Hoe vies het er ook uitziet, dat randje onder je nagels komt vaker voor dan je denkt en is ook nog eens behoorlijk normaal. Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
In veel Aziatische culturen wordt een lange vingernagel vaak gezien als een teken van rijkdom en schoonheid. Het is dus niet vreemd op als je mannen voorbij ziet komen met enorm lange nagels, veelal aan hun pink. En ondanks dat het staat voor rijkdom en schoonheid is het ook een praktisch iets.
De beste manier om je nagels schoon te houden:
Gebruik minstens één keer per dag een borstel met antibacteriële zeep om zachtjes onder de vingernagels te schrobben. Je kunt een nieuwe zachte tandenborstel gebruiken of een zachte borstel die je hier super goedkoop kunt krijgen.
Vochtige voeten en schoenen zorgen voor optimale groeiomstandigheden voor bacteriën. Ze gaan in de aanval en zetten het zweet om in boterzuur. Door dit zuur krijgt het zweet de karakteristieke ranzige geur van kaas.
Azijn: los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartiertje weken. Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht.
Manier 1: Waterstofperoxide en soda
Dip het watje een beetje in de mix en dep het op jouw nagel en onder de bovenkant van jouw nagel, dus het stukje dat uitsteekt. Jouw nagel is dan een beetje nat en laat het 3 minuten inwerken. Spoel het dan af met warm water. Herhaal dit elke 6 weken voor een goed resultaat.
Het pigment in nagellak kan in de nagels trekken. Als je vervolgens de nagellak eraf haalt, kunnen deze pigmenten in je nagel achterblijven en je nagels een gele kleur geven. Andere mogelijke oorzaken zijn een schimmelinfectie en ook als je een fanatieke roker bent kunnen je nagels hierdoor geel kleuren.
Om van die gele kleur af te komen, kun je het beste af en toe je nagels laten luchten. Doe een tijdje geen nagellak op en gun je nagels wat rust. Ook kan het helpen om je nagels eerst te lakken met een heldere basislaag, voordat je de donkere kleur op je nagels smeert. Zo hou je de gele vlekken op afstand.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
De ideale lengte van een nagel is net voorbij de vingertop of teentop. Dan krijg je er het minste vuil onder en heb je ook het minste kans op breuk door gebruik. Regelmatig knippen, één maal per week of twee weken, zorgt voor de gezondste nagels.
Door de zeep een klein beetje nat te maken blijft dit nog beter onder je nagels zitten. Je kunt het zeepblok ook langs je nagelriemen wrijven, zodat zich ook hier geen aarde kan vasthechten. Je kunt in plaats van een zeepblok ook een laagje groene zeep of vaseline gebruiken.
Mensen denken vaak dat zweet de oorzaak is van stinkvoeten, maar dat is niet zo. De slechte geur wordt veroorzaakt door de bacteriën die in schoenen groeien door de warmte en vochtigheid. Zij vallen de zweetmoleculen aan die ze laten ontbinden wat de slechte geur veroorzaakt.
was uw voeten regelmatig met antibacteriële zeep. droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. wisselbaden kunnen helpen (mits u geen risicovoeten hebt, dan mag u geen voetbaden nemen) draag sokken van katoen of wol en vermijd sokken van synthetische materialen zoals polyester.
'Draag ademende schoenen, liefst twee paar per dag, zodat ze kunnen drogen', somt Gaastra op. 'Was je sokken op minimaal 60 graden, zodat alle bacteriën doodgaan. Douche niet te lang en te warm en droog je voeten goed af.
Witte nagels: (heel) bleke nagels zijn vaak een teken van stoornissen in de bloedsomloop en kunnen het gevolg zijn van een te laag aantal rode bloedlichaampjes of van bloedarmoede, een leveraandoening of een hartziekte.
Geef je nagels een badje
Verwen je nagels eens in de zoveel tijd met een nagelbadje. Vul een kom met lauwwarm water en voeg hier twee à drie druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendelolie) aan toe. Week je nagels minstens vijf minuten in dit badje en droog ze vervolgens rustig af.
*Een Cuticle Pusher, oftewel een bokkenpootje, is een stokje met een rond en schuin uiteinde. Met deze schuine kant duw je voorzichtig de nagelriem naar achteren. *Om je nagelriemen zacht en gehydrateerd te houden, smeer je ze elke dag in met een verzorgende crème.
Voor wie het fenomeen niet kent: een coke-nagel is een vingernagel die wat langer is dan de andere om een schepje te kunnen vormen voor een 'vluggertje' cokesnuiven. Meestal gaat het om de pink, en vaak laten jongeren precies die nagel wat doorgroeien om stoer te doen.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!
Onze nagels bestaan net als onze haren uit oude dode cellen. Omdat er aan de basis van de nagel wel jonge cellen zitten die zich als maar vermenigvuldigen kan een nagel groeien. De jonge nagelcellen maken keratine, een stofje dat in de cel wordt opgeslagen.