Meursault wijn past goed bij diverse gerechten, waaronder zeevruchten, gevogelte en romige sauzen. Hij is ook een uitstekende match voor gerechten met paddenstoelen, truffels of andere aardse smaken.
De duur van de rijping op houten vaten hangt af van het jaargang en het terroir van iedere afzonderlijke wijn. De indrukwekkende kelders van Château Meursault dateren uit de12e, 14e en 16e eeuw en waren eigendom van de monniken. In deze kelders passen 700.000 flessen en meer dan 2.000 vaten wijn.
Deze rode Bourgogne wijnen, gemaakt van Pinot Noir druiven, zijn mooi te combineren met zalm, maar dan wel gebakken of van de bbq.Ook kabeljauw omwikkeld met prosciutto gaat mooi samen met een Bourgogne Rouge en/of rode Bourgogne Côte d'Or.
Wijn-spijscombinatie: Deze Meursault kan heel aangenaam gedronken worden als aperitief. Hij past uitstekend bij vis, sint-jakobsschelpen, gewoon gekookt of met beurre blanc, room ... Hij kan nu, of 4 tot 5 jaar bewaard worden, bewaard worden in een koude kelder.
Rijkere visgerechten, varkensvlees, kip en alles in roomsaus of met paddenstoelen zijn echter zeer aan te raden. Kooptips: De witte wijnen van de Côte de Beaune zijn het summum van witte Bourgogne en ze zijn niet goedkoop.
Chablis Grand Cru:
Romige visgerechten zoals zalm in een witte wijnsaus. Luxe visgerechten zoals tarbot of zeeduivel. Gebraden gevogelte zoals parelhoen of kwartel.
Verfijnde mousserende witte wijn uit de Franse Bourgogne. De geur is licht fruitig en de smaak opvallend zachtdroog. Perfect als aperitief of bij feestelijke gelegenheden.
Meursaultwijn moet licht gekoeld worden geserveerd, tussen 12-14°C (53-57°F) , wat helpt om de rijke smaak en het aroma naar voren te brengen. Hoe lang kan Meursaultwijn rijpen? Meursaultwijn kan meerdere jaren rijpen, waarbij sommige van de beste jaargangen tot wel 10-20 jaar in de kelder kunnen worden bewaard.
Meursault is een witte wijn uit de Bourgogne, gemaakt van 100% Chardonnay. Meursault is een klein dorp, net iets ten zuiden van Beaune. De AOC Meurault behoort tot de zogeheten Côte de Beaune en geniet een zeer goede reputatie voor witte wijnen gemaakt van de Chardonnay-druif.
Temperatuur is een belangrijke factor bij het serveren van zowel rode als witte Bourgogne. De beste Chardonnay-wijnen zijn rijk en gestructureerd; een te lage temperatuur dempt de smaken en aroma's. Wij raden aan om witte Bourgogne te serveren op ongeveer negen tot elf graden Celsius .
Chardonnay bij gegratineerde gerechten
Schaal- en schelpdieren maakt u ook altijd bij met een mooi glas chardonnay. Voor stevige gerechten, zoals pompoenrisotto, quiche, gerookte kip, gevogelte en varkensvlees is een volle stevige, houtgelagerde chardonnay de beste keus.
Er is een Chablis wijn voor elke gelegenheid! Ondanks dat het ver van de zee wordt geproduceerd, biedt Petit Chablis toch heerlijke geuren van de kust die perfect passen bij oesters, mosselen, rauwe visgerechten en garnalen, zowel rauw, gebarbecued of in saus .
Chablis wijnen worden enkel gemaakt van de Chardonnay. Ze staan bekend om hun unieke frisse en droge karakter. Dit is een weerspiegeling van het terroir in Chablis.
De dichte, licht eikenhouten weelde van de Meursault (of Puligny, of zelfs Chassagne-Montrachet) zou beter passen bij een gebraden Bresse-kip of tong meunière .
Veel Chablis hebben MLF geblokkeerd, dus het fruitprofiel benadrukt vaak scherpe groene appel- en citroensmaken. De meeste witte Bourgognes hebben gedeeltelijke of volledige MLF, dus de wijnen zijn zwaarder en minder zuurgedreven. In veel delen van Bourgogne kunnen de witte wijnen worden beschreven als "mineraal", maar meestal de wijnen van Chablis nog meer.
Pouilly-Fuissé (Franse uitspraak: [puji fɥise]) is een appellatie (AOC) voor witte wijn in de subregio Mâconnais van Bourgondië in centraal Frankrijk, gelegen in de gemeenten Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson en Chaintré. Pouilly-Fuissé heeft Chardonnay als enige druivensoort .
Wijnen uit de Bourgogne
De vraag naar Bourgogne wijnen zijn groot en veel wijnboeren hebben daardoor geen voorraad meer. Het gevolg daarvan is dat de prijzen van deze wijnen de laatste jaren explosief zijn gestegen. Sommige Bourgognes behoren tot de duurste wijnen van de wereld.
Bourgondië of Boergondië (Frans: Bourgogne) was een van de 21 regio's van Frankrijk, maar ging in 2016 op in Bourgogne-Franche-Comté. Bourgogne heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogdom en is eeuwenlang een machtscentrum van betekenis geweest.