Visitatie is het instellen van een onderzoek (inspectie) in aanwezige tassen, koffers en dergelijke. De inhoud van bijvoorbeeld handbagage, tassen en verpakkingsmiddelen wordt gecontroleerd. Visitatie is niet bij wet geregeld.
Bij visitatie gaat het om het inkijken van tassen, koffers, jassen, etc. waarbij de te visiteren persoon wordt verzocht deze te openen c.q. leeg te maken (of binnenste buiten te laten keren). Ook kan met behulp van een metaaldetector het lichaam gescand worden.
Een visitatie is een officiële inspectie. Het woord komt van visitare, Latijn voor bezoeken. De term slaat oorspronkelijk op het onderzoek naar de gang van zaken in een bisdom of klooster. Daarnaast wordt de term gebruikt voor fouillering en verdergaand onderzoek aan den lijve.
Woningcorporaties zijn verplicht om minimaal eens per 4 jaar een visitatie uit te laten voeren. Dit is geregeld in de Woningwet.
Het grootste verschil tussen fouilleren en visiteren is, dat het bij fouilleren wel is toegestaan om een onderzoek uit te voeren aan het lichaam en kleding. Zoals hierboven beschreven is dit bij visitatie verboden.
Soms wordt mensen verzocht zich te laten fouilleren voordat ze ergens naar binnen mogen. Men is niet verplicht dit toe te staan, maar bij weigering kan wel de toegang ontzegd worden.
Een particuliere beveiliger bewaakt de veiligheid van personen en goederen en zorgt dat de orde en rust op terreinen en in gebouwen niet wordt verstoord. Een beveiliger doet dit in opdracht van burgers, bedrijven en overheidsinstanties.
Een visitatie bestaat uit een voorbereidingsgesprek en een bezoek met een gesprek. Deze gesprekken vinden in vertrouwelijke sfeer plaats en zijn erop gericht de werkzaamheden van de gevisiteerde in kaart te brengen en waar mogelijk meer te laten stroomlijnen.
Visitatie is een veelvoorkomende en effectieve maatregel zodra er vermoedens of aanwijzingen zijn van diefstal. Maar ook het minimaliseren van binnenkomende ongewenste goederen en middelen (zoals drugs of wapens) wordt met visitatie georganiseerd.
Beveiligers mogen alleen een privaatrechtelijke oppervlakkige veiligheidsfouillering (POV) uitvoeren. Een POV is het oppervlakkig aftasten van kleding na toestemming van de bezoeker om voorwerpen op te sporen die een risico vormen voor de veiligheid in een gelegenheid.
Ontwikkelgesprek. Onderdeel van een onderwijsvisitatie is een ontwikkelgesprek tussen de visitatiecommissie en de opleiding. In dit gesprek komen mogelijke verbeteringen vanuit een ontwikkelperspectief aan de orde. De uitkomsten van dit gesprek worden vastgelegd, maar maken geen deel uit van het visitatierapport.
Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden.
De opleiding tot beveiliger niveau 2 duurt bij Alpha Security maximaal 12 maanden. De opleiding tot beveiliger niveau 3 duurt 24 maanden.
Een beveiliger heeft dezelfde bevoegdheden als elke andere burger. Het geweldsmonopolie ligt bij de overheid. Het gebruik van geweld door andere organisaties en/of personen is verboden. Dit brengt ook met zich mee dat het dragen van wapens door particuliere beveiligers niet is toegestaan.
Het onderzoek aan de kleding betreft ook het doorzoeken van zakken of de voering van een jas en mag elke opsporingsambtenaar doen bij een aangehouden verdachte tegen wie een ernstige verdenking is en waarbij het fouilleren in het belang van het onderzoek is.
Ook mag de politie een woning binnen gaan om directe hulp te verlenen. Bijvoorbeeld als iemand gereanimeerd moet worden. De politie moet wel aan veel regels voldoen als ze een woning zonder uw toestemming binnen gaat. Zo moeten de agenten zich legitimeren en uitleggen waarom ze uw woning in willen.
Strenge regels rond bevoegdheid
Sommige bevoegdheden mag de politieagent zelf toepassen. Zwaardere opsporingsbevoegdheden, zoals een telefoon tappen, iemand observeren of een woning doorzoeken (huiszoeking) mogen pas worden toegepast na toestemming van de officier van justitie of de rechter-commissaris.
gemiddeld salaris van een beveiliger
Als fulltime beveiliger ga je gemiddeld tussen de 1.957 en 2.021 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 25.777 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.
Heb je een strafblad? Vervolgens krijgt de bezoeker zijn/haar kansen op een VOG te zien. Voor mensen met een strafblad worden de kansen uitgesplitst per branche, waaronder beveiliging. Daarmee toont de VOG-check aan dat een lage kans op een VOG in één branche niet automatisch een lage kans in álle branches betekent.
Onder uniformen en beveiligingskleding vallen: kostuums, overhemden, truien, vesten, bodywarmers, polo's, kogel- en steekwerende vesten, combat schoenen en luxe schoenen met beveiliging. Kortom alle soorten kleding waar de beveiliger behoefte aan heeft.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten.
Zijn straf: een gevangenisstraf van vier maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 10 maanden (voor een misdrijf). Verder nog één maand hechtenis, een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van drie maanden en een geldboete van € 250,- (voor overtredingen).
Burgers die een persoon die een strafbaar feit (dwz een misdrijf of een overtreding) begaat op heterdaad betrappen, mogen deze persoon aanhouden en onverwijld overdragen aan de politie zonder daarbij onnodig geweld of wapens te gebruiken.
Een accreditatie heeft een geldigheidsduur van één jaar vanaf de startdatum van de eerste uitvoering van de scholing. In deze periode kan een scholing die is geaccrediteerd, (meermaals) worden herhaald, mits de inhoud gelijk is aan de geaccrediteerde scholing en de scholing door dezelfde docenten wordt gegeven.
Of een opleiding in het hoger onderwijs erkend is, kunt u nakijken en in Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO) en bij de NVAO. opleidingsgegevens in CROHO (alle Nederlandse erkende hogeronderwijsopleidingen); databank van de NVAO (alle erkende hogeronderwijsopleidingen in Nederland en Vlaanderen).