net als olijolie. Dit betekend een hoog omega 3, 6 en 9 gehalte dat essentieel is voor een gezond dieet.
Bij het zachte en zoute karakter passen frisse witte wijnen met een zachte afdronk, zoals een Verdejo. Liever rood, schenk dan een Rioja Crianza. Bij Ibérico-ham is de versterkte Spaanse Sherry, type Manzanilla of Fino, een heel goede keus.
Voor wie dit een stap te ver vindt, kunnen we een Italiaan aanraden (Valpolicella - Barbera) of een andere jonge wijn uit de Beaujolais in Frankrijk. Misschien is dit laatste niet feestelijk genoeg en kies je gewoon ook voor een Spaanse wijn. Een Riojawijn (tempranillodruif) zal zeker niet misstaan.
Vaak wordt Spaanse ham in het algemeen 'Serranoham' genoemd. Dit is niet onlogisch aangezien meer dan 80% van de hammen gemaakt in Spanje van deze soort zijn. De letterlijke vertaling voor Serranoham is 'bergham', aangezien van oudsher droge berglucht de ideale manier was om vlees op een natuurlijke manier te drogen.
Ham invriezen is natuurlijk mogelijk, zowel de vleeswaren als een hele rauwe ham of gebakken ham. Ook gekookte ham kan ingevroren worden. Natuurlijk moeten we er dan wel bij vermelden dat het verder niet veel uitmaakt om wat voor een soort ham het gaat.
Hoewel Prosciutto een fantatische klank heeft betekend het woord eigenlijk niet meer dan 'ham'. Net als in Nederland heb je 2 soorten ham, namelijk de gekookte ham genaamd 'Prosciutto Cotto' en wat wij in Nederland vooral als Prosciutto ervaren, de gedroogde Italiaanse ham genaamd 'Proscuitto Crudo'.
Er zijn twee soorten ham, gekookte ham en rauwe ham. Het verschil zit hem in de manier van zouten, gekookte ham wordt namelijk nat gezout, en rauwe ham (minstens) droog. Gekookte ham, zoals de welbekende achterham, wordt een tijdje in een pekelbad van water, zout en eventuele kruiden gelegd.
Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen. De ham wordt gemaakt van een speciaal gefokt Spaans varkensras.